Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΕΥΡΩ-ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΟΥΡΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Με συστηματικό ξυλοδαρμό, που προκάλεσε γάγγραινα στο αριστερό του πόδι, εξαιτίας της οποίας ακρωτηριάστηκαν τα δύο του δάχτυλα, με ηλεκτροσόκ και με συνεχή χτυπήματα στο λαιμό, που του προκάλεσαν χρόνιες ημικρανίες και σπασμούς, «απάντησαν» οι ελληνικές αρχές στο αίτημα του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα R.U., να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Από το μεθοριακό σταθμό του Σουφλίου, όπου τον συνέλαβαν διότι είχε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (σ.σ. λες και ήταν δυνατόν Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, από την Τουρκία, να έχει επίσημα χαρτιά στην κατοχή του) μέχρι και το κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη, ο R.U. υπέστη συστηματική κακομεταχείριση και βασανιστήρια τέτοιας έκτασης, που ανάγκασαν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταδικάσει, προχθές, την Ελλάδα για πολλαπλές παραβιάσεις των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη μεταχείριση και για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η απάνθρωπη αυτή μεταχείριση, που υπέστη ο R.U., επιβεβαιώνεται από ιατρική έκθεση που συντάχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 από το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Αθήνα.

Το Δικαστήριο, στην καταδικαστική του απόφαση, με την οποία καλείται η Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση 15.000 ευρώ στον παθόντα, σημειώνεται ότι η αίτηση χορήγησης ασύλου στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα δεν έχει ακόμη εγκριθεί, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, θα έπρεπε να εξεταστεί κατά προτεραιότητα δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η ενδεχόμενη απέλασή του στην Τουρκία εγκυμονεί κίνδυνο για την ίδια του τη ζωή.

Τα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος και έγιναν αποδεκτά από το Δικαστήριο, αποδεικνύουν ότι ο R.U. είναι Τούρκος υπήκοος, κουρδικής καταγωγής, μέλος αριστερού κόμματος που έχει χαρακτηριστεί παράνομο στην Τουρκία, έχει συλληφθεί και βασανιστεί επανειλημμένα από τις τουρκικές αρχές και αναγκάστηκε, στις αρχές Μαΐου του 2007, να εγκαταλείψει την Τουρκία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενος για τη ζωή του.

«Σεμνά» το Δικαστήριο υπογραμμίζει στην καταδικαστική, για την Ελλάδα, απόφασή του ότι επανειλημμένα έχει διαπιστώσει ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, πάσχει από... διαρθρωτικές αδυναμίες και εκφράζει το φόβο του ότι, ακόμη και μετά την καταδικαστική αυτή απόφαση, ενδέχεται οι ελληνικές αρχές να μην εγκρίνουν την αίτηση ασύλου του R.U. και να τον απελάσουν στην Τουρκία, μ' ό,τι αυτό κι αν σημαίνει για τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: