Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Νέες κινητοποιήσεις ξεκινούν οι πρώην απεργοί πείνας της Υπατίας που ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε και οι οποίες οδήγησαν στον τερματισμό της απεργίας πείνας που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά από 44 μέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι μετανάστες μετά από τόσες μέρες δεν έχει ικανοποιηθεί πρόοδος αναφορικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη το απόγευμα στις 17:30 το απόγευμα οι πρώην απεργοί πείνας θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωση θα διοργανωθεί και στα Χανιά, με αίτημα την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.

«Πέρασαν σχεδόν δυο μήνες από τότε που τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης (υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος και υφυπουργός Εργασίας Α. Νταλάρα) έκλεισαν μια συμφωνία με τους αντιπροσώπους των 300 απεργών πείνας. Η συμφωνία αυτή περιλάμβανε μια σειρά σημεία, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Είτε βρίσκονται στον αέρα, είτε η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα»αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ανοιχτού Μετώπου Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των 300 απεργών πείνας που έχουν συγκροτήσει.

Όπως τονίζουν η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους απεργούς καθεστώς ανοχής επ’ αόριστον, ωστόσο «εκείνο που έχουμε πάρει, είναι μόνο ένα εξάμηνο αναβολής της απέλασης, χωρίς να υπάρχει καν μια δημόσια τοποθέτηση-δέσμευση των υπουργών ότι αυτό το καθεστώς θα ανανεώνεται χωρίς προβλήματα. Επίσης, δεν μας έχει χορηγηθεί ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, όπως δίνεται σε όσους μετανάστες παίρνουν αναβολή της απέλασης από τα διοικητικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από αυτούς».

Αναφορικά με το δικαίωμα ταξιδιού στις πατρίδες τους, «οι μετανάστες που παίρνουν αναβολή της απέλασης από τα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να κάνουν απεριόριστα ταξίδια στις πατρίδες τους. Σε μας ανακοινώθηκε ότι έχουμε δικαίωμα για ένα μόνο ταξίδι –και μάλιστα κατ’ εξαίρεση– και ένα ακόμη, αφού αποδείξουμε ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας». Επισημαίνουν δε, ότι με το χαρτί που έχουν πάρει αντιμετωπίζουν προβλήματα επιστροφής στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουν βεβαίωση νόμιμης διαμονής ενώ πολλοί έχουν προηγούμενη απέλαση κι είναι γραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών, απ’ όπου δεν έχουν διαγραφεί.

Οι πρώην απεργοί πείνας ζητούν να «εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που θα μας δίνει το δικαίωμα εργασίας. Ενώ έχουν περάσει δυο μήνες, το ΠΔ δεν έχει εκδοθεί, ενώ οι υπουργοί δηλώνουν ότι το δικαίωμα εργασίας θα είναι περιορισμένο και ως προς το είδος της εργασίας που θα μπορούμε να κάνουμε και ως προς τον τόπο εργασίας». Επιπλέον θέτουν ζήτημα αναγνώρισης του πραγματικού χρόνου του ερχομού τους στην Ελλάδα για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να υποβάλλουν αίτηση άδειας παραμονής. Σε αυτό το θέμα, επισημαίνουν, η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει πλήρως. Επίσης τονίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να γίνει η 12ετία 8ετία και να μειωθούν σε 120 από 200 τα ένσημα που απαιτούνται για ανανέωση της άδειας παραμονής, τίποτα από τα δυο δεν έχει γίνει.

«Επειδή, λοιπόν, όλα είναι στον αέρα, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε και πάλι στο δρόμο του αγώνα. Ξέρουμε πως τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, αλλά κατακτιούνται με αγώνες. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες, όλους τους εργάτες ξένους και ντόπιους, να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα μας, γιατί αυτός ο αγώνας είναι κομμάτι των αγώνων της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να κατακτήσουμε όλα τα δικαιώματά μας» καταλήγει η ανακοίνωση του Ανοιχτού Μετώπου Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των 300 απεργών πείνας.

Με το ίδιο αίτημα, διαδήλωσαν την Κυριακή, μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν κι ένα υπόμνημα με τρία αιτήματα που η ρύθμισή τους εκκρεμεί, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει η κυβέρνηση και ζήτησαν να ανακοινωθεί νέο χρονοδιάγραμμα έως το τέλος της εβδομάδας. Στα αιτήματα που αναφέρονταν στο έγγραφο που επέδωσαν τα μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης ήταν η χορήγηση άδειας εργασίας, η μείωση του αριθμού ενσήμων που απαιτούνται για βιβλιάριο υγείας από 75 σε 50 ετησίως και για την ανανέωση της άδειας παραμονής από 200 σε 120 και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την απόκτηση δικαιώματος υποβολής αίτησης για την ένταξη σε καθεστώς άδειας παραμονής.

«Θεωρούμε ότι η παρέλευση δυο μηνών από το μεγαλειώδη αγώνα απεργίας πείνας των 300 μεταναστών είναι αρκετός χρόνος ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων δεσμεύτηκε στη συμφωνία της με τους ίδιους τους απεργούς. Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή, να δώσει μια σαφή απάντηση όσων αφορά τις εκκρεμότητες και κυρίως για το δικαίωμα στην εργασία» δήλωσε στο tvxs ο Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Την Παρασκευή το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης με τους πρώην απεργούς πείνας θα πραγματοποιήσουν εκ νέου κινητοποίηση στο αστυνομικό μέγαρο προκειμένου να πάρουν τη σχετική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

......................................................

Για τους αναγνώστες μας θυμίζουμε πως σε άρθρο μας από την επόμενη μέρα της λήξης της απεργίας πείνας είχαμε σημειώσει και καταγγείλει την ήδη ορατή υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Επίσης είχαμε σημειώσει πως οι δεσμεύσεις -και όχι ακόμα και σήμερα πλήρεις νομοθετικές ρυθμίσεις- για τα ένσημα για το σύνολο των μεταναστών αποτελούσαν μια κάποια επιτυχία. Ωστόσο δεν κάναμε την ίδια εκτίμηση για όσα δόθηκαν (με την μορφή υπόσχεσης) στους ίδιους τους απεργούς πείνας μετά από 44 μέρες απεργίας πείνας, πόσο μάλλον που απουσιάζαν πλήρως οι γραπτές και δημόσιες διασφαλίσεις και χρονοδιαγράμματα.

Δύο μήνες μετά μεγάλο μέρος των ίδιων των πρώην απεργών πείνας κατανοούν πως πήραν "πολύ λίγα και πολύ αργά". Η κύρια ευθύνη σαφώς ανήκει στην κυβέρνηση. Αλλά ένα μερίδιο πολιτικής ευθύνης ανήκει επίσης και σε όσους, υποτίμησαν την ανάγκη του σχεδίου ενός πολύ σκληρού και δύσκολου αγώνα, υποτίμησαν την ανάγκη του προγράμματος και των αιτημάτων, υποτίμησαν την ανάγκη των γραπτών και δημόσιων διασφαλίσεων και στο τέλος-τέλος επέτρεψαν να καλλιεργηθούν αυταπάτες στη συνείδηση των μεταναστών απεργών πείνας είτε ευρύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: