Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΙΖΟΝΑ: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Αναδημοσίευση από το http://iskra.gr

Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας δικαστής κι ένα 9χρονο παιδί, έχασαν χθες Σάββατο στην Τουσόν της Αριζόνα τη ζωή τους, ενώ άλλοι 13 τραυματίστηκαν (οι πέντε είναι σε "κρίσιμη" κατάσταση), από τα απανωτά πυρά ενός περίπου 20χρονου ενόπλου, που έχει συλληφθεί».

Στους τραυματίες του μακελειού συγκαταλέγεται η βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκαμπριέλα Γκίφορντ, 40 ετών, που έχει εμπλακεί στο δημόσιο διάλογο περί μεταναστών. Ο θεράποντας γιατρός παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής της εκφράζει «αισιοδοξία» για την υγεία της. Η βουλευτής υποβλήθηκε ήδη σε εγχείρηση από νευροχειρουργό, ενώ νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου της Τουσόν, μαζί με άλλους 10 τραυματίες. «Η Γκίφορντς μπορεί να επικοινωνήσει και να ακολουθήσει απλές εντολές, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε σήμερα γιατρός του νοσοκομείου της Τουσόν. Καλά αναρρώνουν, σύμφωνα με τους γιατρούς, και οι υπόλοιποι τραυματίες, που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Η δολοφονική αυτή επίθεση με σαφέστατα πολιτικά ελατήρια δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε τυχαίο είναι ότι αυτή σημειώθηκε στην υπεσυντηρητική Αριζόνα. Αυτή η μαζική δολοφονία είναι απόρροια ενός βαθύτατα ακροδεξιού και ημιφασίζοντος ρεύματος που αναπτύσσεται δυναμικά στις ΗΠΑ και έχει καταγραφεί ως ¨"κίνημα του τσαγιού" και στο οποίο ηγούνται θερμοκέφαλοι συντηρητικοί κύκλοι με πρωταγωνίστρια τη γνωστή Σάρα Πέϊλιν. Αυτό το κύμα ακροδεξιών, ρατσιστικών, θρησκόληπτων και υπερσυντηρητικών απόψεων που μέσα στην κρίση και τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού βρίσκει πρόσφορο έδαφος λαμβάνει άκρως επικίνδυνες διαστάσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις αρχές της Αριζόνα που ερευνούν την επίθεση. «Πρόκειται για μια τραγωδία για την Αριζόνα και μια τραγωδία για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Παράλληλα, ζήτησε από τους Αμερικανούς να τηρήσουν αύριο, Δευτέρα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. «Αύριο στις 11:00 πμ ώρα ανατολικών ΗΠΑ, καλώ τους Αμερικανούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τα αθώα θύματα της παράλογης τραγωδίας στο Τουσόν της Αριζόνα, στα οποία περιλαμβάνονται και αυτοί που εξακολουθούν να παλεύουν για τη ζωή τους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος ανέβαλε εξάλλου επίσκεψή του σε μονάδα της General Electric αργότερα αυτήν την εβδομάδα λόγω του μακελειού, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Αριζόνα προκάλεσε θύελλα αντιπαραθέσεων στην πολιτική ζωή της χώρας με το νομοθέτημα για την πάταξη της μετανάστευσης το καλοκαίρι του 2010, με νομοσχέδιο που κατέθεσαν συντηρητικοί βουλευτές στην πολιτειακή βουλή και κύρωσε η Ρεπουμπλικάνα κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ. Ο νόμος, γνωστός ως SB 1070, «πυροδότησε τον πολιτικό διχασμό περισσότερο από ποτέ στην Αριζόνα» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος του πανεπιστημίου της πολιτείας Μπρους Μέριλ. Η πλειοψηφία στην Αριζόνα τάχθηκε υπέρ του νόμου αλλά οι πολέμιοί του και πολλοί ισπανόφωνοι το χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό και ρατσιστικό.

Άλλα θέματα που διχάζουν στην Αριζόνα είναι η οικονομική κρίση, καθώς η άλλοτε ραγδαία αναπτυσσόμενη πολιτεία επλήγη πολύ άσχημα από την κρίση των στεγαστικών δανείων και το κύμα κατασχέσεων. Η μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης προκάλεσε επίσης αντιδράσεις από συντηρητικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: