Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ: ΖΗΣΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΣΟΥ...

Aναδημοσίευση από www.tvxs.gr
Σε συνέχεια της Δημόσιας Δήλωσης της, που αναγκάσθηκε να κάνει τον Μάρτιο του 2011 εναντίον της Ελλάδος, για την έλλειψη δράσης, στους τομείς βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των μεταναστών και καλυτέρευσης της διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, έκθεση 54 σελίδων, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα. 
Στην έκθεση αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες για τις απαράδεκτες - όπως χαρακτηρίζονται - συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των παράνομων μεταναστών και των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και απευθύνονται προς τις ελληνικές αρχές, έντονες συστάσεις για την βελτίωση αυτής της κατάστασης που, όπως σημειώνεται, βρίσκεται σε επίπεδα χειρότερα απ' εκείνα του 1997.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι, παράνομοι μετανάστες κρατούνται στην Ελλάδα για εβδομάδες ή και μήνες, σε πολύ κακώς επιπλωμένα, μη αεριζόμενα και μη διαθέτοντα επαρκή φωτισμό κελιά, χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού, ενώ τονίζει ότι, οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών και ότι, επιπλέον, οι παράνομοι μετανάστες δεν θα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς φύλαξης.
Ακόμη και σήμερα, υπογραμμίζεται, αστυνομία και μεθοριακοί σταθμοί φύλαξης εξακολουθούν να κρατούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών, σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.
Για παράδειγμα, αναφέρει η Επιτροπή, στην αστυνομία του Σουφλίου και στους συνοριακούς σταθμούς στην περιοχή του Έβρου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 146 παράνομοι μετανάστες στριμωγμένοι σε ένα δωμάτιο 110 τ.μ., χωρίς να έχουν πρόσβαση σε υπαίθρια άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα να μετακινούνται και με μόνο μία τουαλέτα και ένα ντους. Γυναίκες κρατούνταν μαζί με τους άνδρες και οι κρατούμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να αλλάξουν τα ρούχα τους.
Για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές τονίζει ότι, δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να στερούνται της προσφοράς υπηρεσιών υγείας και υγιεινής.
Όπως λειτουργεί, το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να παράσχει ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων, ενώ στις φυλακές της χώρας εφαρμόζεται η πρακτική της «αποθήκευσης» κρατουμένων. Ιδιαίτερα ανησυχητικές βρίσκει η Επιτροπή τις συνθήκες στις φυλακές Άμφισσας και Κορυδαλλού αλλά και στην καινούργια φυλακή του Δομοκού.
Στη έκθεσή της, ωστόσο, η CPT αναγνωρίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με το να αντιμετωπίζει μια σταθερή εισροή παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια, και σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο αυτή η εισροή να μειωθεί στο εγγύς μέλλον.
Μαζί με την έκθεση της Επιτροπής, δίνεται στη δημοσιότητα και η απάντηση των ελληνικών αρχών, με την οποία απαριθμούνται τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα, για την εφαρμογή των συστάσεων της CPT και τονίζεται ιδιαίτερα η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: