Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μέρα με τη μέρα καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής (και όχι μόνον) βίας. Παραθέτουμε παρακάτω περιστατικά που έχουν πέσει στην δική μας αντίληψη:
  1. Δευτέρα 21/5/2012
Επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στη λαϊκή της Νίκαιας. Βιαιότητες και βαρβαρότητες κατά μεταναστών μικροπωλητών. Απ’ ότι μάθαμε κάποιοι κατέχοντες νόμιμο πάγκο κάλεσαν την αστυνομία και η αστυνομία τους έδωσε ένα άλλο αριθμό τηλεφώνου καταγγελιών. Ήταν της ΧΑ. Κατέφθασαν οι μαυροκρανιοροπαλοφόροι και πήραν το νόμο στα χέρια τους, λες και η αστυνομία έχει καταργηθεί και υποκατασταθεί από τους ΧΑτες. Το περιστατικό καταγγέλλει δασκάλα μας, που ζει στη γειτονιά.
  1. Πέμπτη 24/5/2012
Συμμορία πιτσιρικάδων μπήκε σε λεωφορείο στη στάση του Βίλατζ (θυμάστε που επιτέθηκαν παλαιότερα σε μαθητή μας ακριβώς εκεί;),ξυλοκόπησαν έναν μετανάστη επιβάτη, τον άφησαν αιμόφυρτο μπροστά στα μάτια των έκπληκτων άλλων επιβατών και εξαφανίστηκαν ταχύτατα στο σκοτάδι. Το περιστατικό καταγγέλλει μαθητής μας.
  1. Στο Κερατσίνι
Τις τελευταίες βδομάδες στην Αμφιάλη 6 νεολαίοι επιτέθηκαν κατ' επανάληψη με νεράντζια και πέτρες σε σπίτι πακιστανών μεταναστών. Στην τελευταία επίθεση, το βράδυ της Παρασκευής 11/5, οι μετανάστες βγήκαν έξω κι οι νεαροί κάλεσαν στο τηλέφωνο κάποιους «μεγάλους» (προφανώς οργανωμένα φασιστοειδή), οι οποίοι μόλις έφτασαν χτύπησαν αναίτια έναν μετανάστη που ζητούσε τον λόγο για τις απρόκλητες επιθέσεις και έσπασαν με κλωτσιά το τζάμι της εξώπορτας του σπιτιού. Η αστυνομία, που εμφανίστηκε μετά από λίγο, άφησε ανενόχλητους τους ρατσιστές ενώ προσήγαγε και κράτησε για μια βδομάδα στο Α.Τ. Κερατσινίου έναν από τους κατοίκους του σπιτιού λόγω κάποιας εκκρεμότητας με τα χαρτιά του. Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής 27/5, ομάδα 11 νεοναζί εμφανίστηκαν με πανό της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ευγένειας, όπου ξυλοκόπησαν ομαδικά έναν πακιστανό μετανάστη, εν μέσω κατακραυγής των γειτόνων και διερχόμενων, σε μια επίδειξη προφανώς της «ελληνόψυχης ανδρείας» τους.
  1. Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της ΧΑ της Νίκαιας
στην οδό Καισαρείας,δίπλα ακριβώς από την τοπική εφορία.
  1. Καθημερινά
ΧΑτες μπαίνουν στα μαγαζιά των μεταναστών γύρω από τον Αγ. Νικόλα της Νίκαιας (μερικά μέτρα από το δημαρχείο) και νταηλίδικα απειλούν, σπάνε κλπ. Τους προειδοποιούν να τα κλείσουν και να φύγουν, αλλιώς...
  1. Τετάρτη 30/5/2012
Στην οδό Θηβών, στο ύψος του Αγ. Σωτήρα στα Καμίνια, επιτέθηκαν σε μετανάστη που με καροτσάκι έκανε -τη γνωστή σε όλους μας- συλλογή σκουπιδιών για ανακύκλωση. Ενώ τον χτυπούσαν, πέρασαν αστυνομικοί σε περιπολία με μηχανές, έκοψαν ταχύτητα, κι αφού διαπίστωσαν πως ο μετανάστης είναι σε «καλά χέρια», παρά τις εκκλήσεις του για βοήθεια, έφυγαν άπρακτοι. Το συγκλονιστικό είναι ότι βγήκαν κάποιοι από τα γύρω μαγαζιά και χτυπούσαν κι αυτοί τον μετανάστη. Το θύμα μέρα με τη μέρα πονούσε αφόρητα, αλλά δεν τολμούσε να πάει σε γιατρό. Τελικά με τη βοήθεια ενός μαθητή του σχολείου μας, που μας ενημέρωσε το Σάββατο 2/6/2012,και με έναν εθελοντή δάσκαλό μας πήγαν τον τραυματία στο νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε πως του είχαν σπάσει τα δάχτυλα στα χέρια και του έβαλαν γύψο.
  1. Δευτέρα 28/5/2012
Στον Ασπρόπυργο φιλονεικούσαν δυο μετανάστες μεταξύ τους.Ήρθε περιπολικό της αστυνομίας και πήραν στο τμήμα τον έναν από τους μεταναστες. Εκεί, τον γρονθοκόπησαν πολύ άσχημα οι ίδιοι οι αστυνομικοί και όπως ήταν αιμόφυρτος, τον ανάγκασαν να γλύψει στο πάτωμα τα αίματα που είχαν στάξει. Μετά τον άφησαν να φύγει. Δεδομένου ότι ο μετανάστης πονούσε πολύ, με τη βοήθεια γνωστών του πήγε στο νοσοκομείο, όπου του φρόντισαν τα τραύματα αλλά παράλληλα διαπιστώθηκε πως του είχαν σπάσει τα δόντια κι ότι χρήζει οδοντιατρικής φροντίδας για να μην μολυνθεί. Το περιστατικό καταγγέλει δάσκαλός μας, που γνωρίζει το θύμα.
  1. Σε δρομολόγιο Πειραιάς - Γλυφάδα
Στο λεωφορείο της παραπάνω γραμμής θέλησε ένας μετανάστης επιβάτης να καθίσει σε άδειο κάθισμα δίπλα σε έναν ηλικιωμένο κύριο. Αυτός αντέδρασε λέγοντας: «Φύγε από δω παλιοβρομιάρη!», κι ο μετανάστης σηκώθηκε κι έφυγε. Στην επόμενη στάση επιβιβάσθηκε άλλος μετανάστης κι επιχείρησε να καθίσει στην ίδια άδεια θέση. Ο ηλικιωμένος επανέλαβε και σε αυτόν την ίδια φράση, όμως ο μετανάστης απάντησε με καθαρά ελληνικά, πως αφού η θέση είναι άδεια θα καθίσει. Ο κύριος αρπάχτηκε,αλλά ευτυχώς αντέδρασαν οι υπόλοιποι επιβάτες. Και τα πνεύματα ηρέμισαν αλλά και ο μετανάστης κάθισε. Το περιστατικό καταγγέλλει δασκάλα μας που επέβαινε τυχαία στο λεωφορείο.
  1. Παρασκευή 8/6/2012
Εθελόντρια δασκάλα του ΑΣΜΠ καταγγέλλει: «Tο μεσημέρι της Παρασκευής 8/6 συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός μέσα στο λεωφορείο Β18 της γραμμής Αθήνα - Πέραμα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο ξεκίνησε από την αφετηρία στη Μενάνδρου στις 14:40 με προορισμό το Πέραμα.
Ξαφνικά,λίγο μετά τη στάση στο Κρατικό Νοσοκομείο, δύο νεαρά άτομα άρχισαν να απαιτούν από έναν μετανάστη που καθόταν αμέριμνος "να σκύψει το κεφάλι μπροστά τους".... Κραύγαζαν: "Χαμήλωσε το βλέμμα σου,όταν εγώ σου μιλάω "... Καθώς ο μετανάστης δεν"υπάκουσε" (ίσως να μην καταλάβαινε κόλας τι του ζητούσαν) όρμησαν εναντίον του και άρχισαν να τον χτυπούν. Ο ένας τον έπιασε από το λαιμό και τον ανάγκασε να σκύψει το κεφάλι. Στη συνέχεια άρχισαν και οι δύο να τον γρονθοκοπούν, κυρίως στον αυχένα. Μία κοπέλα που καθόταν στο μπροστινό κάθισμα δέχτηκε και αυτή κάποια "ξώφαλτσα" χτυπήματα. Το παιδί, σοκαρισμένο,δεν αμύνθηκε καθόλου. Αντίθετα, σχεδόν όλοι οι επιβάτες, και αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο, αντέδρασαν και τους φώναζαν να σταματήσουν. Αν και οι δράστες συνέχισαν τις φραστικές απειλές προς τον μετανάστη, τουλάχιστον αποφεύχθηκε σοβαρότερος τραυματισμός του. Τηλεφώνησα στο 100 και ζήτησα να στείλουν περιπολικό. Είχαμε ήδη φτάσει στη στάση "Περιβολάκι", πολύ κοντά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Και ενώ περιμέναμε την αστυνομία, ο οδηγός, παρά τις επίμονες εκκλήσεις των επιβατών να μην ανοίξει τις πόρτες του λεωφορείου, τις άνοιξε και οι δράστες έφυγαν ανενόχλητοι,χαμογελώντας!... Είχαν επιτελέσει το "έργο τους" (ξυλοδαρμός του μετανάστη και εκφοβισμός των πολιτών) χωρίς κανένα τίμημα!.... Βέβαια, προκύπτουν ερωτηματικά από την έκβαση του περιστατικού. Οι δύο νεαροί ήταν φανερό ότι δεν περίμεναν αυτήν την αντίδραση από τον κόσμο και "κόλλησαν". Δεν κινήθηκαν απειλητικά απέναντι σε κανέναν άλλον. Γιατί, λοιπόν, ανοίχτηκαν οι πόρτες τη στιγμή που περιμέναμε την αστυνομία; Στα λεωφορεία, από τη μια δεν ανοίγονται οι πόρτες στους επιβάτες χωρίς εισιτήριο, και από την άλλη επιτρέπεται με τόση ευκολία να διαφεύγουν οι δράστες ενός ξυλοδαρμού!.... Ας μας ενημερώσει κάποιος για τους κανονισμούς του ΟΑΣΑ που ισχύουν σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πέρα από αυτό, το περιπολικό εξακολουθούσε να μην έρχεται, οπότε ο οδηγός του λεωφορείου έφυγε.Το ίδιο και η κοπέλα που είχε χτυπηθεί και ήθελε να καταθέσει ως μάρτυρας.Τελικά, στη στάση μείναμε ο νεαρός μετανάστης από το Μπαγκλαντές και εγώ!...Τηλεφώνησα και δεύτερη φορά στο 100 και λίγη ώρα αργότερα ήρθε η αστυνομία. Το μόνο που μπορούσε πια να κάνει ήταν να πάρει μια απλή κατάθεση.
Επειδή τα γεγονότα αυτά πληθαίνουν καθημερινά, επιβάλλεται να κάνουμε μια συζήτηση και ενημέρωση για τον καλύτερο τρόπο αντίδρασής μας»

...το κερασάκι στη τούρτα

είναι που δασκάλα της Δ΄ δημοτικού στη Νίκαια, έλεγε τις προάλλες στα παιδιά μέσα στη τάξη πόσο συμπαθητικός είναι ένας ΧΑτης του γνώρισε.
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις μαρτυρίες του άμεσου περιβάλλοντός μας. Ο κατάλογος των καταγγελιών είναι τεράστιος, τα γεγονότα είναι εξαιρετικά βίαια, δεν αφορούν μόνον μετανάστες αλλά κι Έλληνες, που απλά έχουν άλλη άποψη από αυτή των φασιστών.
Είναι τόσο αποθαρρυντικά όλα αυτά, που νιώθουμε πια κι εμείς ξένοι στη γειτονιά μας, στα σχολεία μας, στον τόπο μας, ενώ παράλληλα πολλοί συμπολίτες μας αποχαυνωμένοι παρακολουθούν τις εκλογοτηλεμαχίες και τις αυτοκτονίες απελπισμένων συμπολιτών μας.
Από την άλλη νιώθουμε να αναπτερώνεται το ηθικό μας,βλέποντας άλλους συμπολίτες μας να αντιδρούν στις επιθέσεις και να τις καταγγέλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: