Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΤΙΝΙΣΜΟΣ

Στην Άιοβα της Αμερικής μια νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης θυμίζει μάλλον παλιές εποχές και πρακτικές: Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Κογκρέσο πρότεινε την εμφύτευση μικροτσίπ στους ανθρώπους αυτούς προκειμένου να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.

«Σκέφτομαι να το κάνω στο σκύλο μου, για να μπορώ να τον βρίσκω. Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο σε έναν παράνομο μετανάστη;» αναρωτήθηκε ο υποψήφιος, Pat Bertroche, χρησιμοποιώντας προφανώς την τετράγωνη λογική του. «Θα πρέπει να μπορούμε να τους εντοπίσουμε, να τους καταγράψουμε και να σιγουρευτούμε ότι γνωρίζουμε τι κάνουν και που είναι» εξήγησε το σκεπτικό του ο ίδιος, ο οποίος, σημειωτέον, είναι γιατρός στο επάγγελμα.

Και να πει κανείς ότι δεν εφαρμόζονται ήδη πολιτικές «καταγραφής» και παρακολούθησης των μεταναστών. Στην Ευρώπη η αστυνομία ήδη από το 2003 με τη δημιουργία της σχετικής υπηρεσίας συγκεντρώνει βιομετρικά στοιχεία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υποχρεούνται να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και αποτύπωμα της παλάμης τους. Υπάρχουν φορές, όμως, που τα άτομα αυτά αυτοακρωτηριάζονται, καίγοντας την επιφάνεια των δακτύλων τους για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από την αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: