Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ ΕΓΚΥΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Επαναδιαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο προστασίας των εγκύων γυναικών των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ιταλία για παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας και ασφάλειας δικαιώνοντας γυναίκα Ρομά από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Η Μεντίχα Σεφέροβιτς ενώ ήταν έγκυος είχε κρατηθεί στο τμήμα «υποδοχής» μεταναστών στην Ιταλία. Αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού της το οποίο πέθανε μετά από λίγες ημέρες, απελάθηκε από τη χώρα. Η Σεφέροβιτς, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, απευθύνθηκε τότε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και έκρινε ότι τόσο η κράτησή της, όσο και η απέλασή της, ήταν παράνομες προς τις διατάξεις της Σύμβασης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Ιταλία καλείται τώρα να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 7.500 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη. Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τόμας Χάμαρμπεργκ επεσήμανε ότι τα παιδιά μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη ασυνόδευτα ή μαζί με τους γονείς τους και κρατούνται σε φυλακές και χώρους υποδοχής μεταναστών, χωρίς τα ίδια να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ζουν υπό το κράτος του φόβου και της ανασφάλειας και στερούνται την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Αντιθέτως, είναι εκτεθειμένα σε πράξεις βιας εναντίον τους.

Ο ίδιος καταδίκασε τις φυλακίσεις ανηλίκων παιδιών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εντελώς απάνθρωπη πολιτική, η οποία και βρίσκεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στη σύμβαση αυτή ορίζεται ότι «η κράτηση πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατο μέτρο, για το ελάχιστο απαιτούμενο χρονικό διάστημα και λαμβάνοντας υπόψιν το ύψιστο συμφέρον του παιδιού ως πρωταρχική σημασία». «Τα παιδιά των μεταναστών δεν πρέπει να υπόκεινται σε καμίας μορφής κράτηση», κατέληξε ο κ. Χάμαρμπεργκ, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στα παιδιά αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: