Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Δουλεμπόριο με θύματα Ρουμάνους εργάτες αποκαλύφθηκε στην Ηλεία, έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, στην περιοχή Κουρτέσι του Νομού Ηλείας. Ένας Έλληνας και δύο Ρουμάνοι συνελήφθησαν την Παρασκευή από την αστυνομία, κατηγορούμενοι για «εμπορία ανθρώπων» και παράβαση του νόμου «Περί όπλων», ενώ αναζητούνται δυο ακόμη Ρουμάνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, εργάτες υπήκοοι Ρουμανίας κρατούνταν παράνομα από Έλληνα και ομοεθνείς τους και εξαναγκάζονταν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Όπως διαπίστωσε η αστυνομία, κάτω από την επίβλεψη των συλληφθέντων, εργάζονταν 10 αλλοδαποί, ενώ σε κοντινό σημείο υπήρχαν παραπήγματα στα οποία τα θύματα υποχρεώνονταν να διαμένουν. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν 25 ακόμα αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας.

Ο συλληφθείς ρουμάνικης καταγωγής που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση, είχε προσεγγίσει σύμφωνα με τις πληροφορίες, τους εν λόγω εργάτες πριν δύο εβδομάδες στην Ρουμανία και τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία σε αγροτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα αλλά και διαμονή σε δωμάτια. Όταν έφτασαν ωστόσο στην Ηλεία, 32χρονος ημεδαπός τους εγκατέστησε σε αυτοσχέδια παραπήγματα, βάζοντάς τους να δουλεύουν στην συγκομιδή φράουλας, χωρίς όμως να τους αποδίδει την αμοιβή τους, την οποία παραλάμβανε ο ίδιος από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων και την κρατούσε για τον εαυτό του...

Την ίδια στιγμή, υποχρέωνε τους εργάτες να εφοδιάζονται από τον ίδιο τα απαραίτητα για τη διατροφή τους, τα οποία χρέωνε σε υψηλές τιμές, απαγορεύοντάς τους παράλληλα να απομακρυνθούν από τον χώρο των παραπηγμάτων.

Με συνεχείς ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία αλλά και απειλές με πυροβολισμούς στον αέρα, οι συλληφθέντες υποχρέωναν τα θύματα να συνεχίζουν να εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η τελευταία κατάσχεσε ένα κυνηγετικό όπλο, ένα κινητό τηλέφωνο, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με ονόματα και αντίστοιχα ποσά, τέσσερις κάρτες αναλήψεων και το χρηματικό ποσό των 1.045 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: