Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Αναδημοσίευση από http://www.rizospastis.gr/
Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να μπουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ, μόνο τους πρώτους 7 μήνες του 2011. Τραγικό δείγμα των διαστάσεων που έλαβε η καταστολή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ απέναντι σε ανθρώπους κυνηγημένους από πόλεμο, πείνα, εκμετάλλευση.
Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων του εξωτερικού, ασχολούμενες με δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, το πρώτο επτάμηνο 2011 καταμετρήθηκαν επισήμως 1.931 θάνατοι. Ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος καθώς σε Μεσόγειο και Ατλαντικό πνίγονται άνθρωποι και δεν τους βρίσκει κανείς.
Σε μια αναδρομή από το 1988 ως σήμερα, επισήμως καταγράφονται τουλάχιστον 17.738 τέτοιοι θάνατοι, εκ των οποίων οι 8.145 πνιγμοί. 12.943 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν Μεσόγειο και Ατλαντικό προς τις ευρωπαϊκές χώρες (στους πνιγμούς προστίθενται και θάνατοι π.χ. από υποθερμία). Για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι από το 1988 έχουν χάσει την ζωή τους 1.392 μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και στις θαλάσσιες περιοχές Ελλάδας - Αιγύπτου και Ελλάδας - Ιταλίας. Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν και 828 αγνοούμενοι.
Και πώς να γίνει αλλιώς εφόσον το μεγάλο ευρωενωσιακό κεφάλαιο εκτιμώντας τις ανάγκες του για φτηνό εργατικό δυναμικό, ανοιγοκλείνοντας την στρόφιγγα εισόδου, κρατά τις πύλες κλειστές, στήνοντας γιγαντιαίους μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής στα σύνορα. Ενδεικτικό το στοιχείο ότι από το σύνολο όσων εγκατέλειψαν την Λιβύη λόγω των πρόσφατων γεγονότων εκεί, δεκτό στην ΕΕ έγινε μόλις το 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: