Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΑΖΙΖ ΕΜΑΝΤ: ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, πραγματοποίησαν την Πέμπτη μέλη της ΠΕΚΟΠ, απαιτώντας την τιμωρία των ενόχων για την «εργατική δολοφονία» του Αζίζ Εμάντ και την «κατάργηση του δουλεμπορίου» στις εταιρείες καθαρισμού.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τη γενική γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, κ. Βλασία Παπαθανάση, η οποία εξήγησε πως παρά τις υποσχέσεις της υπουργού, το σωματείο παραμένει εξοργισμένο για «τη νέα μορφή εργασίας «κοινωνικής οικονομίας» που προωθεί το υπουργείο, δηλαδή να μετατρέπεται με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος σε εργοδότη». Όπως λέει χαρακτηριστικά, «σε λίγο καιρό η δουλειά για εμάς θα είναι κανονική δουλεία».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΚΟΠ, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η θέση της κ. Κατσέλη αναφορικά με την κατάργηση των εργολαβιών, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ούτε σε δέκα χρόνια.

«"Θαύμασα" την κυρία Κατσέλη, που είναι μια πολύ έξυπνη πολιτικός και που βέβαια χρησιμοποίησε αυτή τη συνάντηση, δίνοντας υποσχέσεις, τις οποίες αθέτησε από την επόμενη κιόλας μέρα» τόνισε η κ. Παπαθανάση. «Μας είπε ότι δημιούργησε μια επιτροπή του ΣΕΠΕ, η οποία επεξεργάζεται ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο, που θα έχει να κάνει με τις εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι.

Ζητήσαμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιτροπή, μας υποσχέθηκε πως θα μιλήσει με τον γενικό διευθυντή, ανταλλάξαμε τηλέφωνα, ζητήσαμε εμείς το προσχέδιο νόμου που ήδη επεξεργάζονται, να το δούμε και να καταθέσουμε προτάσεις. Την επόμενη μέρα, όχι μόνο δεν έστειλαν το προσχέδιο, όχι μόνο δεν επικοινώνησαν με το σωματείο όπως όφειλαν, γιατί έτσι είχαμε συνεννοηθεί, αλλά τους ψάχνουμε και δεν τους βρίσκουμε! Προφανώς η υπουργός ήθελε να μας ρίξει στάχτη στα μάτια και τίποτα άλλο» καταγγέλλει η γ.γ. της ΠΕΚΟΠ.

Τα μέλη του σωματείου προσήλθαν στη συνάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις και απαιτήσεις, σχετικά τόσο με την απόδοση ευθυνών για το θάνατο του Αζίζ Εμάντ και την αποζημίωση της οικογένειάς του, όσο και με το γενικότερο καθεστώς εργασίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Έχουμε καταθέσει σε όλα τα κόμματα της Βουλής και στους προηγούμενους υπουργούς Εργασίας, συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι λύνουν το πρόβλημα: Καταρχήν, θέλουμε πιστοποίηση επαγγέλματος και εκπαίδευση ασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους. Θέλουμε να αναγνωριστεί ως ειδικότητα το επάγγελμα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι αναγνωρισμένο. Δεύτερον, να υπάρχουν εθνικά στάνταρ για όλες τις συμβάσεις έργων. Τρίτον, ζητάμε να πληρωνόμαστε μέσα από το φορέα. Αλλά το κύριο και πάγιο αίτημά μας είναι η κατάργηση των εργολαβιών», αναφέρει η κ. Παπαθανάση.

«Η εργατική δολοφονία του Αζίζ Εμάντ από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο και για αυτό το λόγο μας δέχτηκε η κ. Κατσέλη. Δεν είχε σκοπό να μας δεχτεί, αλλά μας δέχτηκε γιατί εμείς δε θα σταματήσουμε να το λέμε και να το φωνάζουμε, ότι είναι εργατική δολοφονία, με κύριο υπεύθυνο το υπουργείο και την εταιρεία καθαρισμού», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: