Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΤΡΑΣ: ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ

Aναδημοσίευση από τα ΝΕΑ
 
Σε κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κάτοικοι της Πάτρας μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά από τρεις νεαρούς Αφγανούς. Αυτό που τονίζουν στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα είναι ότι «δεκαπέντε και πλέον χρόνια που κάνουν υπομονή, βλέποντας ολόκληρες γειτονιές της πόλης να μετατρέπονται σε γκέτο, είναι πολλά».
Χθες οι κάτοικοι στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης επανέλαβαν ότι «ούτε με τη Χρυσή Αυγή είμαστε ούτε αυτόκλητους σωτήρες χρειαζόμαστε. Ασφάλεια θέλουμε για τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας». Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι σημείωναν ότι τα επεισόδια ξέσπασαν από τους χρυσαυγίτες, οι οποίοι με την παρουσία τους απέτρεψαν αρκετούς από το να πάρουν μέρος στις διαμαρτυρίες λόγω φόβου.
Η ΒΕΝΤΕΤΑ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως στην πόλη επικρατεί ηρεμία, καθώς οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων - στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και αντιεξουσιαστές - έχουν αποτραβηχθεί από το προσκήνιο. Οι φόβοι όμως της Αστυνομίας για νέες συμπλοκές μεταξύ των δύο ομάδων παραμένουν. Οι χρυσαυγίτες φέρονται να έχουν λάβει εντολές «να κάνουν πίσω τουλάχιστον έως τις εκλογές και να μην κάνουν τίποτα, εκτός και αν προκληθούν», αλλά η βεντέτα τους με τους αντιεξουσιαστές, που έχει εκδηλωθεί με σειρά επεισοδίων τους τελευταίους μήνες, έχει ενταθεί μετά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Αχαΐας της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη από αντιεξουσιαστές.
Ετσι, και καθώς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής (πρόσφατα δέχτηκαν επιδρομή από αντιεξουσιαστές) βρίσκονται στην οδό Γερμανού, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το κτίριο Μαραγκόπουλου στην οδό Γούναρη που τελεί υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών, οι αστυνομικοί είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή «εξαφανισμένοι» από τα συνήθη στέκια τους είναι οι λαθρομετανάστες. Αρκετοί απ' όσους εντοπίστηκαν τις ημέρες των επεισοδίων μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία στην Αθήνα.
ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ. Στην περιοχή των Ιτέων, πίσω από το παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής, μετά τη δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά συχνές είναι οι περιπολίες των αστυνομικών ενώ «εξαφανίστηκαν» οι μετανάστες. «Οσοι έχουν απομείνει - περισσότεροι από 500 - βρίσκονται σε παλιά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή και περιμένουν την εκτόνωση της οργής των κατοίκων», λέει ένας από τους κατοίκους της περιοχής, ο Φώτης Γαλιατσάτος.
Προ διμήνου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από την περιφέρεια να υποδείξει σημείο για να λειτουργήσει κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.
«Τέτοιοι χώροι δεν φτιάχνονται στις πύλες εξόδου, όπως είναι η Πάτρα, αλλά στις πύλες εισόδου, όπως είναι τα σύνορα», υποστηρίζει ο δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς.
Μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος προτείνει «τη δημιουργία πλωτού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών ως μια λύση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην περιοχή και να μη δούμε ακόμη χειρότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: