Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΑΛΛΙΩΣ...

Aναδημοσίευση από www.tvxs.கர்

Σε 400 περίπου συλλήψεις προσφύγων έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικές αρχές τις Ηγουμενίτσας, μετά από εκτεταμένες επιχειρήσεις «σκούπα» στο λιμάνι, σε σπίτια και στο δάσος του Λαδοχωρίου. Την ίδια στιγμή, τα «συνεργεία καθαρισμού" της αστυνομίας σχεδιάζουν την κατεδάφιση του καταυλισμού των προσφύγων, για λόγους «καλαισθησίας» ενόψει της τουριστικής περιόδου!

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας εντατικοποιήθηκαν λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Χρήστου Παπουτσή με τους τοπικούς φορείς, και τις υποσχέσεις του για περισσότερους έλεγχους και συντονισμένες προσπάθειες για την απομάκρυνση από την Ηγουμενίτσα των «παράνομων μεταναστών».

Παράλληλα, οι πρόσφυγες που διαμένουν στην Ηγουμενίτσα στερούνται πλέον κάθε ανθρώπινο δικαίωμα (τροφή, ιατρική περίθαλψη, πολιτικό άσυλο), ενώ σύμφωνα με τα σχέδια της Πολιτείας, προορισμός τους είναι κάποιο από τα «φιλόξενα» Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολιτικοί πρόσφυγες, και βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα με την ελπίδα να βρουν μια διέξοδο προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού ελάχιστοι θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

«Ένα 95% των ανθρώπων εδώ είναι πολιτικοί πρόσφυγες και όχι οικονομικοί μετανάστες όπως θέλει να τους παρουσιάζει ο τοπικός πληθυσμός και ο κ. Δήμαρχος», τονίζει στο tvxs.gr η Πολυξένη Ανδρεάδου, μέλος της Αντιρατσιστικής Κίνησης Ηγουμενίτσας. «Είναι άτομα από την Κεντρική Αφρική (Σουδάν, Ερυθραία, Σομαλία), από τη Βόρειο Αφρική πλέον (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία), Αφγανοί, Κούρδοι, Ιρακινοί, κλπ.»

«Αρχικά κανείς δεν ήθελε να μείνει,» συνεχίζει η κ. Ανδρεάδου, η οποία προσφέρει εθελοντικά ιατρική περίθαλψη στον πρόχειρο καταυλισμό της Ηγουμενίτσας. «Σιγά σιγά όμως, που βλέπουν ότι δεν μπορούν να φύγουν, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν τα χαρτιά τους και προσπαθούν να προσαρμοστούν, να επιβιώσουν.»

Ωστόσο, η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό, λόγω του κοινωνικού και ανθρωπιστικού αποκλεισμού που εντείνεται πλέον υπό το φόβο της σύλληψης, και παρά την παρουσία των Γιατρών του Κόσμου στον καταυλισμό.

«Με το που ήρθαν εδώ οι Γιατροί του Κόσμου, η Πολιτεία βρήκε την ευκαιρία να κλείσει τη δίοδο προς την πόλη εντελώς, και πλέον ο καταυλισμός έχει γκετοποιηθεί. Ούτε στα σκουπίδια δεν έχουν πρόσβαση πια, από όπου τρέφονταν τόσο καιρό», λέει η κ. Ανδρεάδου, υπογραμμίζοντας πως οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα:

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι πρόσφυγες δεν ερχόντουσαν στην πόλη για πλάκα, αλλά για να επισκεφτούν το Κέντρο Υγείας ή να ψάξουν στα σκουπίδια για να φάνε, αφού πεινάνε οι άνθρωποι. Η κατάσταση είναι όπως ήταν πριν από δύο χρόνια, που τους βρίσκαμε λιπόθυμους από την πείνα».Ίσως το τραγικότερο στοιχείο της ιστορίας, είναι το επιχείρημα που προβάλλουν οι πολιτικοί φορείς της Ηγουμενίτσας, μέρος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αρκετά ΜΜΕ, ότι η εικόνα των προσφύγων στο λιμάνι δημιουργεί μια άσχημη πρώτη εντύπωση για τους ξένους επισκέπτες και υπονομεύει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης!

Έτσι, οι αρχές σκέφτονται να γκρεμίσουν τα παραπήγματα και τις σκηνές που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την κεντρική πύλη του λιμανιού, προκειμένου να «καθαριστεί» το λιμάνι και να αναπτυχθεί η Ηγουμενίτσα τουριστικά.

«Γενικά, η πόλη αυτή δεν είχε ποτέ τουρισμό», σημειώνει η κ. Ανδρεάδου. «Είχαν πρόβλημα με τους ξένους τουρίστες που ερχόντουσαν και έβλεπαν ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Αλλά αυτό έχει σταματήσει, γιατί τους συλλαμβάνουν όταν μπαίνουν στην πόλη».

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να δώσουν μια λύση για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, εις βάρος 600-700 ανθρώπων, οι οποίοι είναι θύματα της κατάστασης», καταλήγει η γιατρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: