Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Αναδημοσίευση από Καθημερινή Η μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για ανανέωση των αδειών παραμονής αλλοδαπών από 200 σε 120 τον χρόνο και ο περιορισμός των απαραίτητων ενσήμων για δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 80 σε 50 ετησίως αναμένεται να κατοχυρωθούν αυτόν τον μήνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπ. Εργασίας και Εσωτερικών.
Σε σχετική ανακοίνωση προέβησαν ο αναπληρωτής υπ. Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και η υφ. Εργασίας κ. Αννα Νταλάρα ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ για την εξασφάλιση των νομίμως εργαζομένων μεταναστών και την πάταξη της μαύρης εργασίας. Μάλιστα η ΓΣΕΕ είχε εισηγηθεί μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για ανανέωση των αδειών παραμονής σε 100 ετησίως.
Οι ρυθμίσεις για τα ένσημα θα συμπεριληφθούν και στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Εως τις 20 Ιουνίου θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία για τις κυρώσεις κατά εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών που σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ θα επιτρέψουν πιο αποτελεσματικούς ελέγχους. Σε επόμενη φάση θα ρυθμιστεί η προσωρινή πρόσβαση στην αγορά εργασίας όσων μεταναστών τεθούν υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης. Πρόκειται για ρύθμιση του τελευταίου νόμου για το πολιτικό άσυλο, η οποία προβλέπεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις επιστροφές.
Σε ένα από τα παραπάνω νομοσχέδια ενδέχεται να συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την επαναφορά στη νομιμότητα όσων έχουν χάσει τις άδειες παραμονής τους εξαιτίας μειωμένων ενσήμων ή ανεργίας, που εκτιμώνται σε 60.000 - 80.000. Σε 90.000 εκτιμώνται όσοι κινδυνεύουν να χάσουν τη νομιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: