Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΟΗΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

Αναδημοσίευση από http://www.enet.gr/

Μείωση σημείωσε ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις πλούσιες χώρες το 2010 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR). Σύμφωνα με την HCR, οι αιτήσεις μειώθηκαν υρίως στη νότια Ευρώπη όπου ο αριθμός των αφίξεων των υποψηφίων για χορήγηση ασύλου από την Αφρική και την Ασία επίσης μειώθηκε κατά ένα τρίτο.

Όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία της HCR, 358.800 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση ασύλου σε 44 βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες το 2010, δηλαδή κατά 5% λιγότεροι σε σχέση με το 2008 και το 2009 και τουλάχιστον 40% λιγότεροι σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια.

"Η παγκόσμια δυναμική για τη χορήγηση ασύλου αλλάζει. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυξάνεται από τη μια χρονιά στην άλλη σε έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών", δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι: "Πρέπει να εξετάσουμε τα βαθύτερα αίτια για να καθορίσουμε αν αυτή η μείωση οφείλεται στον περιορισμό των παραγόντων αναχώρησης στις περιοχές καταγωγής ή στους αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση στις χώρες για τη χορήγηση ασύλου".

Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μαρτυρούν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλo μειώθηκαν κατά 33% το 2010 σε οκτώ χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Μάλτα,στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία αλλά και στην Αλβανία.

Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 94% στη Μάλτα, κατά 53% στην Ιταλία, κατά 36% στην Ελλάδα. Παράλληλα οι αιτήσεις αυξήθηκαν στη Γερμανία (49%), τη Σουηδία (32%), τη Δανία (30%). Σημειώνεται ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είχαν αύξηση 31%, δηλαδή συνολικά 8.600 αιτήσεις για τις δύο χώρες.

Επίσης οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν ο πιο περιζήτητος προορισμός με 55.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου το 2010, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατατέθηκε από την Κίνα, δηλαδή 6.500 περισσότερες σε σχέση με το 2009.

Η Γαλλία είναι στη δεύτερη θέση με 47.00 αιτήσεις ασύλου, καταγράφοντας αύξηση 13% με αιτήσεις κυρίως από μετανάστες από τη Γεωργία, το Μπανγκλαντές, την Αϊτή.

Τέλος, η Γερμανία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41.300 αιτήσεις, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, με τη μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων για χορήγηση ασύλου να είναι οι Σέρβοι του Κοσόβου και ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Κινέζοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: