Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ο ΜΠΡΕΪΒΙΚ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ

Πηγή: Der Spiegel
Ο Αμερικανός Κέβιν Φόρτς αποφάσισε στα 20 του χρόνια να δηλώσει φίλος δι’ αλληλογραφίας με τον κατά συρροή δολοφόνο Άντερς Μπρέιβικ, την τρίτη μέρα της δίκης του δεύτερου. Η παραληρηματική τακτική του Μπρέιβικ είναι να κερδίσει υποστήριξη στους διαρκώς αυξανόμενους πολέμιους του Ισλάμ.
Όσο και αν οι γονείς του προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, ο 20χρονος Κέβιν φωτογραφίζεται θαρραλέα και αποφασιστικά με τα χέρια πίσω από την πλάτη σε μία προσπάθεια όπως αναφέρει ο ίδιος στη Νορβηγική VG: «Να αντιπροσωπεύσω τις απόψεις του Άντερς Μπρέιβικ οι οποίες έχουν δαιμονοποιηθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης».
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ο Φορτς ασπάζεται τις απόψεις του κατά συρροή δολοφόνου Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δηλώνοντας «Αντιπροσωπεύω την εθνικιστική εναλλακτική λύση, ακριβώς όπως ο Μπρέιβικ», ενώ ανταλλάσει γράμματα και απόψεις με τον δολοφόνο. Σαν απόδειξη δείχνει μία από τις επιστολές που του έστειλε ο Άντερς από τη φυλακή.
Σύμφωνα με την VG ο Άντερς γράφει σε μία επιστολή του προς τον Κέβιν: «Έχω λάβει επιστολές από υποστηρικτές σε 20 χώρες, αλλά εσύ φαίνεσαι να μπορείς να γράψεις καλά. Ναι, ενδιαφέρομαι σοβαρά στο να συζητήσω ιδεολογικά θέματα μαζί σου και σκέφτομαι πως μπορούμε να συνεργαστούμε».
Κάποιοι εικάζουν ότι όλο αυτό είναι απλώς μια κραυγή προσοχής του νεαρού Αμερικανού προς το δημόσιο αίσθημα. Μετά τις επιθέσεις στις 22 Ιουλίου του 2011 η δεξιά αντιισλαμιστική πτέρυγα έχει υποχωρήσει σημαντικά από την δημόσια ψηφιακή σφαίρα. Οι πρωταγωνιστές της που μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για τακτικές ανταλλαγές έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τις πράξεις του Μπρέιβικ.
Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο και με τον Φορτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της VG την Τετάρτη εξήγησε γιατί υπερασπίζεται τις δολοφονίες: «Πιστεύω ότι δείχνουν μία αίσθηση εθνικισμού και μία ηθική συνείδηση. Πολεμά ενάντια στον πολιτιστικό Μαρξισμό και στην εξισλαμοποίηση της Νορβηγίας και βρήκε πως ο πιο ορθολογικός τρόπος για να το πετύχει ήταν οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Οτόγια και το Όσλο».
Σε ερώτηση πώς μπορεί κανείς να υπερασπιστεί τις δολοφονίες αθώων παιδιών ο Φορτς απαντά: «Επειδή πιστεύω πως τις χρησιμοποίησε σαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να συμβεί ξανά, πιστεύω πως ήταν άθλιες αλλά αναγκαίες στο ότι αύξησαν την ευαισθητοποίηση και γι’αυτό τις έκανε ο Μπρέιβικ».

Αναπτύσσεται μια νέα ακροδεξιά
Αυτό που προβληματίζει βέβαια είναι το γεγονός πως τα κίνητρα του κατά συρροή δολοφόνου κερδίζουν την επιδοκιμασία συγκεκριμένων ριζοσπαστικών ομάδων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο Ντάνιελ Πούλ, αρχισυντάκτης του αντιρατσιστικού διαδικτυακού περιοδικού Expo: «Παρατηρούμε πως μια νέα δεξιά σκηνή αναπτύσσεται. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχω παρατηρήσει εξτρεμισμό δύο ειδών. Πρώτον υπάρχουν τα παραδοσιακά οργανωμένα ακροδεξιά κόμματα όπως το NPD στη Γερμανία και δεύτερον οι εξτρεμιστές που μισούν το Ισλάμ και βλέπουν τον κόσμο σε κίνδυνο».
Ο Μπρέιβικ ανήκει στη δεύτερη κατηγορία καθώς καυχιέται πως ως σταυροφόρος κατά του Ισλάμ, μάχεται τους μετανάστες που διεισδύουν στις δυτικές χώρες με την πρόφαση της πολυπολιτισμικότητας ώστε να αποκτήσουν δύναμη, με τη συνδρομή των αριστερών κομμάτων όπως το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας.
Ο Φορτς δεν είναι ωστόσο ο μόνος υποστηρικτής του Μπρέιβικ. Μέχρι τώρα έχει λάβει πάνω από 100 επιστολές υποστήριξης από τη Σουηδία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βρετανία ενώ όλες έχουν τις ίδιες πολιτικές απόψεις που εκφράζει και ο δολοφόνος.
Ο ίδιος κρατά συγκρατημένη στάση απέναντι στους ψυχιάτρους που τον εξετάζουν στη διάρκεια της δίκης ενώ όσο προχωρά η ακροαματική διαδικασία τόσο περισσότερο τον υποστηρίζει ο Φορτς ο οποίος σε μία δήλωσή του που ξεσήκωσε οργισμένες αντιδράσεις αναφέρει: «Ονειρεύομαι μία μέρα να συναντήσω τον Μπρέιβικ ή να του μιλήσω στο τηλέφωνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: