Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ... ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΞΑΝΑ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Ολα ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα δελ Σολ. Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες της Ισπανίας, συγκεντρώθηκαν, παραμονές δημοτικών εκλογών, ζητώντας «Αληθινή Δημοκρατία τώρα» (Democracia real ya), όπως είναι η ονομασία και το σύνθημα της πλατφόρμας που οργάνωσε τις διαδηλώσεις μέσω Facebook και Twitter. Με καθυστέρηση λίγων ημερών το κίνημα της πλατείας ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα. Και παρά τους αρχικούς δισταγμούς, ρίζωσε και μετράει ήδη τέσσερις ημέρες.

Νέοι, άνεργοι, φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι που το εισόδημά τους συρρικνώνεται, άρχισαν να συγκεντρώνονται στις 15 Μαίου, κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων για να καταγγείλουν ένα πολιτικό σύστημα που τους περιθωριοποιεί και να απαιτήσουν «Αληθινή Δημοκρατία τώρα» (Democracia real ya). «Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την κρίση», ήταν ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα των συγκεντρωμένων, πολλοί από τους οποίους καλούσαν τον κόσμο σε αποχή από την κάλπη. Αλλοι, είχαν εναλλακτικές προτάσεις: «Μην ψηφίσετε κανέναν από τους δύο μεγάλους. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα». «Δεν ξέρω αν θα βγει τίποτα από όλα αυτά», είπαν άλλοι, «τουλάχιστον όμως ας μάθουν οι πολιτικοί ότι δεν είμαστε ηλίθιοι».

Ετσι ο "ιός της πλατείας" πέρασε από την Ταχρίρ και τις πλατείες της Β. Αφρικής, στις πλατείες της Ευρώπης. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που γκρέμισαν πολλά από τα αυταρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου, απειλούν τώρα τα καθεστώτα της λιτότητας και των Μνημονίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οκτώ ημέρες αργότερα στις 23 Μαίου το κίνημα των "Αγανακτισμένων δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και μετά τις εκλογές, στις οποίες το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο υπέστη συντριπτική ήττα.

M25gr: η σκυτάλη στις πλατείες της Ελλάδας

Η πρώτη έκκληση για συμμετοχή των πολιτών, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που επιβάλλονται από το μνημόνιο ξεκίνησε και στην Ελλάδα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το FaceBook και το Twitter, στις 24 Μαΐου.Αφορμή μια φήμη που δεν διασταυρώθηκε ποτέ για την ύπαρξη ενός πανό, σε συγκέντρωση της Ισπανίας που έγραφε: "Ησυχία. Μην ξυπνήσουμε τους Ελληνες!".

Οι Ελληνες «Ιndignados» διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός και «ο καθένας καλείται να εκφράσει τον εαυτό του».Και διευκρινίζουν:

"Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε. Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα. Οι διαχειριστές της σελίδας δεν είναι οργανωτές της εκδήλωσης".
Μέχρι αργά το βράδυ της 24ης Μαΐου είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 30.000 πολίτες στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και 60.000 στη συγκέντρωση της Αθήνας.
Γεμίσαν οι πλατείες
Πραγματικά, περισσότεροι από 30 χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη 25 Μαίου στην πλατεία Συντάγματος για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους στο Μνημόνιο και τα νέα κυβερνητικά μέτρα.
Μπροστά από τη Βουλή είχε σηκωθεί και ένα τεράστιο πανό, μέχρι πρότινος βρισκόταν έξω από την ισπανική πρεσβεία με ισπανικές και ελληνικές σημαίες και έγραφε: «Estamos despiertos! Que hora es? Ya es hora de que se vayan!», που σημαίνει «Ξυπνήσαμε! Τι ώρα είναι; Είναι ώρα να φύγουν!». Δίπλα υπήρχε ένα πανό που έγραφε μόνον «ουστ».
Αντίστοιχες κινήσεις αγανακτισμένων πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Φλώρινα, Ζάκυνθο, Αρτα, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Σύρο, Καστοριά, Ναύπλιο, Χανιά, Ξάνθη, Χαλκίδα, Σέρρες, Κομοτηνή, Λαμία, Ρόδο, Ιεράπετρα, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Σάμο, Σητεία, Γιαννιτσά, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Χίο, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη και Ηράκλειο. Μέχρι αργά το βράδυ, κανείς από το Σύνταγμα δεν είχε φύγει. Πολλοί φώναζαν «venceremos».
Στις συγκεντρώσεις δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο και έκλεισαν ελάχιστοι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα χωρίς να διαταραχθεί η κίνηση στο κέντρο της πόλης.
Αυθόρμητα αλλά με παλμό νίκησαν τη βροχή
Οι διαδηλωτές, έδωσαν το παρόν ξανά την Πέμπτη 26 Μαΐου παρά τη σφοδρή καταιγίδα στην Αθήνα. Με λιγότερο κόσμο αλλά περισσότερο παλμό και οργάνωση. Ξεκινούν οι πρώτες συνελεύσεις διαδηλωτών και η οργάνωση εθελοντικών ομάδων για καθαριότητα, περιφρούρηση, μεταφράσεις κειμένων και γίνονται τα πρώτα ψηφίσματα.
Πωλητήριο στον Λευκό Πύργο έβαλαν οι «αγανακτισμένοι», οι οποίοι κρέμασαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Η χθεσινή συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» ήταν μικρότερη από την πρώτη, αλλά είχε παλμό και ξεχώρισαν τα αφισάκια που τοιχοκόλλησαν σε κολόνες με ατάκες εναντίον των τηλεοπτικών καναλιών.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της Παρασκευής 27 Μαίου διαψεύδοντας όσους έλεγαν ότι το κίνημα των "αγανακτισμένων" θα αποδυναμωθεί. Τα κοινωνικά δίκτυα εξακολουθούν να "στέλνουν" κόσμο στις πλατείες ενώ στήνονται και οι πρώτες σελίδες στο web με τα ψηφίσματα και τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Το ίδιο συμβαίνει και το Σάββατο 28 Μαΐου όταν χιλιάδες πολίτες προσέρχονται στο καθιερωμένο πια ραντεβού στις πλατείες των μεγάλων πόλεων της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται μεγάλη πορεία με ποδηλάτες που διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Με "όπλο" τα Κοινωνικά Δίκτυα
Οι Ελληνες «Αγανακτισμένοι» χρησιμοποίησαν, όπως και οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές της Ταχρίρ, τον Ιανούριο, αλλά και οι Ισπανοί, στις 15 Μαΐου, το Twitter και το Facebook για να διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και το αβέβαιο μέλλον που προδιαγράφεται μπροστά τους.
Λίγο μετά την εμφάνιση στο Facebook του πρώτου γκρουπ που καλούσε σε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος δημιουργήθηκαν παρόμοια από πολίτες άλλων πόλεων της Ελλάδας. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Μαΐου είχαν δώσει το «παρών» Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Χανιά, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν δεκάδες άλλες πόλεις -Γιάννενα, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Ναύπλιο. Ο «χάρτης» της αγανάκτησης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο είχε σημειωμένες περισσότερες από 30 πόλεις.
Την ίδια ώρα στο Twitter είχαν δημιουργηθεί τρεις βασικές «ομάδες» συζήτησης (#greekrevolution, #aganaktismenoi, #Μ25gr, #25mgr) όπου οι χρήστες κοινοποιούσαν τις απόψεις τους για τη χθεσινή κινητοποίσηση, οργάνωναν την «κάθοδό» τους στις πλατείες και έστελναν τις ανταποκρίσεις τους από τα σημεία συγκέντρωσης.
Τα ψηφίσματα
Οι Ελληνες "αγανακτισμένοι" προχωρούν σε δύο ψηφίσματα. Στο πρώτο, της 26ης Μαΐου, αναφέρει:
"Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!"
Με το δεύτερο ψήφισμα, το Σάββατο, οι διαδηλωτές καλούν σε νέες μεγάλες συγκεντρώσεις για την Κυριακή 29 Μαΐου, ημέρα πανευρωπαϊκών συγκεντρώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις:
"Καλούμε την Κυριακή 29 – 05 – 2011 σε πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό! Σε κοινό αγώνα των λαών της Ευρώπης και του κόσμου ενάντια στα κοινά προβλήματα.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τα συνδικάτα, να προχωρήσουν σε γενική πολιτική απεργία ανεξάρτητα από τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες και να ενωθούμε μαζί.
Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα τα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι τι χρέος δεν είναι δικό μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: