Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ...

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Ο Αφγανός πρόσφυγας MSW, του οποίου την αίτηση για παροχή ασύλου αρνήθηκαν να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές, αναζητείται τώρα, προκειμένου να παρασχεθεί αυτό που τότε του αρνήθηκαν. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», μετά την καταδίκη που εισέπραξε, τον Ιανουάριο του 2011, η Ελλάδα (μαζί με το Βέλγιο) από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής κατά της απέλασής του στο Αφγανιστάν, ο πρόσφυγας αναζητείται τώρα από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να του παρασχεθεί άσυλο.
Στις 9 Μαΐου 2011, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίων Γεωργακόπουλος κοινοποίησε επιστολή στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον δικηγόρο του αγνώστου διαμονής Αφγανού πρόσφυγα, με την οποία γνωστοποιείται ότι κατατέθηκε ήδη στον τραπεζικό λογαριασμό του το ποσό των 5.725 ευρώ, που του είχε επιδικάσει το Δικαστήριο ως αποζημίωση. Επιπλέον ζητείται από το δικηγόρο του βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο πρόσφυγας για να του παρασχεθεί άσυλο και στέγη, η οποία, όπως σημειώνεται, έχει ήδη βρεθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο MSW εγκατέλειψε τη χώρα του μετά από δολοφονική απόπειρα εναντίον του στις αρχές του 2008 και πέρασε στην Ελλάδα, καταφεύγοντας στη συνέχεια στο Βέλγιο, όπου ζήτησε αρχικά να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Το Βέλγιο από την πλευρά του επικαλέστηκε το «Δουβλίνο ΙΙ» και ζήτησε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την αίτησή του. Παρά την άρνηση του ίδιου, οι βελγικές αρχές τον έστειλαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2009. Μετά από τρεις ημέρες κράτησης στο αεροδρόμιο, οι ελληνικές αρχές τον άφησαν ελεύθερο χωρίς να εξετάσουν την αίτησή του για παροχή ασύλου. Τώρα, μετά την επιβολή προστίμου, τον αναζητούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: