Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΝ ΚΑΤΑΔΟΣΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη
Με το γράμμα πλέον του νόμου, αλλά και «ανταλλάγματα», προωθεί η συγκυβέρνηση την παράδοση από τους ίδιους τους εργοδότες στις Αρχές όσων μεταναστών εργαζομένων δεν έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Την ίδια στιγμή δίνεται το σύνθημα για να ενταθούν οι εκβιασμοί, αφού η παράδοση ισοδυναμεί με φακέλωμα και απέλαση των φτωχοδιαβόλων, ανοίγει έτσι δρόμο για ακόμα μεγαλύτερους εκβιασμούς από πλευράς εργοδοτών στους εργαζομένους, να δουλέψουν ακόμα σκληρότερα, ακόμα φτηνότερα, προκειμένου να μην τούς καρφώσουν και απελαθούν.
Σε τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» (εφαρμοστικός του νέου μνημονίου) ορίζει ότι ως 31/12/12 αλλοδαποί διαμένοντες «παράνομα» και εργαζόμενοι στη γεωργία/κτηνοτροφία, αποκλειστικοί νοσοκόμοι, οικιακοί βοηθοί, καθαριστές με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε έναν ή περισσότερους σταθερούς εργοδότες «μπορούν» να εμφανισθούν, εντός 3 μηνών στις αστυνομικές αρχές, «μαζί με τον εργοδότη τους προκειμένου να καταγραφούν τα στοιχεία τους. Εάν διαπιστωθεί ότι ο πολίτης τρίτης χώρας έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία, απελαύνεται αμελλητί (...) Ο εργοδότης του παρόντος άρθρου απαλλάσσεται από τις οφειλόμενες ασφαλιστικές και λοιπές εισφορές καθώς και από την επιβολή κυρώσεων για την απασχόληση του παρανόμως διαμένοντος πολίτη τρίτης χώρας για το χρονικό διάστημα πριν από την ως άνω καταγραφή του». Μέχρι σήμερα, εργοδότης που απασχολεί «παράνομο» μετανάστη απειλείται ακόμα και με Αυτόφωρο, φυλάκιση κτλ.
Αν εργαζόμενος και εργοδότης δεν έχουν προσέλθει στην αστυνομία και στο μεταξύ ο εργαζόμενος συλληφθεί για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα, ο εργοδότης και πάλι «απαλλάσσεται από τις οφειλόμενες ασφαλιστικές και λοιπές εισφορές για την απασχόληση του παρανόμως διαμένοντος (...) Ομως, δεν απαλλάσσεται από την τυχόν επιβολή κυρώσεων για την απασχόληση του παρανόμως διαμένοντος πολίτη τρίτης χώρας για το χρονικό διάστημα πριν από την καταγραφή του». Δίνει κίνητρο δηλαδή για να παραδώσει ο ίδιος ο εργοδότης τους μετανάστες εργάτες στην αστυνομία.
Μετά την καταγραφή των στοιχείων, οι αρχές εκδίδουν «απόφαση επιστροφής» όπου ορίζεται προθεσμία 6 μηνών για «οικειοθελή αναχώρηση» του φακελωμένου αλλοδαπού εργάτη. Ενα μήνα μετά τη δίωξη του εργαζομένου πίσω στη χώρα του, ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει αίτημα για «προσωπική μετάκληση» για απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας και να ξεκινήσει ολόκληρη διαδικασία (μέσω Περιφέρειας, ΥΠΕΞ και προξενείων) για να ειδοποιηθεί και να πάρει θεώρηση εισόδου διάρκειας ενός έτους. Μετά πάλι πίσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: