Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Οι 87 Αφγανοί πρόσφυγες στα Προπύλαια διέκοψαν την απεργία πείνας που διήρκεσε 60 μέρες έπειτα από κυβερνητικές... υποσχέσεις. Αποφάσισαν να παραμείνουν στο σημείο και συνεχίζουν να διεκδικούν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για παροχή πολιτικού ασύλου, σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή δικτατορικά καθεστώτα. Ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις που συνδιοργανώνουν με πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων.

Να συγκροτηθούν οι 17 επιτροπές που θα δέχονται αιτήματα ασύλου κατά προτεραιότητα, όπως υποσχέθηκε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ζήτησαν οι Αφγανοί πρόσφυγες χθες, σε συνέντευξη Τύπου. Είπαν ότι μόλις τρεις από τις επιτροπές λειτουργούν, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται κατά εκατοντάδες και να είναι αδύνατον να υποβάλλουν αιτήματα: «Υποσχέθηκαν ότι σε 20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πέρασαν 50 μέρες κι ακόμα να εξεταστούν τα 47.000 αιτήματα που εκκρεμούσαν χρόνια», είπαν, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα σε όσους περιμένουν αρκετά χρόνια.

Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρώσει πάνω από 10.000 υπογραφές αλληλεγγύης. Εκπρόσωποι αρκετών αντιρατσιστικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι ο νέος νόμος δεν εφαρμόζεται, ενώ οι πρόσφυγες αυξάνονται και παραμένουν όμηροι στη χώρα μας, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Αλλά με τους ρυθμούς λειτουργίας των Επιτροπών θα χρειαστούν 30 χρόνια. Εξήγγειλαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες αλλά και συναυλίες αλληλεγγύης με την παρουσία όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: