Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΥΣ 300

Για την συνέντευξη τύπου των πανεπιστημιακών σήμερα στην Υπατία.

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με την ανάγνωση των αιτημάτων των 300 μεταναστών που οι συνελεύσεις των απεργών πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν εγκρίνει (συνημμένη). Σχετικά με την συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική απεργία ανακοινώθηκε προσυγκέντρωση στο χώρο της απεργίας πείνας (Πατησίων και Ηπείρου) αύριο Τετάρτη 23/2 στις 11.00 π.μ. Επίσης ανακοινώθηκε η διοργάνωση Διαδήλωσης Αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των 300 το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 12.00 μ., με προσυγκέντρωση στο Μουσείο.

Πρώτος, ο Σεραφείμ Σεφεριάδης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της πνευματικής γνώσης βρέθηκαν σήμερα στο χώρο της απεργίας πείνας για να ευχαριστήσουν τους 300 αγωνιζόμενους μετανάστες, γιατί με τον αγώνα τους έδειξαν, δίδαξαν και ενέπνευσαν. «Έδειξαν ότι το πρόβλημα είναι όλων: η μαύρη ανασφάλιστη εργασία αποτελεί μια πραγματικότητα που απειλεί όλους τους εργαζόμενους, ένα κοινό μέλλον που ήδη βιώνουμε. Έδειξαν με τον αγώνα τους ότι θεωρίες και αντιλήψεις για το «τέλος της ιστορίας» είναι παράλογες, όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι επαναστάσεις που ξεσπούν στον αραβικό κόσμο. Έδειξαν επίσης ότι είναι τα πλέον επίσημα μέσα ενημέρωσης που εκτρέφουν και υποθάλπουν τον καθημερινό φασισμό. Έδειξαν, όμως, και το ατελέσφορο της χειραγώγησης. Έδειξαν τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει το δίκιο όταν κάποιος έχει το σθένος να το υπερασπίσει. Το δίδαγμα είναι η αποφασιστική δράση. Είμαστε μαζί τους αταλάντευτα αλληλέγγυοι στον αγώνα τους».

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , αναφέρθηκε στην αλλοίωση του χαρακτήρα της πολιτείας μας, η οποία «γεννήθηκε από ένα μεγάλο δημοκρατικό κίνημα, ενώ σήμερα αποδέχεται να υπάρχουν στην επικράτειά της άνθρωποι χωρίς πρόσωπο και βασικά δικαιώματα, άνθρωποι χωρίς καν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στην αστυνομία για να καταγγείλουν όσα σε βάρος τους γίνονται. Ενώ το σύνταγμα επιτάσσει την υπεράσπιση της τιμής, της ελευθερίας και την αξιοπρέπειας όσων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σημερα είναι αποδεκτό να πετιούνται σαν σκουπίδια άνθρωποι στις γειτονιές».

Ο Νίκος Μπελαβίλας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έκανε την εξής δήλωση: «Ειδοποιείστε τους υποκριτές και αχάριστους, στελέχη της εξουσίας και της κυβέρνησης, που θήτευσαν μετανάστες χωρίς διαβατήρια στη Στοκχόλμη, το Παρίσι και αλλού, και τότε βρέθηκαν στη θέση αυτών των μεταναστών, να ξυπνήσουν και να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ικανοποιώντας τα αιτήματα των απεργών πείνας».

Η Σίσσυ Βελισσαρίου από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε ότι καθηγητές και καθηγήτριες στα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές σπουδές, διδάσκουν αντικείμενα που επικεντρώνουν την προσοχή στην έννοια του «άλλου», του «άλλου» που δεν είναι αποδεκτός στην ευρωπαϊκή κοινωνία, λόγω καταγωγής, φύλου, θρησκείας, της θέσης του στην παραγωγή. «Αν δεν μιλάμε για την Κούνεβα διδάσκοντας φεμινισμό ή σπουδές φύλου, αν διδάσκουμε μεταποικιακές σπουδές και δεν μιλάμε για τους μετανάστες της Υπατίας, αν δεν κατεβαίνουμε στο δρόμο, τότε παίζουμε το παιχνίδι της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας». Κλείνοντας έκανε έκκληση σε όλους συναδέλφους και συναδέλφισσες πανεπιστημιακούς, να θέσουν το ζήτημα της απεργίας στις αίθουσες, αλλά να βγουν επίσης έξω, να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις μαζί με τους φοιτητές τους.

Ο Τάκης Πολίτης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί μόνο χώρο γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, αλλά επίσης χώρο κοινωνικής ζύμωσης των νέων ανθρώπων που βγαίνουν στην κοινωνία. «Ως ενεργός πολίτης, οργισμένος για την οικονομική πολιτική τον τελευταίο χρόνο, πέρα από την προσωπική υποχρέωση της αλληλεγγύης απέναντι σε κάθε καταπιεσμένο και αδικημένο, πιστεύω ότι η υπόθεση της απεργίας πείνας των μεταναστών δίνει άλλη μια ευκαιρία. Γιατί, φτάνοντας στη νίκη μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα, ως πυροκροτητής ενός κινήματος που θα ανατρέψει αυτή τη φαιά πολιτική, την σκληρότερη από τη μεταπολίτευση».

Ο Κώστας Γαβρόγλου από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσε: «όταν η κατάσταση είναι τόσο ακραία όσο σήμερα, δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήματα. Είναι θέμα αξιών και αρχών, είναι πέραν των επιχειρημάτων. Αξιών μιας δημοκρατικής, ανθρωπιστικής κοινωνίας, της οποίας βασικοί πολέμιοι αναδεικνύονται τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Με αφορμή το μεταναστευτικό, εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή επίθεση κατά του πανεπιστημίου, του ασύλου, των καθηγητών και των φοιτητών».

Ο Τάσος Κουράκης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , δήλωσε «Αυτή η συνέντευξη τύπου θα έπρεπε να δίνεται μέσα στη Νομική Σχολή και το πανεπιστημιακό Άσυλο. Χάθηκε μια ευκαιρία επιβεβαίωσης και ανάδειξης της πραγματικής ουσίας του πανεπιστημιακού ασύλου. Αν όσα εκτυλίσσονται εδώ γίνονταν μέσα στο πανεπιστήμιο, θα αποτελούσαν ένα κορυφαίο μάθημα».

Ο Γιάννης Μηλιός, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δήλωσε: «Όταν ιδρύθηκε η ΓΣΕΕ, σε μια εποχή που η συνομοσπονδία των εργατών ήταν αντίπαλος και όχι εταίρος του κεφαλαίου, δεν ήταν τυχαίο που ονομάστηκε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Αυτή είναι μια απεργία πείνας του πιο υποβαθμισμένου τμήματος των ‘εργατών Ελλάδος’. Δεν έχει σημασία ποια ιθαγένεια κουβαλάνε, είναι εργάτες της Ελλάδας».

Τέλος, ο Πέτρος Γιώτης από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μεταναστες απεργούς πείνας δήλωσε: «Οι απεργοί πείνας πήραν μια σαφή απόφαση. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουμε τίποτα, καμία επίσημη απεύθυνση, μόνο διαρροές στον τύπο. Οι απεργοί πείνας και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης μπορεί να απαντήσει μόνο σε επίσημες κυβερνητικές προτάσεις». Σε ερωτήσεις σχετικά με τις διαρροές περί παραχώρησης κάποιου τύπου «καθεστώτος ανοχής» στους απεργούς πείνας, ανέφερε ότι η Νομιμοποίηση των 300 μεταναστών είναι ο πρώτος και αδιαπραγμάτευτος όρος που θέτουν οι απεργοί. Επίσης, σχετικά με την αποτυχία της δημοτικής αρχής της Αθήνας να υπερψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση ψηφίσματος που εισηγήθηκε ο ίδιος ο Καμίνης και καλεί τους 300 μετανάστες να σταματήσουν την απεργία πείνας, απάντησε: «ο Καμίνης κατάφερε στο δεύτερο μήνα της θητείας του να διασπάσει τη δημοτική πλειοψηφία. Η πρόταση των απεργών πείνας και της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης που στηρίχτηκε και από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καμίνη και για μία ψήφο δεν υιοθετήθηκε ήταν το ίδιο ψήφισμα που ομόφωνα υιοθέτησε το δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα. Εκτός από το δήμο Θεσσαλονίκης δεκάδες δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι στηρίζουν τον αγώνα των μεταναστών, όπως επίσης εκατοντάδες διανοούμενοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, σαν τον Κεν Λόουτς, τον Τσομσκι, τον Νέγκρι και άλλους». Τέλος, όσον αφορά την υγεία των απεργών πείνας, όπως εχθές ενημέρωσε η ομάδα γιατρών που παρακολουθεί τους απεργούς πείνας, βρισκόμαστε στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής. Μεγάλη απώλεια βάρους, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και λιποθυμικά επεισόδια, επιτάσσουν καθημερινές διακομιδές στα νοσοκομεία. Τέσσερις απεργοί πείνας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και τέσσερις στη Θεσσαλονίκη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν πολύ σοβαρά επεισόδια. Όπως δήλωσε και ο γιατρος κ. Κουράκης, η παρατέταμένη απεργία πείνας ενέχει μεγάλο κίνδυνο μόνιμων βλαβών σε ζωτικά όργανα όπως η καρδια, νεφρα και το ήπαρ. «Δεν είναι μόνο ο θάνατος. Οι άνθρωποι αυτοί υποθηκεύουν την υγεία τους, ανεξάρτητα από το αν θα σταματήσουν την απεργία» δήλωσε. Στη συνεντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης οι:

Γιάννης Μαϊστρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ράνια Αστρινάκη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ευκλείδης Τσακαλώτος (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Άλκης Ρήγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αριστείδης Μπαλτάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Σταύρος Σταυρίδης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Σταύρος Κωσταντακόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Βεντούρα Λίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Νίκος Θεοτοκάς (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Φιλάρετος Αλικαρίδης (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μαρία Γιαννησοπούλου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Σία Αναγνωστοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αλέκος Κουτσουρής (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βένιος Αγγελόπουλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Νίκος Κοταρίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ηρακλής Μαυρίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιάννης Κριστινίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γεωργία Πετράκη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Θεανώ Φωτίου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Δημήτρης Χριστόπουλος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ντίνα Βαΐου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Μάκης Σπαθής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: