Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΑΛΛΙΑ: ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ Η ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ

Αναδημοσίευση από Καθημερινή

Ως «εξαιρετική είδηση, που έφερε μεγάλη ανακούφιση», χαιρέτισε χθες, το επιτελείο της Μαρίν Λεπέν την είδηση της επίσημης συμμετοχής της τελευταίας στις προεδρικές εκλογές, αφού η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς κατάφερε να συγκεντρώσει, λίγες ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία την Παρασκευή, τις 500 υπογραφές εκλεγμένων αξιωματούχων, που απαιτούνται για την έγκριση της υποψηφιότητας.
Οι πανηγυρισμοί στο Εθνικό Μέτωπο συνέπεσαν αφενός με την «ανόρθωση του ηθικού Σαρκοζί», όπως παρατήρησε το Reuters, αναφερόμενο στην τελευταία δημοσκόπηση, αλλά και με καυστικό άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Νικολά Λεπέν». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη και με τα δεδομένα της Γαλλίας «αυτή η πρόσφατη ξενοφοβική έξαρση του Nικολά Σαρκοζί», με την οποία προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους από τη Λεπέν, η οποία έρχεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις με 17%, ξεπερνά τα όρια του κυνισμού.
Ο κ. Nικολά Σαρκοζί «κλιμάκωσε τη ρητορική του κατά των μεταναστών τις τελευταίες ημέρες, δηλώνοντας ότι η Γαλλία έχει πάρα πολλούς ξένους, ενώ προσφέρθηκε να περικόψει κατά το ήμισυ τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη Γαλλία. Επειτα, την Κυριακή, απείλησε να αναστείλει τη συμμετοχή της Γαλλίας στη Σένγκεν», θύμισε η εφημερίδα για να κατακεραυνώσει τους προεκλογικούς ελιγμούς Σαρκοζί: «Ακόμη και στη Γαλλία σπανίως ο κυνισμός φθάνει σε τέτοιο σημείο»... «Δεν απορεί κανείς από ποιον επιθυμεί το επιτελείο Σαρκοζί να ψαρέψει ψήφους».
Ο διάλογος για τη μετανάστευση στη Γαλλία, σύμφωνα με το άρθρο, «αποτελεί πρωτίστως κάλυψη των φόβων για το ετοιμόρροπο κοινωνικό κράτος». Οι σχετικές προτάσεις του αντιπάλου του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ «δεν έχουν καμία ελπίδα».
Ο κ. Σαρκοζί, αντίθετα, «διατείνεται ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, εάν η Ευρώπη δεν ελέγχει ποιος περνά τα σύνορά της, τότε δεν θα είναι ικανή να χρηματοδοτεί το κράτος πρόνοιας». Είναι «μια άσχημη σκέψη όχι μόνο για τα άσχημα συναισθήματα στα οποία στοιχηματίζει, αλλά και ως παράδειγμα οικονομικού αναλφαβητισμού», σχολίασε η Wall Street Journal... Με τη γήρανση του πληθυσμού να απειλεί το κοινωνικό κράτος, «μόνο η μετανάστευση μπορεί να διατηρήσει μια ενεργή εργατική δύναμη αρκετά μεγάλη ώστε να πληρώνει για τις αυξανόμενες ανάγκες των συνταξιούχων».
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, διακήρυξε ότι η συγκέντρωση των 500 υπογραφών αποτελεί ευχάριστη είδηση «όχι μόνο για μας, αλλά και για τη δημοκρατία». «Διότι, θα ήταν φοβερό να σκεφτεί κανείς ότι ένας υποψήφιος, που εκπροσωπεί σχεδόν το 20% του εκλογικού σώματος στον πρώτο γύρο, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην κούρσα».
Η ίδια η Mαρίν Λεπέν επρόκειτο να επιβεβαιώσει επισήμως από το Πα Ντε Καλέ, όπου εξασφάλισε τους περισσότερους υποστηρικτές, ότι είναι υποψήφια.
Μετά την αποτυχία του Ζαν Μαρί Λεπέν να συγκεντρώσει τις υπογραφές το 1981, το Εθνικό Μέτωπο διεξάγει νομικό αγώνα, για να αλλάξει το σύστημα έγκρισης των υποψηφιοτήτων και κυρίως να καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των ονομάτων των υποστηρικτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: