Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ

Την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στην Νομική (Πνευματικό Κέντρο), 10η μέρα απεργίας πείνας οι 300 μετανάστες και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης καλούν όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, τους φοιτητικούς συλλόγους, κάθε συλλογικότητα αγώνα και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο σε μαζική διαδήλωση αντίστασης και αλληλεγγύης.

-Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών! - Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος! -Αγώνας μέχρι τη νίκη!

Διαδήλωση, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ., Νομική Σχολή

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2011 - Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας - http://hungerstrike300.espivblogs.net

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ 300 ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ "ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ" ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥ 1996

Στις 28 Ιουνίου 1996 τριακόσιοι μετανάστες χωρίς χαρτιά από την Αφρική (κυρίως από το Mάλι και τη Σενεγάλη) εισέβαλαν στην εκκλησία του Παρισιού Σεν Μπερνάρ και ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση της παρουσίας τους στη Γαλλία. Είχε προηγηθεί η προσπάθειά τους να εγκατασταθούν στο άσυλο μιας άλλης εκκλησίας, της Σεν Αμπρουάζ, τρεις μήνες νωρίτερα. Από κει εκδιώχτηκαν με επέμβαση της αστυνομίας, στην οποία παρέδωσε τα κλειδιά της εκκλησίας ο ιερέας της με την εντολή του καρδινάλιου Λούστιγκερ. Στη συνέχεια, οι 300 μετανάστες κατέφυγαν σε άλλα σημεία του Παρισιού (ένα γυμνάσιο και δυο εγκαταλειμμένες αποθήκες), αλλά και από κει τους έδιωξε η αστυνομία. Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και εκδηλώθηκε μαζικό κύμα συμπαράστασης. Ετσι η εγκατάστασή τους στην εκκλησία Σεν Μπερνάρ αντιμετώπισε την ανοχή των αρχών.
Επί δύο μήνες συνεχιζόταν η απεργία πείνας, ενώ η γαλλική κυβέρνηση υποσχόταν ότι αν οι απεργοί υποχωρήσουν τότε θα εξεταστούν θετικά τα αιτήματά τους. Κάτω, όμως, από την πίεση του Λεπέν και του ακροδεξιού Τύπου, ο τότε πρόεδρος Σιράκ και ο πρωθυπουργός Ζιπέ αποφάσισαν τελικά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στην εκκλησία. Σχεδόν 1.500 άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ (CRS) συμμετείχαν σε μια τεράστια επιχείρηση την αυγή της 23ης Αυγούστου 1996. Πρώτα διέλυσαν τους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από την εκκλησία και στη συνέχεια έσπασαν την πόρτα του Σεν Μπερνάρ με τσεκούρι και συνέλαβαν τους "ικέτες"-μετανάστες.
Οι περισσότεροι απεργοί πείνας εκδιώχτηκαν από τη Γαλλία με τη βία, παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει. Η γαλλική κοινωνία την κρίσιμη ώρα βρέθηκε διχασμένη και η κυβέρνησή της επέλεξε να ακολουθήσει τη γραμμή που υποδείκνυε ο Λεπέν. Αλλά ο αγώνας των μεταναστών του Σεν Μπερνάρ -που μέχρι σήμερα αποτελούν σύμβολο για το αντιρατσιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη- δεν πήγε χαμένος. Το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία λειτούργησε ως ασπίδα για να αποκρουστούν -προσωρινά βέβαια- οι σκληρότερες νομοθετικές προβλέψεις του περιβόητου νόμου Πασκουά για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Δεν είναι δύσκολο να μεταφέρει κανείς στην ελληνική πραγματικότητα τα διδάγματα αυτής της ιστορίας:
- Δεν έχουν ανάγκη από "υποκινητές" οι μετανάστες για να οδηγηθούν σ' αυτές τις οριακές μορφές αγώνα. Απλά το μόνο τους όπλο είναι η ίδια η ζωή τους.
- Η εκδίωξη των απεργών πείνας από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο δεν μειώνει την αγωνιστική τους διάθεση.
- Κανείς στη Γαλλία δεν υπέδειξε ως "λύση" την κατάργηση του ασύλου στις εκκλησίες. Ούτε καν ο Λεπέν.
- Μέχρι και σήμερα, η βάρβαρη εισβολή των CRS στην εκκλησία αποτελεί στίγμα για τη γαλλική πολιτική τάξη.

36 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ 300

Κείμενο στήριξης και αλληλεγγύης στον αγώνα των 300 μεταναστών απεργών πείνας υπογράφουν 36 παν/μιακοί. Το κείμενο έχει ως εξής:

"Για να έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και ελπίδα σε μια χώρα που αναζητά το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο του πλέον ευάλωτου, του αδύνατου κρίκου. Για τον μετανάστη και τη μετανάστρια που με το αίμα τους, την υποβαθμισμένη εργασία και τη δημιουργικότητα τους, κινούν τη μηχανή της «εθνικής οικονομίας». Για εκείνον και εκείνη που αναζητώντας την ελευθερία ή διωκόμενοι από την ανέχεια, τον πόλεμο ή κάποια «ειρηνευτική» κατοχή, διαπερνούν τα σύνορα για μια καλύτερη ζωή. Για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που έδωσαν τη ζωή τους στα εθνικά σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, τα 13.000 τεκμηριωμένα θύματα του δόγματος της ασφάλειας από το ʼ93 μέχρι σήμερα, και τους/τις δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους/ες. Για τα παιδιά των μεταναστών που από την κούνια μεγαλώνουν με νομικούς/κοινωνικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Για να γίνουν συνείδηση, αγώνας και λόγος τα κοινά ταξικά συμφέροντα των Ελλήνων και των μεταναστών που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο σε κάθε λογής υπηρεσίες, στις οικοδομές, στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο, στην οικιακή εργασία - όπως και τα κοινά ταξικά συμφέροντα των ανέργων.

Γιʼ αυτούς και για χίλιους ακόμα ανείπωτους λόγους:

- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών

- Ζητάμε τη νομιμοποίηση χωρίς όρους όλων των μεταναστών/τριών

- Στηρίζουμε το αίτημα των απεργών για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες

Τάκης Πολίτης Επικ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, μέλος της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ, Σεραφείμ Σεφεριάδης - Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Σερντεδάκις- Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γαβρόγλου Κώστας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώτα Τουλούμη -Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθήνας, Σταύρος Σταυρίδης (Πανεπιστημιακός ΕΜΠ), Riki Van Boeschoten, Αν. Καθηγήτρια, Παν. Θεσσαλίας, Ξένια Χρυσοχόου, Πανεπιστημιακός, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σπύρος Λαπατσιώρας -Διδάσκων στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, Περικλής Παυλίδης, Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Νίκος Μπελλαβίλας, Επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής - Μηχανικών (ΕΜΠ), Μιχάλης Ψημίτης Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τζανάκης Μανόλης- Λέκτορας Τμήματος Κοινωνιολογίας Παν/μίου Κρήτης, Καμτσίδου Ιφιγένεια -επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Νομικής Τομέας Δημ. Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, Αιμιλία Βουλβούλη - Πανεπιστημιακός, Μυτιλήνη, Στεφανία Καλογεράκη, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηλίας Συμεωνάκης - Λέκτορας Γεωγραφικής Ανάλυσης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, David McNally, Professor of Political Science, Toronto, Canada, Μαρια Πενταράκη - Senior Lecturer of Social Work, Liverpool Hope University, Στεφανία Καλογεράκη - διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κάρολος Καβουλάκος, Πολιτικός Επιστήμονας -Λέκτορας ΑΠΘ υπό διορισμό, Ελένη Μυριβήλη- Λέκτορας Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βασιλική Φιλιππακοπούλου - Καθηγήτρια ΕΜΠ, Λουκής Χασιώτης- Λέκτορας ΑΠΘ, Dr Lorena Rivero de Beer, Lecturer in contemporary performance at Liverpool Hope University, Co-founder of The Free University of Liverpool, Τίνα Ζορμπαλά, πανεπιστημιακός, Ήρα Παπαγεωργίου, Κοινωνική Ερευνήτρια και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Διδάσκουσα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Μαρία Σπυριδοπούλου, Διδάσκουσα στο Παν/μιο Πελοποννήσου, Κατσανεβάκη Ζαμπία, ΕΕΔΙΠ (ΙΙ), ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τομέας Χημικών Επιστημών, Δούμα Κατερίνα - Διδάσκουσα επί συμβάσει (Π.Δ. 407/80), Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Natasha King, Researcher, University of Nottingham School of Politics, Nottingham, Μαρία Σπυριδοπούλου - Διδάσκουσα στο Παν/μιο Πελοποννήσου Μεταφράστρια, Αντωνίου Κατερίνα - Πανεπιστημιακός, Gianna Katsiampoura, Senior Researcher, Institute of Neohellenic Research, National Hellenic Research Foundation, Professor Simon Clarke, University of Warwick, Coventry UK, Λέλα Γώγου - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Aναδημοσίευση από το http://www.tvxs.gr/

Ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές δέχτηκε επίθεση από ακροδεξιούς, στην Ομόνοια, όπου κατέληξε η σημερινή πορεία της Χρυσής Αυγής, η οποία έγινε με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από την «Κρίση των Ιμίων».

Όπως καταγγέλλει στο tvxs.gr η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος και μέλος της κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή», η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας, μέλη της Χρυσής Αυγής με την ολοκλήρωση της πορείας κατευθύνθηκαν στον σταθμό των τρένων στην Ομόνοια, φωνάζοντας συνθήματα.

Εντός του σταθμού, τα μέλη της Χρυσής Αυγής βρισκόντουσαν στις απέναντι αποβάθρες και συνέχιζαν τα συνθήματα μέχρι την στιγμή που το τρένο έφτασε στο σταθμό. Από το τρένο αποβιβάστηκε και ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές. Οι ακροδεξιοί μόλις τον αντιλήφθηκαν του επιτέθηκαν, ρίχνοντάς τον στο έδαφος και κλοτσώντας τον.

Βλέποντας τον ξυλοδαρμό του μετανάστη, η Ευγενία Κουνιάκη αλλά και ένας από την Χρυσή Αυγή, επενέβησαν, ζητώντας τους να σταματήσουν, όπως και τελικά έγινε. Η κ. Κουνιάκη μετέφερε εκτός του σταθμού τον μετανάστη, ενώ κάποιοι από τους ακροδεξιούς συνέχιζαν την επίθεσή.

Τελικά, ο μετανάστης διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Πορείες αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ώστε να διαλυθεί η πορεία.

Πορεία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία, στην οποία συμμετέιχαν περίπου 1.000 άτομα, ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου 50 μαροκινοί πραγματοποιούν απεργία πείνας, και κατευθυνόταν προς το Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου πραγματοποιείται διημερίδα για το μεταναστευτικό, με την συμμετοχή και της υφυπουργού Εργασίας, Άννα Νταλάρα.

Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν την πορεία στο ύψος της ET3, εμποδίζοντας τους να προσεγγίσουν το Γαλλικό ινστιτούτο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αναίτια χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης, ώστε να διαλύσουν την πορεία. Οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Οι διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν στην οδό Αγγελάκη και ολοκλήρωσαν την πορεία στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Νωρίτερα, η Άννα Νταλάρα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Γαλλικό ινστιτούτο, σχετικά με το θέμα της κατάληψης της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας, δήλωσε ότι «η κρίση εκτονώθηκε με τη συνεργασία των Πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης, η οποία απέδειξε ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται «να νομιμοποιηθούν παράνομοι μετανάστες», κάτι το οποίο τόνισε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ωστόσο όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας «το υπουργείο προωθεί σχετική ρύθμιση για νομιμοποίηση όσων μεταναστών λόγω οικονομικής κρίσης έχασαν αυτό το δικαίωμα». Όταν της ζητήθηκε να στείλει ένα μήνυμα προς τους μετανάστες απεργούς πείνας, η Άννα Νταλάρα επανέλαβε πως «η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υφυπουργού εργασίας στη διημερίδα για το μεταναστευτικό, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, υπήρξαν αντιδράσεις εντός της αίθουσας, ενώ ορισμένοι αποχώρησαν.

Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του αρχαιολογικού Μουσείου, επί της οδού Πατησίων. Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών. Εν τω μεταξύ, συναυλία συμπαράστασης στους Αφγανούς απεργούς πείνας στα Προπύλαια που ζητούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Προπύλαια. Η συναυλία με τίτλο «1 Μήνας Απεργία Πείνας» διοργανώθηκε από την Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», εκπρόσωποι της οποίας ζήτησαν τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Σημειώνεται ότι οι μετανάστες απεργοί-πείνας που είχαν κάνει κατάληψη στη Νομική, μεταφέρθηκαν σε κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου και συνεχίζουν τον αγώνα για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα είναι αυστηροί με όσους υποκίνησαν και έθεσαν σε κίνδυνο την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας» με την κατάληψη της Νομικής και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών χωρίς χαρτιά».

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΤΙΝΙΣΜΟΣ

Στην Άιοβα της Αμερικής μια νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης θυμίζει μάλλον παλιές εποχές και πρακτικές: Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Κογκρέσο πρότεινε την εμφύτευση μικροτσίπ στους ανθρώπους αυτούς προκειμένου να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.

«Σκέφτομαι να το κάνω στο σκύλο μου, για να μπορώ να τον βρίσκω. Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο σε έναν παράνομο μετανάστη;» αναρωτήθηκε ο υποψήφιος, Pat Bertroche, χρησιμοποιώντας προφανώς την τετράγωνη λογική του. «Θα πρέπει να μπορούμε να τους εντοπίσουμε, να τους καταγράψουμε και να σιγουρευτούμε ότι γνωρίζουμε τι κάνουν και που είναι» εξήγησε το σκεπτικό του ο ίδιος, ο οποίος, σημειωτέον, είναι γιατρός στο επάγγελμα.

Και να πει κανείς ότι δεν εφαρμόζονται ήδη πολιτικές «καταγραφής» και παρακολούθησης των μεταναστών. Στην Ευρώπη η αστυνομία ήδη από το 2003 με τη δημιουργία της σχετικής υπηρεσίας συγκεντρώνει βιομετρικά στοιχεία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υποχρεούνται να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και αποτύπωμα της παλάμης τους. Υπάρχουν φορές, όμως, που τα άτομα αυτά αυτοακρωτηριάζονται, καίγοντας την επιφάνεια των δακτύλων τους για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από την αστυνομία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν κάθε χρόνο στη Γερμανία αναζητώντας άσυλο και μία καλύτερη ζωή. Οι περισσότεροι καταλήγουν σε στρατόπεδα κράτησης στην επαρχία όπου ζουν για μήνες σε συνθήκες που θυμίζουν φυλακή, περιμένοντας να απελαθούν. Το σύστημα αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, γνωστής υποτίθεται για το σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άνθρωποι 25 διαφορετικών εθνικοτήτων βρίσκονται έγκλειστοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Nostorf-Horst, στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Όλοι τους ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους, πολιτικές διώξεις ή απλώς από την πείνα. Αφγανοί, Ιρανοί, Σομαλοί, μέχρι Σέρβοι και Ρομά παραμένουν έγκλειστοι αναζητώντας άσυλο.

Το Nostorf-Horst ήταν στρατιωτική βάση κοντά στα παλιά σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Σήμερα είναι διαμορφωμένο για την προσωρινή παραμονή προσφύγων ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Οι περίπου 450 έγκλειστοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά μένουν ανά 4 σε δωμάτια 16 τ.μ. και δεν τους επιτρέπεται να βγουν από τις περιφραγμένες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το διευθυντή Wolf-Christoph Trzeba, πολλές φορές έχουν πραγματοποιηθεί έξω από το στρατόπεδο διαμαρτυρίες από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Έρχονται εδώ, άρα πρέπει να δεχτούν τις συνθήκες», δηλώνει στο Spiegel. Ωστόσο οι πρόσφυγες αποκαλούν το στρατόπεδο «Γκουαντάναμο» και κάποιοι από αυτούς πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Πράγματι φυλακή θυμίζουν οι εγκαταστάσεις, με τα μικρά δωμάτια χωρίς έπιπλα, τις ουρές για τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, τον κλειδωμένο παιδικό σταθμό, το μοναδικό δωμάτιο γυμναστικής, τα κοινόχρηστα μπάνια χωρίς πόρτες και τους τσακωμούς με μαχαίρια στην αυλή.

Σκοπός του Nostorf-Horst είναι να φιλοξενεί όσους ζητούν άσυλο μέχρι να ερευνηθεί η υπόθεσή τους και να απελαθούν. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι γύρω στις 50.000. Αυξήθηκαν κατά 49,5% το 2010, ξεσηκώνοντας συζητήσεις σχετικά με το πώς θα επιλέγεται ποιοι γίνονται δεκτοί και τον προορισμό όσων απελαύνονται. Πρόσφατα αποφασίστηκε να μη στέλνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των «χαμηλών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το γερμανικό σύνταγμα προστάζει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων, ωστόσο όσοι προέρχονται από χώρες με φυσικές καταστροφές ή φτώχεια περιπλέκουν την κατάσταση. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στέλνονται σε κάποια «ασφαλή τρίτη χώρα», και από εκεί πίσω στην πατρίδα τους.

Ένας από τους πρόσφυγες που πραγματοποιούσε απεργία πείνας, ο Αφγανός Ali Reza, πέρασε και από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως το 90% των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ. Ταξίδευε επί δύο χρόνια για να φτάσει στη Νορβηγία όπου είχε συγγενείς, όμως τον απέλασαν. Σύμφωνα με τον Ali οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στη Νορβηγία ήταν πολύ καλύτερες, τους έδιναν 300 ευρώ το μήνα και τους έκαναν μαθήματα νορβηγικών. «Το μόνο που θέλουμε είναι να έχουμε δικά μας δωμάτια, να μάθουμε γερμανικά, να μαγειρεύουμε, να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας», εξηγεί.

Οι γερμανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην προσαρμογή των προσφύγων. Οι συνθήκες, σύμφωνα με τον Trzeba, είναι έτσι για να τους δημιουργείται η επιθυμία να γυρίσουν στη χώρα τους και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Πολλοί παραμένουν για πάνω από ένα χρόνο στο Nostorf-Horst μη γνωρίζοντας τι θα τους συμβεί. Όταν βγαίνει η εντολή απέλασης έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, υπάρχει όμως μία δικηγόρος για 450 άτομα.

Οι περισσότεροι καταλήγουν με το ζόρι μέσα στη νύχτα στο λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο. Για πολλούς η απέλαση ισοδυναμεί με θάνατο και κάθε μέρα ζουν με το φόβο της. Όταν αποφασίστηκε η απέλασή του στη Νορβηγία και από εκεί στο Αφγανιστάν, ο Ali κατέρρευσε και εισήχθη σε ψυχιατρείο με τάσεις αυτοκτονίας. «Προτιμώ να πεθάνω από το να γυρίσω», δηλώνει.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΣΗΜΕΡΑ

Στην Αθήνα η συγκέντρωση σήμερα μεταφέρθηκε στον χώρο του Μουσείου, στις 6μμ, εγγύτερα δηλαδή στο κτίριο της Πατησίων που βρίσκονται οι μετανάστες απεργοί πείνας.
Στην Θεσσαλονίκη η πορεία θα ξεκινήσει από το Αγαλμα του Βενιζέλου, την ίδια ώρα. Ενώ πορείες θα γίνουν ακόμα στον Βόλο, τα Γιάννενα, τα Χανιά και πολλές άλλες που ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δυναμώνουμε το κίνημα αλληλεγγύης. Στηρίζουμε τις πορείες. Συνεχίζουμε να μαζεύουμε ψηφίσματα παντού. Αλλά επίσης συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε και πράγματα απαραίτητα στους απεργούς όπως: κουβέρτες, σόμπες, νερά, ισοτονικά και αναψυκτικά.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΓΕΝΑΡΗ

Η συγκέντρωση αλληλεγγύης που καλεί η πρωτοβουλία και οι ίδιοι οι απεργοί πείνας θα πραγματοποιηθεί στην Μασσαλίας, εκεί που είναι η Νομική στις 6.00 μ.μ. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των περισσοτέρων μας.
Το ίδιο σημαντική είναι και συνέχιση συγκέντρωσης ψηφισμάτων αλληλεγύης στους απεργούς πείνας. Δεν μπορούν να στηρίζονται παρά μόνο στις δυνάμεις τους και στο κίνημα αλληλεγγύης που θα αναπτυχθεί.
Για ενημέρωση για την απεργία πείνας στο http://hungerstrike300.espivblogs.net/.
Για αποστολή ψηφισμάτων στο: hungerstrike300@espiv.net

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ YRE ΓΙΑ ΤΟΥΣ 300

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους 300 μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα (Νομική) και την Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο).
Καταγγέλλουμε την παραπληροφόρηση περί αντιδημοκρατικής κατάλυσης του ασύλου και παρεμπόδισης της εκπαιδευτικής λειτουργίας της Νομικής. Η πλειοψηφική απόφαση του δ.σ. του συλλόγου φοιτητών της Νομικής υπέρ της απεργών πείνας, καταρρίπτει τα ψέματα περί «εισβολής» τους στην Νομική. Το ίδιο το κτίριο που χρησιμοποιούν οι απεργοί είναι κλειστό γιατί τελεί υπό ανακαίνιση και όπως αναγνώρισε σήμερα ο Πρύτανης Θ.Πελεγκρίνης τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, καθαριότητας και προστασίας του χώρου. Αυτό που εμποδίζει την εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος είναι η απόφαση του κοσμήτορα να την διακόψει καθώς και την εξεταστική των φοιτητών, για μια βδομάδα. Και αυτή δεν είναι μια απόφαση με εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά μια πολιτική απόφαση! Η οποία μάλιστα έχει κιόλας διαλέξει πλευρά. Αυτήν της κυβέρνησης, της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και όσων συντάσσονται μαζί τους σε μια υπερμεγέθη προσπάθεια να εξαφανίσουν πίσω από την συζήτηση για το «που» γίνεται η απεργία πείνας το απείρως σημαντικότερο «γιατί» γίνεται η απεργία πείνας!
Θεωρούμε ως απαράδεκτη ακόμα και την παραμικρή σκέψη περί βίαιης εκκένωσης του κτιρίου της Νομικής, πράγμα που αφήνεται να εννοηθεί από τις εντολές του πρωθυπουργού προς τον Υπ.Προ.Πο.
Η ποινικοποίηση μιας μορφής αγώνα, την οποία γέννησε η απελπισία χιλιάδων ανθρώπων, είναι κι αυτή μια πολιτική απόφαση, μια απαράδεκτη πολιτική απόφαση! Που προτάσσει την καταστολή και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τον σεβασμό των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων!
Η απεργία πείνας των 300 προκλήθηκε από τις χρεοκοπημένες εδώ και χρόνια κυβερνητικές πολιτικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όσο κι αν προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους δεν θα τα καταφέρουν! Απ’ αυτή την χρεοκοπία υποφέρουμε τελικά όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι –είτε ‘Έλληνες, είτε ξένοι. Όσοι αρνούνται οποιοδήποτε δικαίωμα όχι μόνο στους 300 αλλά σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ας πάψουν να το «πουλούν» ως προστασία της Ελληνικής κοινωνίας!
Η παροχή ασύλου στο 0,6% (!) των αιτούντων, η ανυπαρξία ανθρώπινων χώρων υποδοχής, η εγκατάλειψη των 140 χιλ. νόμιμων μεταναστών που χάνουν τα χαρτιά τους λόγω της κρίσης και της ανεργίας, η ύπαρξη ανθρώπων χωρίς χαρτιά (το ΕΛΙΑΜΕΠ τους υπολογίζει στις 470 χιλ.), η εφαρμογή της σχιζοφρενικής συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ(*), προστατεύουν άλλους. Τα εγκληματικά κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων, τους παρανομούντες εργοδότες που δεν εφαρμόζουν κανένα εργατικό νόμο και ρίχνουν τους μισθούς όλων μας, τις μεγάλες δυνάμεις (ευρωπαϊκές ή άλλες) που έχουν στρατούς κατοχής ή καταληστεύουν χώρες του 3ου κόσμου ή ακόμα-ακόμα στηρίζουν δικτάτορες όπως ο Μπέν Άλι στην Τυνησία!
Φτάνει πια με την υποκρισία της «προστασίας»! Με τις πολιτικές του ΔΝΤ και την ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας, πολλοί και πολλές από εμάς, εργαζόμενοι ή νέοι άνθρωποι, κάποια στιγμή θα γίνουμε σαν τους 300, απελπισμένοι και χωρίς καν την ελπίδα της επιβίωσης.
Θεωρούμε την πρόταση του Πρύτανη Θ.Πελεγκρίνη για διάλογο των απεργών πείνας με τα αρμόδια υπ.εσωτερικών, εργασίας και τελικά την κυβέρνηση, προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί στα πολιτικά προβλήματα αρμόζουν πολιτικές λύσεις.
Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους των καθηγητών, να στηρίξουν την απεργία πείνας και να καταγγείλουν την απόφαση του κοσμήτορα, αλλά και την προπαγάνδα της Διαμαντόπουλου περί ανεύθυνου εκπαιδευτικού κινήματος.
Καλούμε τα συνδικάτα και όλες τις μαζικές οργανώσεις να συμπαρασταθούν στους 300 και να βάλουν φραγμό στα σχέδια καταστολής.
Καλούμε όλη την αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να αναλάβει από κοινού πρωτοβουλία και να εφαρμόσει στην πράξη αυτό που ευαγγελίζεται: κοινοί αγώνες Ελλήνων και μεταναστών-προσφύγων για τα δικαιώματα όλων μας. Διεκδικούμε: · Όχι στην βίαιη εκκένωση της Νομικής. Όχι στην καταστολή του κινήματος των 300. · Δεύτερη ευκαιρία για τους 140 χιλ. νόμιμους μετανάστες (10ετιας και βάλε) που έχασαν τα χαρτιά τους λόγω της κρίσης και της ανεργίας. · Παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται (σ.σ. ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 20-25%). Όχι λεφτά για φράχτες, πλοία-φυλακές και καταστολή, αλλά για ανθρώπινους χώρους υποδοχής. · Νέος γύρος νομιμοποίησης για τους χωρίς χαρτιά. Παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Μονομερής άρνηση εφαρμογής της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ (ήδη σχεδόν 10 χώρες της ΕΕ δεν την εφαρμόζουν και δεν στέλνουν πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, να μην την εφαρμόσουμε κι εμείς). · Παραδειγματική τιμωρία όσων εργοδοτών εκμεταλλεύονται την ανάγκη ανθρώπων για εργασία. Μέτρα ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία. Με 1 εκ. Έλληνες στην φτώχεια και την ανεργία και με μισό εκ. ανθρώπους χωρίς χαρτιά, χωρίς τέτοια μέτρα, θα μετατραπούμε σε ζούγκλα. · Λεφτά για τους ανέργους, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, το κράτος πρόνοιας, τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και για συντονισμένη βοήθεια στον 3ο κόσμο – όχι για τους τραπεζίτες τοκογλύφους. (*) Η Συνθήκη του Δουβλίνου II περιορίζει το δικαίωμα αίτησης ασύλου αποκλειστικά στην πρώτη χώρα εισόδου του πρόσφυγα. Αυτό σημαίνει ότι οπουδήποτε κι αν συλληφθούν θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, αν προκύπτει με οποιοδήποτε τρόπο ότι αυτή ήταν η χώρα εισόδου τους, ασχέτως αν αυτή είναι και η χώρα στην οποία πράγματι επιθυμούν να αιτηθούν ασύλου.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 300

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

«Το άσυλο ανήκει σε όλους και υπάρχει για να φιλοξενεί το κοινωνικό πρόβλημα», ήταν η απάντηση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους 300 περίπου μετανάστες που προχωρούν από σήμερα σε πανελλαδική απεργία πείνας, στις επικρίσεις που δέχεται για «κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών διαμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση νομιμοποίησης των μεταναστών.

Παρουσία των απεργών πείνας, πλήθους κόσμου και εκπροσώπων οργανώσεων και συλλογικοτήτων αλληλέγγυων στους μετανάστες, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο παλιό κτίριο της Νομικής, όπου στεγάζονται οι απεργοί πείνας, συνέντευξη Τύπου από την πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Επί τάπητος τέθηκαν το άσυλο, τα αιτήματα των οικονομικών μεταναστών, η ίδια η απεργία πείνας, καθώς και η στάση των ΜΜΕ.

Υπερασπιζόμενος της απόφασης να στεγαστεί η απεργία πείνας στο παλιό κτίριο της Νομικής, έπειτα και από τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Νίκος Γιαννόπουλος τόνισε πως «το άσυλο ανήκει σε όλους», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε καμία άλλη αίθουσα στην οποία θα μπορούσαν οι μετανάστες να πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους.

Το μέλος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Σανταμόρης υπογράμμισε πως οι φοιτητές είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα των μεταναστών, επικαλούμενος σχετική χθεσινή απόφαση του Συλλόγου, που υπογράφεται από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, Πρόσθεσε πως αποτελεί τιμή για εκείνους το γεγονός ότι φιλοξενείται η απεργία πείνας στο κτίριο της Νομικής, καθώς «πρώτον, αποτελεί άλλη μία χρυσή σελίδα στην κινηματική ιστορία του Συλλόγου. Δεύτερον, πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τόσο μαζική απεργία πείνας στην Ευρώπη και τρίτον, διότι το άσυλο υπάρχει για να στεγάζει τους κοινωνικούς αγώνες».

Στο «δικαίωμα των μεταναστών να ακουστούν», αναφέρθηκε ο δικηγόρος Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπησή τους, αν και – όπως διευκρίνισε – «δεν χρειάζονται δικηγόρο για να ακουστούν». Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ένα κίνημα που ζητά έξοδο από την αφάνεια. Όπως σημείωσε, «στο παρελθόν υπήρξαν ευκαιρίες νομιμοποίησης, αλλά πλέον δεν υπάρχει καμία. Άνθρωποι που βρίσκονται στην Ελλάδα 8, 9, 10 χρόνια χωρίς χαρτιά δεν μπορούν να συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να βγουν από την αφάνεια».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τους μετανάστες στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία έχουν εκδοθεί συνολικά 460.000 άδειες παραμονής. Από αυτές, οι 160.000 έχουν χαθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της απώλειας εργασίας, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα για την ανανέωσή τους. Άλλοι 300.000 άνθρωποι είναι παράνομοι. Τέλος, στις 60.000 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.

«Ιδιαίτερα σκληρή» χαρακτήρισε την απεργία πείνας ο Μ. Χατζησάββας του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, καθώς όπως εξήγησε, μόνο με τσάι, νερό και ζάχαρη οι μετανάστες θα συνεχίσουν μέχρι να φτάσουν στα όρια της βιολογικής τους αντοχής. Οι ίδιοι οι απεργοί πείνας διαμήνυσαν πως θα «συνεχίσουν μέχρι τέλους» και πως ή θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους – που αφορούν σε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και όχι απλώς των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση – ή «θα πεθάνουμε εδώ».

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνέντευξη Τύπου ήταν η κάλυψη της πρωτοβουλίας από τον Τύπο. Για «πόλεμο λάσπης», που πρέπει να τελειώνει σχετικά με την παρακώλυση των μαθημάτων, έκανε λόγο ο κ. Σανταμόρης, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι φοιτητικές παρατάξεις υπέγραψαν την ανακοίνωση αλληλεγγύης στην απεργία πείνας. Τα μαθήματα δεν παρακωλύονται, αφού το κτίριο δεν χρησιμοποιείται».

«Τα κανάλια ας μην μας υποστηρίζουν, τουλάχιστον όμως μην λένε ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος. "Ελπίζουμε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις. Δεν εξαρτούμε τον αγώνα μας από τα ΜΜΕ. Τα θέλουμε δίπλα μας».

Ο Αμπντουλχάμ βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια, όπου ζει μαζί με τη σύζυγό τους και το μωρό τους. Εργάζεται, αλλά... παράνομα. «Πολλά χρόνια τώρα περιμένω να βγει νόμος, αλλά τίποτα. Είναι η τελευταία λύση για μας. Είναι δύσκολη, αλλά τόσα χρόνια δεν έχουμε τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να δοθεί λύση. Διαφορετικά, δεν φεύγουμε από ’δω», τονίζει. Φέρνει, μάλιστα παραδείγματα άλλων χωρών όπου η διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών διαφέρουν ουσιωδώς. «Στην Ισπανία, μετά από 2 χρόνια παραμονής και απλώς με ένα λογαριασμό που να το αποδεικνύει, αρχίζει η διαδικασία νομιμοποίησης. Το ίδιο γίνεται και στη Γαλλία, απλώς μετά από 10 χρόνια παραμονής».

«Σκληρή» χαρακτηρίζει την απόφαση να προχωρήσει σε απεργία πείνας ο Ρασίντ, που βρίσκεται στην Ελλάδα επί 6 χρόνια. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να νομιμοποιηθούμε ή να πεθάνουμε», διαμηνύει.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Καταγγέλλοντας τη ΝΔ, που «μεταξύ 2005-2007 προσέφερε μαζικά και αδιακρίτως νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα», υπενθυμίζει ότι οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 αφορούν και εφαρμόζονται αποκλειστικά σε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και όχι σε αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, όπως εκείνοι που έχουν καταλάβει τους χώρους της Νομικής Σχολής.

Άλλοι 50 μετανάστες που συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία πείνας στεγάζονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, «που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για τις ανάγκες του αγώνα τους χωρίς να παρεμποδίζεται καμία λειτουργία του κτιρίου», όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Αύριο, Τετάρτη, οι ίδιοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 12:00 για τη δημοσιοποίηση των αιτημάτων τους και την στήριξη του αγώνα τους από την κοινωνία.

Εν τω μεταξύ, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στα Χανιά καλεί το απόγευμα της Τρίτης στις 18:00 σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς πείνας στην Πλατεία της Αγοράς.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Τόσο πολύ συζήτηση για το "που" γίνεται η απεργία πείνας των 300 μεταναστών... Και τόσο λίγη συζήτηση για το "γιατί" γίνεται η απεργία πείνας... Για την ιστορία κάποια χρόνια πριν στην Γαλλία "το κίνημα των χωρίς χαρτιά" (sans papiers) έγινε γνωστό πραγματοποιώντας κατάληψη σε ναό...

Αναδημοσίευση από το .tvxs.gr

«Ρατσιστικές και ακροδεξιές, εντελώς ανυπόστατες, μέχρι ανοησίας» χαρακτηρίζουν οι αλληλέγγυοι στην πανελλαδική απεργία πείνας των μεταναστών, τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ζημιές στο χώρο όπου στεγάζονται οι απεργοί στη Νομική Αθήνας, για παρακώλυση των μαθημάτων και της εξεταστικής της σχολής, για εισβολή των μεταναστών στο κτίριο, καθώς και για κίνδυνο στην υγεία των φοιτητών.

Χθες, Κυριακή, περίπου 250 μετανάστες ήρθαν από την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία πείνας μαζί με άλλους 50 μετανάστες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πριν ακόμη ξεκινήσει η απεργία, ποικίλες αντιδράσεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα και Μέσα ξεκίνησαν συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο, αλλά και για την όλη πρωτοβουλία.

Καταγγέλλοντας τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης από τον τ/σ Mega, ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που βρίσκεται συνεχώς στο παλιό κτίριο της Νομικής, ως αλληλέγγυος προς τους μετανάστες, τονίζει ότι «η κατάσταση είναι απολύτως ήρεμη, όλοι οι μετανάστες βρίσκονται εντός του επί ανακαίνιση κτιρίου της παλιάς Νομικής. Το μεσημέρι επισκέφτηκαν τους μετανάστες και οι γιατροί που έστειλε η πρυτανεία της Νομικής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγιεινής. Ο Σύλλογος Φοιτητών της σχολής, σε σημερινή απόφασή του τονίζει ότι στηρίζει τον αγώνα και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα παρακώλυσης της εξεταστικής».

«Ο χώρος όπου στεγάζονται οι εξετάσεις δεν έχει καμία σχέση με το κεντρικό κτίριο της Νομικής. Δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των μεταναστών και του χώρου όπου γίνονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις. Πρόκειται για 2 κτίρια εντελώς χωρισμένα μεταξύ τους. Εμείς, για λόγους αποφυγής οποιασδήποτε παρεξήγησης, κλείσαμε και οποιαδήποτε δίοδο θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει. Οι φοιτητές μπαίνουν από τη Μασσαλίας και τη Σίνα και οι μετανάστες από τη Σόλωνος», εξηγεί.

Κάνοντας λόγο για επικριτικές δηλώσεις, υπογραμμίζει ότι «σήμερα διεξήχθησαν κανονικά οι εξετάσεις του Οικονομικού της Νομικής. Χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος της Νομικής κ. Δημητρίου ήρθε στο χώρο, συζητήσαμε, περιηγηθήκαμε στο χώρο και ήταν απολύτως ευχαριστημένος. Σήμερα, που έγινε λόγος για lock out της σχολής, τους είπε ο ίδιος πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά».

Η πρωτοβουλία των μεταναστών προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Αρχικά, οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την "κατάληψη" του κτιρίου και κατηγόρησαν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική. Ακολούθησε, ωστόσο, ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής, που υπογράφεται και από τις παραπάνω παρατάξεις, στην οποία σημειώνεται ότι στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. «Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών».

Νωρίτερα, η κοσμητεία της Νομικής είχε πάρει απόφαση να κλείσει η σχολή μέχρι την Πέμπτη, παρότι οι χώροι που βρίσκονται οι μετανάστες είναι στην υπό ανακαίνιση πτέρυγα που είναι πλήρως απομονωμένη από τις αίθουσες που διεξάγονται τα μαθήματα.

«Η απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής ΝΟΠΕ για αναστολή της λειτουργίας του κτιρίου ως μέτρο κατά της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών που ήρθαν από τη Κρήτη για να αγωνιστούν για την νομιμοποίηση τους είναι ένα κατασταλτικό μέτρο υπαγορευμένο από την ίδια φιλοκυβερνητική τακτική που παρέδιδε τη διαχείριση του ασύλου στα ΜΑΤ στη διάρκεια των πρόσφατων Πανεργατικών Απεργιών» υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι «Οι γνωστοί άγνωστοι, κατ' επάγγελμα παρανομούντες της μηδενιστικής αριστεράς, έπιασαν πάλι δουλειά». Σύμφωνα με την ίδια, «Εγκατέστησαν στρώματα και παπλώματα και το μετέτρεψαν σε χάνι κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας. Όλα αυτά στην πλάτη των φορολογουμένων, οι οποίοι πληρώνουν το λογαριασμό, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών που βλέπουν τα ΑΕΙ να απαξιώνονται ακόμη πιο πολύ».

Για ρατσιστικές και ακροδεξιές, εντελώς ανυπόστατες, μέχρι ανοησίας δηλώσεις έκανε λόγο ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ σχετικά με το ότι προκλήθηκαν ζημιές στο ιστορικής αξίας κτίριο, υπογράμμισε ότι «καμία ζημιά δεν έγινε στο κτίριο. Πρόκειται για ένα πεντακάθαρο κτίριο. Υπάρχει, επίσης, μια εξαιρετικά αυστηρή περιφρούρηση σχετικά με το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Καθένας μπορεί να έρθει και να δει την κατάσταση».

Ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε, ακόμη, πως «ούτε οι μετανάστες εισέβαλαν, καθώς εδώ και 15 μέρες έχουν γίνει συνεννοήσεις με τη σχολή. Οι μετανάστες προσκλήθηκαν σε αυτό το χώρο από εμάς τους αλληλέγγυους, δεν εισέβαλαν μόνοι τους. Δεν τους υποκινήσαμε φυσικά να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, το αποφάσισαν γιατί είναι απελπισμένοι, αλλά βρήκαμε ένα χώρο που να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αν υπήρχε κάποιο μεγάλο πολιτιστικό κέντρο του δήμου, θα πηγαίναμε εκεί. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα».

Από τις αντιδράσεις δεν θα απουσίαζε βεβαίως και ο Λα.Ο.Σ, που δια στόματος εκπρόσωπου του, σημείωσε: «Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι... Τι άλλο άραγε θα δούμε... Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι προστάτες όλων αυτών, ότι ήδη έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας». Άμεση ήταν η απάντηση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, που σχολίασε: «Καλύτερα να δώσει κανείς θάρρος σε οποιονδήποτε χωριάτη να ανέβει στο κρεβάτι του, παρά στο ρατσιστή και το φασίστα. Το κρεβάτι άλλωστε του ΛΑΟΣ, μόνο η ναζιστική Χρυσή Αυγή μπορεί να το επωφθαλμιά. Όσο για τη Νομική Σχολή, ο Σύλλογος Φοιτητών της, ευτυχώς εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας που έχουν εγκατασταθεί σε αχρησιμοποίητο κτίριο της Σχολής και ευτυχώς δεν ασπάζεται τις απόψεις μισανθρώπων ακροδεξιών. Που μπορεί να διέγραψαν στελέχη τους που εθεάθησαν με λοστούς και κράνη στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά δεν έπαψαν να αποτελούν φυτώριο ρατσισμού και φασιστοειδών».

Από πλευράς ΝΔ, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Θανάσης Νάκος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, τονίζοντας πως «δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τους δεκάδες λαθρομετανάστες που ταξίδεψαν ανενόχλητοι από την Κρήτη στην Αθήνα και εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής, στέλνει το μήνυμα: ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει!». Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να σοβαρευτούν και να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τέλος, συναντήθηκε σήμερα με με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Laurens Jolles και τον επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα μας Γ. Τσαρμπόπουλο, όπου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ 300

Ακολουθούν η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας και η απόφαση του δ.σ. του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής.

Η μεγάλη απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργαζομένων ξεκινάει αύριο. Είναι ένας αγώνας μεταναστών συμπολιτών μας που προτάσσουν χέρι φιλίας και αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία. Γιατί είναι κοινό συμφέρον ντόπιων και μεταναστών-ριών να βγουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας από την γκρίζα ζώνη της κοινωνίας. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χτυπηθεί η μαύρη εργασία, ο αποκλεισμός και τα κάθε τα κάθε είδους κυκλώματα εκμετάλλευσης. Γιατί πρέπει επιτέλους να δοθεί επιτέλους απάντηση στις ρατσιστικές φωνές που αυξάνονται επικίνδυνα.

Ωστόσο, μια ημέρα από την έναρξη της απεργίας πείνας, εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης «πληροφορίες» και ρεπορτάζ που επιχειρούν να διαβάλλουν τον αγώνα και τους ίδιους τους αγωνιζόμενους μετανάστες. Η συνέλευση αλληλεγγύης όπως και η συνέλευση των απεργών πείνας δηλώνουμε απερίφραστα ότι τα εν λόγω ρεπορτάζ, όπως και ανάλογες ανακοινώσεις πολιτικών φορέων και φοιτητικών παρατάξεων, είναι όχι μόνον ψευδείς, αλλά εξυπηρετούν προφανείς σκοπιμότητες.

Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι ο χώρος που επιλέχτηκε για τη διαμονή των απεργών πείνας βρίσκεται στο κτίριο της Νομικής που εδώ και πολλούς μήνες δεν χρησιμοποιείται, καθώς βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Είναι χώρος πλήρως απομονωμένος από το εν λειτουργία κτίριο και δεν υφίσταται κανενός είδους επιβάρυνση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον ουδεμία φθορά έχει ούτε πρόκειται θα υπάρξει στο χώρο, διότι εμείς πρώτοι που τιμούμε την ιστορικότητα αγώνων που φέρει το κτίριο της Νομικής σχολής.

Όσον αφορά την κινδυνολογία περί «υγειονομικού ζητήματος» από την παρουσία των μεταναστών, δεν μπορούμε παρά να αντιτείνουμε ότι για τις ανάγκες της απεργίας όλοι οι απεργοί βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση, η σαθρότητα των ρατσιστικών αυτών επιχειρημάτων επιβεβαιώθηκε και από ιατρική επιτροπή που επισκέφθηκε το χώρο κατόπιν εντολής των αρχών του ιδρύματος.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών που επισυνάπτουμε. ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ 25/1 ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, 12Μ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ, ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

Απόφαση ΔΣ ΦΣ Νομικής

Σήμερα, η κοσμητεία ανακοίνωσε lock out για την τρέχουσα εβδομάδα στο ΝΟΠΕ με αφορμή την απεργία πείνας των μεταναστών που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 5 το πρωί, κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά 220 μετανάστες εργάτες από την Κρήτη. Στις 25 Ιανουαρίου θα ενωθούν μ' άλλους 50, αποφασισμένοι να ξεκινήσουν πανελλαδική απεργία πείνας αιτούμενοι μια ζωή αξιοπρέπειας κι όχι ενός ατέρμονου και στείρου αγώνα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. (βλ. Δουβλίνο), σ' ένα πλαίσιο άγριας και βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής, εξαπολύει άγρια επίθεση κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Μια πολιτική που λειτουργεί με σαφή στοχοθεσία: χρησιμοποιώντας την οικονομική-κοινωνική κρίση, ως εφαλτήριο συντηρητικοποίησης της κοινωνίας απέναντι σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα.

Οι πρακτικές του lock out είναι προσχηματικές και έχουν ως στόχο την κατασυκοφάντηση του ασύλου συντεταγμένα με το υπουργείο παιδείας και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ως σύλλογος αποφασίζουμε ότι τα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά, πολύ περισσότερο ότι οι σχολές θα έιναι ανοιχτές ενόψει κατάθεσης του ν/σ Διαμαντοπούλου για τη διενέργεια ΓΣ και κινητοποιήσεων. Η συνενοχή κοσμητείας και καλοθελητών της δε θα περάσει, κάτω τα χέρια από το άσυλο.

Ο Φοιτητικός σύλλογος νομικής στάθηκε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυος και αρωγός του αγώνα αυτού. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που υιοθετήθηκε σχεδόν παμψηφεί από το σώμα αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών.

Αποφασίζουμε παράσταση διαμαρτυρίας για να ανακοινώσουμε την απόφαση του συλλόγου μας ότι δε δέχεται κανένα lock out στο χώρο του ασύλου.

Υπογράφεται από τις κάτωθι παρατάξεις: Δ.Α.Π. - Π.Α.Σ.Π. - Ε.Α.Α.Κ. - ΑΡ.ΕΝ.

ΚΑΙ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΠΡΟΩΘΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ

Η Φιλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα των προσφύγων για τους οποίους η χώρα αυτή ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ, μετά την καταδίκη του Βελγίου και της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επειδή απέλασε εκεί έναν Αφγανό που ζητούσε άσυλο. "Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας (ασύλου), η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης, ο Έσκο Ρέπο.

Το ΕΔΑΔ δικαιολόγησε την καταδίκη του Βελγίου επικαλούμενο τις ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα, χώρα η οποία καταδικάσθηκε επίσης από το δικαστήριο. Έχοντας φτάσει στο Βέλγιο το Φεβρουάριο του 2009 μέσω της Ελλάδας, ο Αφγανός απελάθηκε τον Ιούνιο, βάσει ενος κανονισμού της ΕΕ που προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου εξετάζεται στην πρώτη χώρα υποδοχής (Δουβλίνο ΙΙ).

Οι υπηρεσίες Μετανάστευσης δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πόσους πρόσφυγες στη Φινλανδία αφορά η απόφαση αυτή για τη μη επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα. Το 2009 σχεδόν 6.000 πρόσωπα ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έπαψαν χθες Κυριακή να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Δανία, περιμένοντας από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής τους.

Στην Ελλάδα, οι αιτούντες άσυλο τίθενται συστηματικά υπό κράτηση, ακόμη και κακοποιούνται από την αστυνομία, αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Στρασβούργου σε απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή. Η Αθήνα το 2009 δέχθηκε 16.000 πρώτες αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν, έναντι ενός μέσου όρου 31% στην Ευρώπη, ενώ 46.000 αιτήσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Σε πανελλαδική απεργία πείνας κατεβαίνουν από αύριο 300 μετανάστες, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Οι 250 από αυτούς συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στα Χανιά κι έφτασαν έφτασαν με πλοίο στον Πειραιά για να ξεκινήσουν τον αγώνα τους. Το tvxs ακολούθησε το ταξίδι και περιγράφει την ιστορία τους.

Πεντέμισι το απόγευμα του Σαββάτου, κι ο Γιάσερ με τον Αμπντούλ πηδούν τα κάγκελα για να βγουν απ’ το Παλιό Νοσοκομείο Χανίων –το «σπίτι» τους όπως το αποκαλούν. Ένα χώρο σε εγκατάλειψη, απ’ όταν το ίδρυμα μετεγκαταστάθηκε στις Μουρνιές, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί κατοικία εκατοντάδων άστεγων μεταναστών της περιοχής. Στο χώρο που κοιμούνται –χωρίς νερό, ηλεκτρικό ή αποχέτευση– ένας παλιός σχολικός πίνακας γράφει: «Πεινάω πολύ και δεν έχω τρόπο να γυρίσω στην πατρίδα μου». Προς το παρόν, γυρνούν στην πλατεία 1866, τον τόπο όπου μαζεύονται κάθε πρωί μ’ εκατοντάδες άλλους μετανάστες, «περιμένοντας τα αφεντικά» να τους πάρουν για δουλειά. Τελευταία δεν περνάει κανένας, λένε. Μόνο η αστυνομία, για να «μαζέψει» όποιον απ’ τους «παράνομους» μπορεί. Οι μετανάστες στο νομό Χανίων φτάνουν τις 25-30.000 και από αυτούς υπολογίζεται πως οι μισοί είναι «λαθραίοι». Η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων τους καθηλώνει στην αφάνεια, τους κάνει ευάλωτους στην εκμετάλλευση, τους στερεί ακόμη και τα βασικότερα αγαθά.

«Βλέπεις πολλά που θες να κάνεις και δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα. Σε βλέπουν έξω και αλλάζουν δρόμο. Όταν περπατάω είναι σαν να προχωράω ανάποδα», λέει ο Ρασίντ που πλέον συμπληρώνει πέντε χρόνια χωρίς χαρτιά. Οδοντοτεχνίτης στο επάγγελμα, ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Γι’ αυτό και αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα με το πλοίο Λατώ το ίδιο βράδυ, για να συμμετάσχει στη μαζικότερη απεργία πείνας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Τριακόσιοι μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα, θα κατεβούν από την Τρίτη σε απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας νομιμοποίηση όχι μονο για τον εαυτό τους, αλλά για τις εκατοντάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. «Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις την απόφαση να κάνεις απεργία πείνας. Όμως δεν φοβάμαι τίποτα. Ή θα πάρουμε τα χαρτιά μας ή θα πεθάνουμε», λέει ο συνταξιδιώτης του, Μουσταφά.

Στα Χανιά, δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση. Το χειμώνα του 2008, μία ομάδα 15 μεταναστών από το Μαγκρέμπ, ύστερα από απεργία πείνας 26 ημερών, κέρδισε μια ρύθμιση που επέτρεψε τη νομιμοποίηση των ίδιων και σχεδόν 200 ακόμα. Ένα μεγάλο κομμάτι της βορειοαφρικανικής κοινότητας στην πόλη στάθηκε στο πλευρό των απεργών. Αυτό το κομμάτι σήμερα αποτελεί τον πυρήνα των απεργών του 2011.

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Μάρκος Χατζησάββας, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, τα τελευταία χρόνια στα Χανιά οι μετανάστες έχουν αναπτύξει δομές αυτοοργάνωσης και μέσω συνελευσιακών διαδικασιών παίρνουν αποφάσεις για τη δουλειά τους, την προστασία τους απέναντι στις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, θέματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, τη σίτιση ή την ψυχαγωγία τους. Εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, εν μέσω συνελεύσεων μεταναστών, αναπτύχθηκε η συζήτηση σχετικά με το σύνθημα «φτάνει πια». «Οι μετανάστες κατανοούν ότι η απεργία πείνας δεν είναι μέσα στην κουλτούρα αντίστασης των Ελλήνων. Όμως είναι μέσα στη δική τους κουλτούρα. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από μετανάστες που ζουν στα Χανιά, όμως κατανοώντας τη δυσκολία του αγώνα τους, φρόντισαν να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα αυτή η κίνηση» συμπληρώνει ο κ. Χατζησάββας.

Οι μετανάστες απευθύνθηκαν, λοιπόν, σε άλλες οργανωμένες ομάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Σάμο και το Ηράκλειο, απ’ όπου εθελοντές μετανάστες κατέφθασαν στα Χανιά για να συμβάλλουν σε αυτή τη δράση. Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 250 από αυτούς συγκεντρώθηκαν στη Δημοτική Αγορά Χανίων, για να μεταβούν οργανωμένα στο λιμάνι της Σούδας απ’ όπου θα έπαιρναν το πλοίο για τον Πειραιά. Τους συνόδευε μία ομάδα 25-30 αλληλέγγυων, που είχε έρθει από την Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό. Στο πλευρό τους, βρίσκονται οργανώσεις και συλλογικότητες όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και τη Βόρεια Αφρική.

Ένας απ’ τους ανθρώπους που ήρθαν απ’ την Αθήνα για να συνοδεύσουν τους απεργούς πείνας ήταν και η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ. Όπως σημείωσε στο tvxs.gr, «η μόνη λογική πολιτική πρόταση και το μόνο εφικτό μέτρο και μέσο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η περιθωριοποίηση τόσων ανθρώπων, είναι η νομιμοποίηση. Είχαμε τρεις διαδικασίες νομιμοποίησης τα προηγούμενα χρόνια, το 1998, το 2001 και το 2005. Και τότε σημειώνονταν προβλήματα, και τότε είχαμε κρούσματα ρατσισμού. Οι διαδικασίες νομιμοποίησης βοήθησαν να βγουν οι άνθρωποι στην επιφάνεια της κοινωνίας, να αμβλυνθούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, κι αυτό προς όφελος και των μεταναστών και της ίδιας της κοινωνίας. Σήμερα, όπου ανακύπτουν τα ίδια προβλήματα, τα οποία δεν οφείλονται στη μετανάστευση, αλλά στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, είναι απολύτως αναγκαία η νομιμοποίηση. Είναι η μόνη εφικτή πολιτική πρόταση».

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να εμποδίζει τη μαζική νομιμοποίηση, εξηγεί η κ. Κούρτοβικ. Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που υπόγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, χαράζει κατευθυντήριες πολιτικές, δεν έχει δεσμευτικούς κανόνες για τα κράτη. Προτρέπει τα κράτη να μην προχωρήσουν σε μαζικές νομιμοποιήσεις, όμως «εμείς δεν είμαστε το ίδιο με τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δική μας χώρα. Εμείς οφείλουμε για τη δικιά μας κοινωνία, για τις δικές μας ισορροπίες, για την προστασία αυτών των ανθρώπων να προχωρήσουμε σε μια νομιμοποίηση».

Στο λιμάνι της Σούδας, πολίτες των Χανίων που συμπαραστέκονται στους μετανάστες συγκεντρώθηκαν για να χαιρετίσουν το αγώνα τους. Τα συνθήματά τους ακούγονταν δυνατά, όταν στο πλοίο αναρτήθηκε πανό που έγραφε «Πανελλαδική απεργία πείνας. Έλληνες, αδέρφια μας, ζητάμε υποστήριξη». Στο ίδιο το ταξίδι, οι μετανάστες έδειχναν ηρεμία και αποφασιστικότητα. «Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, μέχρι να πάρουμε αυτό που ζητάμε», δήλωσε ο Ταρίκ.

Οχτώ ώρες αργότερα, το Λατώ έδεσε στο λιμάνι τους Πειραιά. Εκπρόσωποι των δεκάδων φορέων, οργανώσεων και κομμάτων, από την κοινοβουλευτική κι εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, καθώς και άλλοι αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας, είχαν συγκεντρωθεί για να τους υποδεχτούν. Χειροκροτήματα και συνθήματα ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση συνόδευσαν τη μετάβασή τους στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το απόγευμα στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται συνάντηση των σωματείων, εργατικών ενώσεων, συλλόγων και σχημάτων για γνωριμία με τους απεργούς πείνας και έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους. Την Τρίτη, 25/01, την ημέρα που οι μετανάστες θα ξεκινήσουν την απεργία πείνας, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στις 12:00 το μεσημέρι στο αίθριο της Νομικής Σχολής Αθηνών.

ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Συνέντευξη Τύπου για την Πανελλαδική Απεργία Πείνας των 300 μεταναστών εργατών. Τρίτη 15 Ιανουαρίου στις 12μ. αίθριο Νομικής σχολής, οδός Μασσαλίας

300 μετανάστες ξεκινούν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου απεργία πείνας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να νομιμοποιηθούν οι ίδιοι και όλοι οι μετανάστες και μετανάστριες που ζουν και δουλεύουν σε αυτή τη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα.

Το πρωί της Κυριακής ο κόσμος της αλληλεγγύης, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες, αγωνιστές μεταξύ των οποίων δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και πανεπιστημιακοί, υποδεχτήκαμε διακόσιους από τους αγωνιζόμενους μετανάστες που ήρθαν από τα Χανιά για να ενωθούν με τους υπόλοιπους απεργούς και να ξεκινήσουν τον μεγάλο αυτό αγώνα.

Με συνθήματα για την αλληλεγγύη στους μετανάστες, την ενότητα Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια στις απελάσεις, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση, οι αγωνιζόμενοι μετανάστες ενώθηκαν με το κίνημα της αλληλεγγύης, διατρανώνοντας την ελπίδα και την αποφασιστικότητά τους μέχρι την τελική νίκη.

Μετανάστες και αλληλέγγυοι μεταφέρθηκαν στο χώρο του πεζόδρομου της Μασσαλίας στη Νομική σχολή, που θα αποτελέσει το κέντρο του αγώνα, ενώ τμήμα των απεργών ταξίδεψε για τη Θεσσαλονίκη.

Μετανάστες και Έλληνες θα πορευτούμε μαζί μέχρι την πλήρη δικαίωση του αγώνα. Θα δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις πολιτικές που επιχειρούν να μετατρέψουν τους μετανάστες και τις μετανάστριες σε αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να συνεχιστεί η καταλήστευση και η υποτίμηση της ζωής όλων μας. Την ημέρα έναρξης της μεγαλύτερης απεργίας πείνας μεταναστών διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου. Θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της συνέλευσης των απεργών πείνας, των συνελεύσεων αλληλεγγύης από τα Χανιά και την Αθήνα, από το Σύλλογο Φοιτητών της Νομικής σχολής καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων.

Το νέο μπλογκ για τα νέα της απεργίας πείνας: hungerstrike300.espivblogs.net/

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ" ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Αναδημοσίευση από το Έθνος

Κανονική... απόβαση στον Αγ. Παντελεήμονα έχει κάνει η «Χρυσή Αυγή», αφού τα μέλη της μπορεί να δηλώνουν «αγανακτισμένοι» κάτοικοι της περιοχής, στην πραγματικότητα όμως είναι μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης από διάφορες περιοχές πέριξ της πρωτεύουσας. Μόλις ένας από τους 15 προσαχθέντες το περασμένο Σάββατο ήταν κάτοικος της περιοχής, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ταξιδέψει από Ναύπλιο, Χαλκίδα, Μεσόγεια και διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

Με τον... αέρα του δημοκρατικά εκλεγμένου εκπρόσωπού τους ως δημοτικού συμβούλου, τα μέλη της οργάνωσης επιβάλλουν τον νόμο τους στην πλατεία. Προπηλακισμοί σε κατοίκους που τολμούν να διαφωνούν με τις πρακτικές τους, άβατο για μετανάστες και -συχνά αιματηρό- «καθάρισμα» της περιοχής. Ακόμα και ναζιστικούς χαιρετισμούς έχει το μενού, πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και δύο μέρες μετά στο κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Με τους «πυρήνες» της οργάνωσης να έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα, τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» οργανώνονται σε βάρος των κατοίκων που εξακολουθούν να ασφυκτιούν.

Στο ίδιο πλαίσιο, το περασμένο Σάββατο κατάφεραν να ακυρώσουν προγραμματισμένη συναυλία μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Από νωρίς, η αστυνομία είχε με κλούβες αποκλείσει την πλατεία και την πρόσβαση μεταναστών και μελών αντιρατσιστικών ομάδων στην περιοχή... Τα στοιχεία από τις 2 συλλήψεις και τις 13 προσαγωγές της Αστυνομίας αποκαλύπτουν ότι μόνο κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα δεν ήταν οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων που συνέβησαν στην πλατεία το περασμένο Σάββατο. Οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» είχαν έρθει τελικά από τη Χαλκίδα, το Ναύπλιο και την ευρύτερη Αττική, από τη Σαλαμίνα και το Νέο Ηράκλειο μέχρι του Ζωγράφου και το Αιγάλεω...

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, από τις οποίες ταυτίστηκε ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ για δήμαρχος Θήβας Νίκος Τούτουζας. Ο Τούτουζας, που μετά την αποκάλυψη διαγράφηκε από το κόμμα του, εντοπίστηκε κρατώντας λοστό και κράνος (οι συμπατριώτες του λένε ότι δεν έχει καν μηχανάκι!) και δήλωσε ότι πήγε στην περιοχή για να «βοηθήσει τους κατοίκους».

Πληροφορίες λένε ότι στη συγκέντρωση του Σαββάτου είχαν συρρεύσει οπαδοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Σπάρτη και τα Τρίκαλα. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που οι χρυσαυγίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά των αντιρατσιστών... Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, περιστατικά βίας στην περιοχή της Πανόρμου συγκλόνιζαν το Πανελλήνιο. Από το προφίλ των 46 συλληφθέντων στα επεισόδια σε βάρος της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης προέκυπτε πως οι κουκουλοφόροι, ηλικίας 14-51 ετών, που χαιρετούσαν ναζιστικά και κρατούσαν ρόπαλα και σιδηρολοστούς είχαν φτάσει στους Αμπελοκήπους από ολόκληρη την Ελλάδα! Τρεις από τους συλληφθέντες δήλωσαν ως μόνιμη κατοικία τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, ενώ άλλοι είχαν... συρρεύσει από Γλυκά Νερά, Πικέρμι, Μαρκόπουλο, Γαλάτσι, ακόμη και από Σαλαμίνα. Από τότε είχαν αρχίσει να πυκνώνουν τα «χτυπήματα» σε βάρος μεταναστών και των «φίλων τους», όπως τους χαρακτηρίζουν τα μέλη των νεο-φασιστικών πυρήνων σε όλη την επικράτεια.

Οργανωμένα και συνειδητοποιημένα, τα μέλη των «εθνικιστικών ομάδων», όπως ονομάζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, συνεχίζουν τις... «πρωτοβουλίες στις γειτονιές». Μάλιστα, οι αυτόνομοι φασίστες στα Χανιά έφτασαν στο σημείο να χαράξουν αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο και το μπουφάν 27χρονης φιλολόφου που παρέδιδε εθελοντικά μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες. Σήμερα, το δίκτυο της «Χρυσής Αυγής» φαίνεται ότι αναπτύσσεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενο το κενό της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Οι εκτιμήσεις των γειτόνων στον Αγ. Παντελεήμονα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι ότι από τα 200 άτομα που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις μίσους στις πλατείες Αττικής και Αγ. Παντελεήμονα, μόλις οι 30-40 είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι υπόλοιποι έρχονται κατά περίπτωση από κοντινές περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Πελοποννήσου ή καταφτάνουν ακόμη και από απομακρυσμένες περιοχές...

«Αναρωτιέμαι πώς γίνεται να θεωρείται νόμιμη μία οργάνωση που ο επικεφαλής της χαιρετάει ναζιστικά και μπαίνει με οπλοφόρους στο δημοτικό συμβούλιο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών Πέτρος Κωνσταντίνου, που συμμετέχει στην «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», που διοργάνωσε τις αντιρατσιστικές εκδηλώσεις του Σαββάτου. «Οπως επίσης αναρωτιέμαι πώς γίνεται ένας εισαγγελέας να επικαλείται ότι υπάρχει ομάδα χρυσαυγιτών στην πλατεία και να επιτρέπει να μη γίνει τελικά η προγραμματισμένη συναυλία από τα συνδικάτα», συμπληρώνει.

«Είναι φανερό ότι οι χρυσαυγίτες δεν προτίθενται να μπουν σε ένα θεσμικό πλαίσιο δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτό φαίνεται και από την ίδια τη στάση του αρχηγού τους», τονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. «Η σαββατιάτικη σύγκρουση στον Αγ. Παντελεήμονα είχε ως αποτέλεσμα να αποδειχθεί ότι δεν είναι οι κάτοικοι που πρωτοστατούν στην... αγανάκτηση που επικαλείται η "Χρυσή Αυγή". Από την άλλη όμως, φαίνεται ότι οι χρυσαυγίτες έχουν αποθρασυνθεί, με τη βοήθεια της αστυνομίας...».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

«Σας απευθύνω αυτή την επιστολή εκ μέρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζητώντας την παρέμβασή σας για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και τα κέντρα κράτησης του Εβρου. Σ' αυτούς τους χώρους συντελείται καθημερινά μια ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες ανθρώπους να βιώνουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική πραγματικότητα.

Αντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς, για την πολιτισμένη Ευρώπη, συνθήκες αθλιότητας. Εφηβοι γαντζώνονται στις σιδεριές των παραθύρων για να βρουν φως και οξυγόνο. Μικρά, ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται πλάι σε ενήλικους συγκρατούμενούς τους. Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. Ο συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα οι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς στον αριθμό τους τουαλέτες να μην λειτουργούν. Ανθρώπινα περιττώματα και μολυσμένα νερά πλημμυρίζουν τα κρατητήρια. Είναι αδύνατον για τους κρατούμενους ακόμη και να ξαπλώσουν, κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο. Η μυρωδιά είναι αφόρητη. Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια, ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται. Δεν διαθέτουν διερμηνέα, δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, "ζωές κρατούμενες" επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τον πόλεμο, το θάνατο. Σ' αυτές τις εξωφρενικές συνθήκες και σε άθλια ψυχολογική κατάσταση πολλοί από αυτούς υποχρεώνονται να ζήσουν για μήνες. Η κατάσταση δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί βάναυση.

Οσα σας αναφέρω προέρχονται από την καθημερινή εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σ' αυτές τις "φυλακές". Από το 2008 υλοποιούμε προγράμματα στη Μυτιλήνη, τον Εβρο, τη Ροδόπη, την Πάτρα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010, απαντώντας στις επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες, η αποστολή μας στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό, το Σουφλί, τις Φέρρες καθώς και το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρική περίθαλψη. Παραπέμπει τους ασθενείς που χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας στα νοσοκομεία της περιοχής, διανέμει είδη πρώτης ανάγκης και προσπαθεί να κάνει ανεκτές τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Στο Σουφλί και το Τυχερό έχουμε περιθάλψει πάνω από 600 ασθενείς που υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικά προβλήματα, δερματικές μολύνσεις και σοβαρά κρυοπαγήματα που οφείλονται στις συνθήκες διαβίωσής τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουμε αυτούς τους ανθρώπους τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και σ' αυτές της διέλευσής τους -Σομαλία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Μαρόκο κ.ά. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ολόκληρη τη διαδρομή "απελπισίας" που καλύπτουν για να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση, και σήμερα αναγκαζόμαστε να τους περιθάλψουμε στην ίδια μας τη χώρα. Αναγνωρίζουμε την πρόθεση της κυβέρνησής σας να βρει λύσεις, ωστόσο η εμπειρία μας στο Μαρόκο, το Μεξικό και αλλού δείχνει ότι οι φράχτες και άλλα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα αλλά γίνονται αιτία όλο και περισσότεροι άνθρωποι να πνίγονται σε ποτάμια και θάλασσες ή να πεθαίνουν από το κρύο και τις κακουχίες, έρμαια στα χέρια αδίστακτων διακινητών.

Η κατάσταση στον Εβρο είναι ένα τραγικό επείγον γι' αυτό σας ζητάμε να επέμβετε άμεσα. Η όποια απόφασή σας δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Ας μην μετατραπεί ο Εβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και ανθρωπιά στη διαχείριση του παγκόσμιου προβλήματος των εκτοπισμένων συνανθρώπων μας».

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ

Σήμερα τα ξημερώματα έφτασε η μεγάλη ομάδα των μεταναστών που ξεκινάνε απεργία πείνας στις 25 Γενάρη. Συνεχίζουν να χρειάζονται κουβέρτες, παπλώματα, σλίπινγκ-μπανγκ.
Για όλα τα νέα δες http://hungerstrike300.blogspot.com

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΦΡΑΧΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ-ΜΕΞΙΚΟ: ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Aναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια και μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη από τη Boeing της κατασκευής ενός «εικονικού φράχτη», με «ηλεκτρονικά μάτια» στα σύνορα Αριζόνας-Μεξικού, το υψηλής τεχνολογίας έργο ακυρώθηκε από το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) της χώρας αφού θεωρήθηκε μια τεράστια αποτυχία.

Το Secure Border Initiative Network (SBInet), όπως είναι η ονομασία του έργου, διενεργήθηκε από τη διοίκηση του George W. Bush τον Νοέμβριο του 2005 για να εμποδίζει τους μετανάστες χωρίς έγγραφα να διασχίζουν τα 3200 χλμ των χερσαίων συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ του Μεξικό. Οι εκτιμήσεις θέλουν περίπου 400.000 ανθρώπους το χρόνο να κάνουν αυτή τη διαδρομή, πεζοπορώντας για μίλια σε αχαρτογράφητους δρόμους του νότου μέσα από απόκρημνα φαράγγια και λόφους της ερήμου για να αποφύγουν τις περιπολίες στα σύνορα.

Το SBInet δημιουργήθηκε προκειμένου να εμποδίζει την είσοδο των μεταναστών στην έρημο της Αριζόνα ενώ σε περίπτωση επιτυχίας υπήρχαν σχέδια να επεκταθεί στο σύνολο της συνοριακής περιοχής. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2006, ανατέθηκε στη Boeing, μεταξύ πέντε συνολικά αναδόχων, η σύμβαση για το SBInet. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Boeing εγκατέστησε 400 αισθητήρες εδάφους, 15 πύργους με αισθητήριες και 13 πύργους επικοινωνιών κατά μήκος 85 χλμ μεταξύ των περιοχών Ajo και Tucson. Μάλιστα στην εταιρεία ασκήθηκε δριμεία κριτική εντός του Κογκρέσου αναφορικά με το υπέρογκο κόστος και τη συνεχή επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης του έργου. Μάλιστα ο Δημοκράτης Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Steven Lynch κατηγόρησε την εταιρεία ότι έκανε ένα έργο που θεωρήθηκε «κολοσσιαία αποτυχία» ενώ την ίδια ώρα είχαν κάνει μια τεράστια υπέρβαση κόστους.

Οι κατηγορίες για την αποτυχία του έργου στραφήκαν επίσης κατά της κυβέρνησης. Επίσημη έκθεση της κυβέρνησης για το 2008 ανέφερε ότι οι «απαιτήσεις δεν είχαν καθοριστεί αποτελεσματικά και η διαχείριση ήταν εξίσου αναποτελεσματική». Επισημαίνεται δε, ότι «σημαντικές πτυχές της SBInet παραμένουν ασαφείς και σε ρέουσα κατάσταση, καθιστώντας επίσης ασαφές ποιες θα είναι οι τεχνολογικές δυνατότητες του έργου που θα παραδοθεί και πότε αυτό θα παραδοθεί».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι το υψηλής τεχνολογίας έργο αποτελεί «μια άθλια αποτυχία». Μια πρόσφατη αξιολόγηση που ανατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, κατέληγε στο συμπέρασμα: «Το SBInet είχε συνεχή κι επαναλαμβανόμενα τεχνικά προβλήματα, υπερβάσεις στο κόστος και καθυστερήσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα του συστήματος να καλύψει τις τεχνολογικές ανάγκες κατά μήκος των συνόρων».

Η κυβέρνηση Obama προσπάθησε να ακυρώσει το νωρίτερο δυνατό το αποτυχημένο σχέδιο. Ο επικεφαλής των πληροφοριών Vivek Kundra, ανέλαβε το καθήκον αξιολόγησης πολλών δεκάδων μεγάλων έργων υποδομής με στόχο να σταματήσουν οι ΗΠΑ «να πετούν λεφτά». Έτσι την περασμένη εβδομάδα, το SBInet έγινε το τελευταίο από μια σειρά μεγάλων έργων που ακυρώθηκαν επίσημα και αντικαταστάθηκε από μια σειρά μικρότερων και πιο απλών συμβάσεων.

ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 25 ΓΕΝΑΡΗ

Υποδοχή των Μεταναστών Απεργών Πείνας στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 5.00 π.μ.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου φτάνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μετανάστες εργάτες από την Κρήτη που, ενωμένοι με άλλους, ξεκινούν από την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τη μεγαλύτερη έως σήμερα πανελλαδική απεργία πείνας μεταναστών. Οι 300 συνολικά μετανάστες απαιτούν να νομιμοποιηθούν οι ίδιοι και όλοι οι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν σε αυτή τη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας καθημερινά υπερεκμετάλλευση, εξευτελισμούς και απελάσεις.

Μαζί με τους απεργούς πείνας ξεκινάμε και εμείς, ντόπιοι και μετανάστες αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, έναν μεγάλο αγώνα για τη νίκη της απεργίας. Επειδή η απεργία πείνας των 300 μεταναστών είναι ένας αγώνας δίκαιος, μια κραυγή αντίστασης στα τείχη της Ευρώπης Φρούριο που υψώνονται στα σύνορα και στα γκέτο της ντροπής που φτιάχνονται στις πόλεις, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την αστυνομική βαρβαρότητα, τη ρατσιστική και τη φασιστική τρομοκρατία. Επειδή ο αγώνας των μεταναστών αποτελεί απάντηση στην κρατική επιχείρηση διαίρεσης των εργαζομένων, εξαίρεσης δικαιωμάτων, κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού. Γιατί η εξαθλίωση ενός τμήματος της κοινωνίας προαναγγέλλει την εξαθλίωση και άλλων.

Γιʼ αυτό η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των μεταναστών είναι αγώνας για τα δικαιώματα όλων μας. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να σταματήσουν το αίσχος των απελάσεων, ο εμπαιγμός των μαζικών απονομιμοποιήσεων των τελευταίων χρόνων και ο εκβιασμός της σύνδεσης της άδειας παραμονής με την επικόλληση ενσήμων.

Υποδεχόμαστε τους μετανάστες απεργούς πείνας και μπαίνουμε μαζί τους στον μεγάλο αγώνα αντίστασης και αλληλεγγύης.

Όλοι και όλες την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, στις 5 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, για να υποδεχτούμε 220 από τους συνολικά 300 μετανάστες που ξεκινούν απεργία πείνας από 25/1.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΚΟΣΣΟΒΑΡΩΝ

Από www.athens.indymedia.org

Μια τσιγγάνα μητέρα Κοσσοβάρα 47 χρονών με εύθραυστη κατάσταση υγείας είναι το πρώτο θύμα του κύματος διωγμού που έχει εξαπολύσει η Γερμανική κυβέρνηση ενάντια σε 10.500 τσιγγάνους από το Κόσσοβο που έμεναν στην χώρα, στα πλαίσια συμφωνίας που συνάφθηκε τον περασμένο Απρίλη ανάμεσα στα δύο κράτη.

Η οικογένεια Borka T. δέχθηκε την επίσκεψη της αστυνομίας τα ξημερώματα της 7 Δεκέμβρη στο σπίτι της στην περιοχή του Mayen στο κρατίδιο της Renania Palatinado. Της δόθηκαν 30 λεπτά για να ετοιμάσει τα πράγματά της πριν οδηγηθούν στο αεροδρόμιο του Ντύσελντροφ για να απελαθούν για την Πρίστινα μαζί με άλλους 300 τσιγγάνους. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στις 9 Δεκέμβρη με άλλους 300 τσιγγάνους. Χιλιάδες άλλοι περιμένουν την ίδια τύχη, αφού σε όλους αυτούς έχει αρνηθεί η παραχώρηση ασύλου.

Η άμοιρη γυναίκα υπέφερε από μετατραυματικές διαταραχές, νευραλγία και κατάθλιψη, αποτέλεσμα της εμπειρίας της από τον πόλεμο του 1999. Το καλοκαίρι του 1999 και μετά το τέλος του πολέμου, και υπό την παρουσία των νατοϊκών στρατευμάτων καταστράφηκαν 70 από τους 73 συνοικισμούς και γειτονιές που έμεναν τσιγγάνοι, Υπομένοντας συστηματικούς βιασμούς κακοποιήσεις και δολοφονίες απομακρύνθηκε από την περιοχή το 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με την καταγγελία της οργάνωσης «δίκτυο για τους απειλούμενους λαούς¨. Η βασική πρόφαση για αυτό τον διωγμό που εξαπέλυσαν οι Αλβανοί ήταν η υποτιθέμενη συνεργασία των τσιγγάνων με τους Σέρβους.

Το γερμανικό κράτος αδιαφορώντας για τις όποιες διαμαρτυρίες συνεχίζει τις απελάσεις παρόλο του ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει στο Κόσσοβο όπου η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι, κατηγορείτε για απροκάλυπτη διαφθορά, την χώρα στην ουσία την διοικεί η μαφία, και οι κρατούμενοι εκτρέφονται στις φυλακές και οι υγιέστεροι από αυτούς εκτελούνται για να πουληθούν τα όργανα τους.

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

απο in.gr Την καταδίκη της Ελλάδος και του Βελγίου για παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση ενός Αφγανού υπηκόου, ο οποίος είχε αιτηθεί πολιτικό άσυλο, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανωθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, κυρίως για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, που επεφύλαξαν οι Αρχές στον Αφγανό.
Καταδικάστηκε, ακόμη, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής, σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη καθώς και για το γεγονός ότι, κρίθηκε ανεπαρκές το σύστημα παροχής ασύλου στην χώρα.
Υποχρεώθηκε, από το Δικαστήριο, να καταβάλλει στον προσφεύγοντα, 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.725 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Το Βέλγιο καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας του ότι, με την απόφαση του να απελάσει τον Αφγανό υπήκοο στην Καμπούλ, έθεσε τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του σε κίνδυνο ενώ, καταδικάσθηκε ακόμη και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.
Υποχρεώθηκε από το Δικαστήριο, να καταβάλλει 24.900 ευρώ για υλική ζημιά στον προσφεύγοντα και να πληρώσει και 7.350 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.
Με την απόφαση του το Δικαστήριο, έκρινε, ουσιαστικά ότι, η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, που έχει συνομολογηθεί μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και με βάση την οποία, οι αιτούντες άσυλο, σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ, επαναπροωθούνται στην χώρα-μέλος, από την οποία εισήλθαν στην Ευρώπη, είναι αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

25 ΓΕΝΑΡΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ 300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Για συνεχή πληροφόρηση για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών στο ://hungerstrike300.blogspot.com

ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα κατά των μεταναστών επέλεξαν να προκαλέσουν εκ νέου μέλη της Χρυσής Αυγής. Αυτή τη φορά, το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοτικού Συμβουλίου της 6ης Κοινοτικής Ενότητας του δήμου Αθηναίων.

Λίγες μόλις ημέρες πριν, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, είχε, επίσης, απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηνών, προκαλώντας την αντίδραση του Γ. Καμίνη και των δημοτικών συμβούλων.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», τέθηκε το θέμα του Αγ. Παντελεήμονα με αφορμή τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββάτου και ζητήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση «για τη ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά των ακροδεξιών που δημιουργούν άβατα σε πλατείες του διαμερίσματος».

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής άρχισε να βρίζει τους μετανάστες και αποχώρησε μαζί με τους έξι συνοδούς του, χαιρετώντας ναζιστικά και φωνάζοντας συνθήματα.

Τα μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» ζήτησαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει αυτή την ενέργεια, ωστόσο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρόεδρος περιορίστηκε στην ανάγνωση της ανακοίνωσης του δημάρχου. Ωστόσο, ύστερα από πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, αποφασίστηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην γειτονιά μας.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση από www.enet.gr

Η τραγωδία στα ανοιχτά της Κέρκυρας την Κυριακή που μας πέρασε έδειξε για άλλη μία φορά την ακτινογραφία ενός προβλήματος που κανείς δεν θέλει να δει... κατάματα. Οι μετανάστες τα τελευταία χρόνια είναι μέρος της ζωής μας, απέκτησαν πρόσωπο και οντότητα στην καθημερινότητά μας σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Η έρευνα του καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη από το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπιστώνει ότι υπάρχουν μόλις 28 δήμοι σε σύνολο 1.034 που δεν έχουν αλλοδαπούς, ενώ σε 165 δήμους οι αλλοδαποί υπερβαίνουν το 10% όταν ο μέσος εθνικός όρος είναι 6,79%. Ταυτόχρονα η μαζική εισροή μεταναστών συνέβαλε στην αύξηση της γεννητικότητας στο ένα τρίτο των νομών της Ελλάδας, καθώς το 20% με 35% των γεννήσεων τη διετία 2004-2005 προέρχονται από αλλοδαπές μητέρες, και της γονιμότητας σε 15 από 21 νομούς όπου η γονιμότητα των Ελληνίδων είναι σχετικά συρρικνωμένη.

Αν προσέξει κάποιος την κατανομή σε Ελληνες και αλλοδαπούς στους χάρτες που έχουν καταγραφεί στην έρευνα ανακαλύπτει ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με μια ιδιότυπη... γεωγραφία μεταναστών. Ετσι:

* Υπάρχουν ελάχιστοι αλλοδαποί στη Θράκη.

* Υπάρχουν λίγοι στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας, στο δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής κεντρικής Ελλάδας με εξαίρεση τα Ιόνια και στο κεντρικό τμήμα της Πελοποννήσου.

* Υπάρχουν περισσότεροι στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και υπερσυγκέντρωση στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τους γειτονικούς νομούς.

Στους 32 από τους 51 νομούς το ποσοστό των αλλοδαπών είναι σχετικά συρρικνωμένο, μικρότερο του 6%.

* Στο 1/4 των νομών υπερβαίνει το 8%. Στην ομάδα αυτή εντάσσονται οι περισσότεροι από τους νησιωτικούς νομούς όπως Ιόνια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης, η Αττική και οι γειτονικοί νομοί, η Λακωνία και ο Νομός Θεσσαλονίκης.

* Οι αλλοδαποί που προέρχονται από αναπτυγμένες χώρες συγκεντρώνονται περισσότερο από το μέσο όρο στα Ιόνια νησιά και στα περισσότερα από τα Δωδεκάνησα, στη Χίο και στην Κρήτη με εξαίρεση το Νομό Ρεθύμνου.

* Οι μετανάστες που προέρχονται από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε τρεις νομούς: Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας.

* Οι προερχόμενοι από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες -αν εξαιρέσει κανείς τα Βαλκάνια- βρίσκονται κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

* Οι προερχόμενοι από τα Βαλκάνια αλλοδαποί έχουν ισχυρότερες συγκεντρώσεις στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.

* Οι Βούλγαροι «υπο-εκπροσωπούνται» σχεδόν σε όλη την κεντρική και δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και στα περισσότερα νησιά εκτός από την Κρήτη και τη Λέσβο. Αντίθετα έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη Φθιώτιδα και την Κρήτη, στους τέσσερις από τους επτά νομούς της Πελοποννήσου, στους Νομούς Σερρών, Κιλκίς, Καβάλας και Εβρου και δευτερευόντως στη Φωκίδα και τη Μαγνησία.

* Οι Αλβανοί, που αποτελούν την πλειοψηφούσα συνιστώσα των μεταναστών από τα Βαλκάνια -σχεδόν το 66% του συνόλου και το 88% των προερχόμενων από τα Βαλκάνια -έχουν «αγαπημένες» τις περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Στον πληθυσμό των Ελλήνων η σχέση ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες είναι σχετικά ισορροπημένη: 49,5% είναι οι άνδρες και 50,5% είναι οι γυναίκες και αυτή η ελαφρά υπεροχή των γυναικών οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στη διαφορική θνησιμότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Στον πληθυσμό των αλλοδαπών η σχέση αυτή είναι αντίστροφη, δηλαδή 54,5% για τους άνδρες και 45,55 για τις γυναίκες. Στο σύνολο των αλλοδαπών αντιστοιχούν 83 γυναίκες σε 100 άνδρες, όμως η αναλογία αυτή ανατρέπεται αν εξειδικεύσουμε τη χώρα προέλευσης. Ετσι:

* Στους αλλοδαπούς που προέρχονται από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αναλογούν 160 γυναίκες για 100 άνδρες.

* Στους μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες αντιστοιχούν 75 γυναίκες ανά 100 άνδρες. Στις ομάδες Αλβανών, Ρουμάνων η αναλογία είναι περίπου 70 με 80 γυναίκες στους 100 άνδρες.

* Στους Πολωνούς υπερτερούν ελαφρά οι γυναίκες: 118 γυναίκες στους 100 άνδρες.

* Σε αυτούς που προέρχονται από τις Φιλιππίνες αντιστοιχούν 320 γυναίκες ανά 100 άνδρες.

* Στους Πακιστανούς αντιστοιχούν 5 γυναίκες στους 100 άνδρες.

Οι ανισορροπίες αυτές είναι συνυφασμένες με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το ρόλο των δύο φύλων στις χώρες προέλευσης αλλά και στις μεταναστευτικές στρατηγικές.

Αυτές οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι αλλοδαποί χαρακτηρίζονται από νεανικότερες δομές καθώς η μέση ηλικία τους είναι κατά 10 χρόνια μικρότερη των Ελλήνων ενώ τα ποσοστά των ηλικιωμένων -πάνω από 65 ετών- είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ταυτόχρονα οι άνδρες υπερέχουν σαφώς των γυναικών, σε αντίθεση με τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν διαθέτει δεδομένα για τις γεννήσεις ανάλογα με την υπηκοότητα και την ηλικία της μητέρας προ του 2004, παρ' όλα αυτά ειδική έρευνα του Εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε το 2004-2005 έδειξε ότι οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες αποτελούν το 1/6 του συνόλου τη συγκεκριμένη διετία. Η συνεισφορά των Αλβανίδων είναι καθοριστική, καθώς σε 100 γεννήσεις οι 61 προέρχονται από μητέρες με αλβανική υπηκοότητα και μόνον 39 από αλλοδαπές μητέρες άλλης υπηκοότητας. Η γεννητικότητα είναι σαφώς υποδεέστερη στις Ελληνίδες. Στις 1.000 αλλοδαπές αναπαραγωγικής ηλικίας καταγράφεται ο διπλάσιος αριθμός γεννήσεων: 66 για τις αλλοδαπές και 33 για τις Ελληνίδες. Την ίδια διετία που υπάρχουν στοιχεία αντιστοιχούν κατά μέσο όρο: 2,21 παιδιά ανά γυναίκα στις αλλοδαπές με 2,54 για τις Αλβανίδες και μόνον 1,20 για τις Ελληνίδες. *