Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΙΣΡΑΗΛ: ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ

Αναδημοσίευση από Καθημερινή

Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν ξημερώματα της Πέμπτης στην υποβαθμισμένη συνοικία Χατίκβα του Τελ Αβίβ, ύστερα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ισραηλινών κατοίκων κατά της εγκληματικότητας και της παρουσίας μεγάλου αριθμού Αφρικανών μεταναστών στην περιοχή.
Ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Απελάστε τους Σουδανούς!» χιλιάδες κάτοικοι της Χατίκβα πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της συνοικίας, κοντά στην οποία ζουν λαθρομετανάστες, αιτούμενοι άσυλο, κυρίως από Ερυθραία, Σουδάν και Ν. Σουδάν.
Η έκρηξη οργής των κατοίκων οδήγησε σε λεηλασίες καταστημάτων, την πυρπόληση κάδων απορριμμάτων και την επίθεση όχλου κατά αυτοκινήτου Αφρικανού μετανάστη, που είχε την κακή έμπνευση να διέλθει από το σημείο την ώρα εκείνη. Η αστυνομία προχώρησε σε 20 συλλήψεις, ενώ δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τελ Αβίβ, Νταβίντ Γκεζ, είπε ότι οι χθεσινές πράξεις αντιμεταναστευτικής βίας δεν είναι πρωτοφανείς, καθώς τείνουν να καταστούν καθημερινό φαινόμενο, σε μικρότερη κλίμακα.
Σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη, ο επικεφαλής του ακραίου θρησκευτικού κόμματος «Σας», το οποίο υποστηρίζεται από Εβραίους βορειοαφρικανικής καταγωγής (σεφαρντίμ), και υπουργός Εσωτερικών, Ελί Γισάι, είπε: «Δεν μπορώ να επικρίνω τις πράξεις ενός πατέρα, του οποίου η κόρη έπεσε θύμα βιασμού από Αφρικανό. Δεν μπορώ να επικρίνω μια νέα γυναίκα, που δεν μπορεί να περπατήσει μόνη τα βράδια. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το κράτος λέει στους ανθρώπους αυτούς να συμπεριφέρονται με ευγένεια στους ξένους».
Πάνω από 60.000 Αφρικανοί λαθρομετανάστες έχουν διεισδύσει τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, μέσω των συνόρων του με την Αίγυπτο, οδηγώντας ορισμένους Ισραηλινούς να προειδοποιούν για δημογραφική και οικονομική βόμβα. Αλλοι, όμως, αντιτείνουν ότι ένα κράτος που δημιουργήθηκε στον απόηχο του Ολοκαυτώματος, οφείλει να προσφέρει καταφύγιο σε κάθε κατατρεγμένο. Την ένταση όξυνε ο λαϊκιστής δήμαρχος του Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι, που ανέφερε ότι 15% των κατοίκων της πόλης είναι «παράνομοι ξένοι εργάτες».
Η ισραηλινή νομοθεσία, όμως, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, απαγορεύοντας τη χορήγηση αδειών εργασίας σε αιτουμένους άσυλο και υποχρεώνοντάς τους να αναζητήσουν εργασία στην ανθούσα «μαύρη οικονομία» της χώρας.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει καταθέσει τέσσερις προτάσεις για το μεταναστευτικό: τη δημιουργία κέντρου προσωρινής κράτησης στην έρημο στον Νότο του Ισραήλ, χωρητικότητας 12.000 ατόμων, την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο στο Σινά, την εφαρμογή της αυστηρής νομοθεσίας για όσους διεισδύουν παράνομα στο εβραϊκό κράτος, που προβλέπει ποινές φυλάκισης τριών ετών και την επιβολή προστίμων και ποινικών διώξεων σε όσους απασχολούν λαθρομετανάστες.
Οι διακρίσεις εις βάρος Αφρικανών δεν αποτελούν πρωτοτυπία για το Ισραήλ. Τη μοίρα αυτή γνώρισαν τα μέλη της αιθιοπικής εβραϊκής κοινότητας Μπέτα Ισραέλ, που μετανάστευσαν μαζικά στο Ισραήλ το 1991. Υστερα από συμφωνία της τότε κυβέρνησης του Γιτσάκ Σαμίρ με το υπό κατάρρευση καθεστώς του Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ, 14.300 Εβραίοι της Αιθιοπίας μετήχθησαν αεροπορικά στο Ισραήλ σε διάστημα 36 ωρών. Τα μέλη της κοινότητας γνώρισαν τον ρατσισμό από τους ομοθρήσκους τους, εξασφαλίζοντας τις χειρότερες θέσεις εργασίας, αλλά και τις πιο δυσάρεστες αποστολές στον ισραηλινό στρατό, όπως τη φύλαξη στρατοπέδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: