Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΧΑΝΙΑ: ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΗ

Ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας.
...........................................................................
Τα ξημερώματα της Κυριακής 15/7 μέλη της Χρυσής Αυγής έδρασαν πάλι. Αυτή τη φορά, στην πλατεία 1866 (Νέων Καταστημάτων), όλοι τους φορώντας μπλουζάκια με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο με απειλές αλλά και με ξυλοδαρμούς, επιτέθηκαν απρόκλητα σε αλλοδαπούς που περίμεναν, όπως κάθε πρωί, μήπως βρεθεί ένα μεροκάματο για την βιολογική επιβίωσή τους.
Ένα μήνα πριν, την Κυριακή 17/6 και τη Δευτέρα 18/6,στη Νέα Χώρα, άστεγοι μετανάστες δέχτηκαν δολοφονικά χτυπήματα από νεοναζί με μαχαίρια και λοστούς με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να καταλήξουν μαχαιρωμένοι στο νοσοκομείο και ο τρίτος να χάσει το νεφρό του.
Τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής μεταφράστηκαν σε ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων. Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν γίνει τουλάχιστον 300 επιθέσεις σε μετανάστες σε όλη την Ελλάδα.
Ιστορικά ο φασισμός εκμεταλλεύεται τις οικονομικές κρίσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, για να επιβάλει το ρατσιστικό μίσος και την τυφλή βία. Τα πρώτα θύματα αυτού του μίσους είναι τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας, που σήμερα είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.
Ο τελικός στόχος τους όμως είναι μία κοινωνία αντίγραφο της ναζιστικής Γερμανίας χωρίς δημοκρατία, κανενός είδους ελευθερία, χωρίς καμία ανοχή στην διαφορετικότητα και χωρίς δυνατότητα διαφωνίας στην ασκούμενη οικονομική και πολιτική εξουσία.
Μπορούν όμως οι ρατσιστικές επιθέσεις να λύσουν τα προβλήματά μας; Θα μας αυξήσουν τους μισθούς; Θα καταργήσουν τα χαράτσια; Θα σταματήσουν το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων; Θα σώσουν τις συντάξεις; Θα σταματήσουν τις απολύσεις; Μήπως τελικά ο στόχος των φασιστών είναι να μας αποπροσανατολίσει από τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης; Μήπως δεν είναι η ίδια κρίση αυτή που δημιουργεί νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες στη Γερμανία ή αλλού;
Τα Χανιά, ως σταυροδρόμι πολιτισμών, παραδοσιακά φιλόξενα και με μαρτυρικές μνήμες από το ναζισμό και το φασισμό, δεν μπορούν να γίνουν τόπος για δολοφονικές επιθέσεις συμμοριών που χαιρετούν χιτλερικά.
Πολύ περισσότερο σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, που οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αποκτούν περισσότερη αξία για τους πολλούς, αλλά μειώνονται δραστικά υπέρ των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, δεν μπορούν να γίνονται πεδίο ξεσπάσματος της ρατσιστικής βίας. Οι πλατείες θα πρέπει να παραμείνουν χώροι κοινωνικοποίησης όλων των πολιτών και πολυπολιτισμικής αλληλεγγύης. 
Ο καθένας μας οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στη φασιστική βία. Οι γειτονιές μας να παραμείνουν ανοιχτές, ζωντανές και αλληλέγγυες.
Καλούμε όλη την χανιώτικη κοινωνία την Παρασκευή 27/7 στις 7μμ σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία 1866. Όλοι μαζί, ντόπιοι και μετανάστες, εργαζόμενοι και νεολαία να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, να μην αφήσουμε αυτή τη ναζιστική συμμορία να εξαπολύει πογκρόμ, στους δρόμους της πόλης, με την κάλυψη της ΕΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: