Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Από Καθημερινή

Ακόμη μια διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό πρόβλημα θα γίνει σήμερα το πρωί, η δεύτερη σε λίγες ημέρες. Φαίνεται ότι πρωταρχικός λόγος είναι η συζήτηση της αυξημένης λαθρομετανάστευσης στον Εβρο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη Θράκη την Παρασκευή, όπου αναμένεται να επισκεφθεί και τον Εβρο.

Εν τω μεταξύ, σοβαρά προβλήματα υγείας παρουσιάζουν οι 300 περίπου μετανάστες απεργοί πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, εκ μέρους της Ομάδας Ιατρικής Υποστήριξης, ο γιατρός κ. Θ. Καραμπέλης δήλωσε ότι έχουν χάσει 10 - 12 κιλά ο καθένας, έχουν παρουσιάσει ατροφία στους μυς, αδυναμία σε ορθοστασία και λιποθυμικά επεισόδια. Απεργός μεταφέρθηκε με καρδιολογικά προβλήματα στον Ευαγγελισμό και άλλοι επτά αποχώρησαν λόγω αμυγδαλίτιδας και ουρολοίμωξης. Ο κ. Καραμπέλης διευκρίνισε ότι η ιατρική ομάδα λειτουργεί από την έναρξη της απεργίας πείνας και δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό ύποπτο για τη γρίπη των χοίρων. Κλείνοντας επεσήμανε ότι «το υπουργείο Υγείας θα βρεθεί μπροστά σε ανθρωπιστική καταστροφή, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις». Στη Θεσσαλονική, δύο από τους 50 Μαροκινούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος, αφού σύμφωνα με τους γιατρούς παρουσίασαν απώλεια συνείδησης. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους εμφανίζουν αδυναμία έγερσης, ζάλη, ορθοστατική υπόταση, κράμπες, υπογλυκαιμία.

Διανοούμενοι διεθνούς φήμης όπως οι Ετιέν Μπαλιμπάρ, Νόαμ Τσόμσκι, Ιμάνουελ Βαλερστάιν συνυπέγραψαν ψήφισμα αλληλεγγύης «στον αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των 300 μεταναστών εργατών». Συνάμα αυξάνονται τα ψηφίσματα συμπαράστασης από φορείς, συνδικάτα, οργανώσεις, με τελευταίο το Δημ. Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Σπ. Μουζακίτης διευρύνει τον κύκλο των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας. Ως υπόπτους τέλεσης του κακουργήματος της διακίνησης παράνομων μεταναστών κάλεσε τους υπεύθυνους της εταιρείας πούλμαν που μετέφερε τους μετανάστες και δύο ακόμη μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Εξηγήσεις διά υπομνήματος έδωσαν ο πλοίαρχος του «Λατώ» με το οποίο ταξίδεψαν από την Κρήτη στον Πειραιά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΝΕΚ και ο ναυτιλιακός πράκτορας που εξέδωσε τα εισιτήρια.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας - Θράκης που συνεδρίασε χθες στην Κομοτηνή εξέφρασε την αντίρρησή του στην κατασκευή φράχτη στον Εβρο και στο πλωτό κέντρο φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη. Παρόμοια άποψη εξέφρασε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο και η επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστρομ, που δήλωσε ότι «ένας φράχτης ή ένας τοίχος δεν είναι λύση στην Ελλάδα που πρέπει να κάνει σύστημα ασύλου». Η κ. Μάλστρομ τόνισε ότι ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ έχει ανάγκη βελτίωσης και αναθεώρησης και ότι πρέπει να δημιουργηθεί Ενιαίο Σύστημα Ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: