Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ...

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Οχτώ μετανάστες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για κακούργημα (απόπειρα απόδρασης) μετά τη χθεσινή εξέγερση στα νέα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στο Ελληνικό. Η εξέγερση σημειώθηκε στα μαγειρεία των κρατητηρίων, μετά το θάνατο μετανάστη, τον οποίο οι συγκρατούμενοι του απέδωσαν σε αμέλεια της διεύθυνσης των κρατητηρίων.

Ο μετανάστης από το Πακιστάν, που βρισκόταν υπό κράτηση για διοικητική απέλαση, ένιωσε εχθές το πρωί αδιαθεσία και πόνους στο στομάχι. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο ιατρείο και εξετάστηκε από τους γιατρούς, που δεν έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του σε νοσοκομείο και του χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή.

Λίγες ώρες αργότερα, ο μετανάστης αισθάνθηκε πάλι αδιαθεσία και έκανε εμετό. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν και πάλι στο ιατρείο, όπου οι γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, γι' αυτό κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στης 15:00 το μεσημέρι όμως, και ενώ το ασθενοφόρο δεν είχε έρθει να τον παραλάβει, ο κρατούμενος έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Η είδηση του θανάτου του μετανάστη προκάλεσε την οργή των κρατουμένων, ιδιαίτερα στα μαγειρεία. Σύμφωνα με τον Πέτρο Κωνσταντίνου που επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το κέντρο κράτησης ,εκ μέρους της κίνησης "Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή”, στο κτίριο μπαινόβγαιναν διμοιρίες, ενώ ο διοικητής είπε "Τί θέλετε να κάνουμε, εδώ έριξαν ολόκληρο τσουκάλι με φασόλια στον αστυφύλακα".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs, το αστυνομικό τμήμα ρίχνει το φταίξιμο στο ΕΚΑΒ που καθυστέρησε. Το ΕΚΑΒ υποστηρίζει από την πλευρά του: "Από τη στιγμή που μας είπαν ότι έχουν εξοπλισμένο ιατρείο και γιατρό και πρόκειται για απλή λιποθυμία, ξεκινήσαμε στις 2 αλλά προέκυψε ατύχημα και θεωρήσαμε το γεγονός δευτερεύον”. Την διάγνωση είχε κάνει ιατρός της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Ιατρική παρέμβαση”. Το Tvxs δεν κατάφερε να μιλήσει με την ιατρό που εξέτασε τον μετανάστη ούτε με εκπροσώπους της οργάνωσης, καθώς τα γραφεία της είναι σήμερα κλειστά.

Ενα ακόμη θέμα που προκύπτει από το περιστατικό είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει σε κέντρα κράτησης όπως τους Ελληνικού να συνεργάζονται με ΜΚΟ, οι οποίες αμείβονται για τις υπηρεσίες τους από τον ΟΑΕΔ, αλλά με ελάχιστα χρήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας γιατρός της οργάνωσης κάνει βάρδια από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, αλλά συχνά σε τέτοιες θέσεις τοποθετούνται οφθαλμίατροι, οδοντίατροι ή γιατροί εθελοντές. Όμως η διάγνωση προβλημάτων υγείας σε μετανάστες είναι δύσκολη, λόγω γλώσσας και γι αυτό τέτοιες θέσεις απαιτούν γιατρούς με ειδίκευση και εμπειρία. Προφανώς στο χθεσινό περιστατικό, ο άτυχος μετανάστης δεν υπέφερε από ενα απλό λιποθυμικό επεισόδιο...

Για τα αίτια του θανάτου θα γίνει νεκροτομία. Οι κρατούμενοι που παραπέμφθηκαν για κακούργημα οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: