Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες η είδηση του αποκλεισμού της Βούλας Παπαχρήστου από την Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα των αγώνων του Λονδίνου. Αφορμή, στάθηκε ο σάλος που δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ρατσιστικό σχόλιο που ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter. Το ζήτημα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση. Οι περισσότεροι θεωρούν δίκαιο τον αποκλεισμό, υπάρχουν όμως και πολλοί που κάνουν λόγο για επιπόλαιο σχόλιο και αυστηρή τιμωρία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο η Βούλα Παπαχρήστου δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση που έλαβε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Όπως τόνισε, η απόφαση του αποκλεισμού ήταν του αρχηγού της αποστολής, Ισίδωρου Κούβελου. Επισήμανε πάντως ότι και ο ίδιος με βαριά καρδιά θα τιμωρούσε με τον ίδιο τρόπο την Ελληνίδα αθλήτρια.
Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο Ισίδωρος Κούβελος μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, υπερασπίστηκε την απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι με τον αποκλεισμό της Β.Παπαχρήστου «προστατεύουμε την αθλήτρια, την ελληνική ομάδα και την Ολυμπιακή Επιτροπή» και επισήμανε: «Φανταστείτε να ερχόταν στο Λονδίνο και να την γιούχαραν μέσα στο στάδιο».
Επιπλέον σημείωσε ότι η Βούλα Παπαχρήστου προσέβαλε το Ολυμπιακό κίνημα και μια από τις βασικές αξίες του. «Συγνώμη μπορεί να ζητήσει και κάποιος που παίρνει αναβολικά. Δεν μπαίνουν σε ζυγαριά αυτά τα ζητήματα: Λίγο ή πολύ έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα· λίγο ή πολύ χρήση απαγορευμένων ουσιών».
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής δίνει και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, τονίζοντας στον ΒΗΜΑ 99,5: «Το φυλετικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία είναι στο επίκεντρο του σχολίου της αθλήτριας, γι’ αυτό φούντωσε στο διαδίκτυο με εκατέρωθεν βολές». Χαρακτήρισε επιπλέον «βαριά την απόφαση», σημειώνοντας παράλληλα ότι το σχόλιο της Παπαχρήστου αντίκειται στα ολυμπιακά ιδεώδη και πήρε έκταση διεθνώς.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε επιπλέον ότι η Βούλα Παπαχρήστου καθυστέρησε αρκετά να αντιδράσει και υποστήριξε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν είχε φροντίσει να επανορθώσει πιο γρήγορα.
«Ζήτησα προσωπικά παρέμβαση, επανόρθωση από την αθλήτρια μας σαν αυτή που βγήκε αργά το μεσημέρι. Αν είχε επανορθώσει πιο νωρίς και πιο ρητά, όπως έκανε νωρίς το απόγευμα, ενδεχομένως να είχε κλείσει το θέμα. Δεν το έκανε. 'Έγινε μια δήλωση του στιλ το βρήκα μου άρεσε και το ανέβασα και μια άλλη δήλωση ότι ήταν αστείο, που πυροδότησαν περισσότερες παρεμβάσεις. Έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη και πιο κάθετη από τη αρχή».
Από την πλευρά της, με δηλώσεις της στο Mega, η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου σχολίασε την απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τονίζοντας: «Εξαντλήσαμε την αυστηρότητα». Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι «η διαχείριση της κρίσης ήταν λανθασμένη» και ότι «βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας». Εξηγώντας την άποψή της, σημείωσε πως έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί το ζήτημα από πολύ νωρίς, με μια επίπληξη, και πως με την πάροδο των ωρών η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις και πλέον ήταν αργά για να «μαζευτεί».
Για το ζήτημα υπήρξαν και πολιτικές αντιδράσεις.
«Ρατσιστικό χιούμορ και "αστειάκια" που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ που ζήτησε και τον αποκλεισμό της αθλήτριας. «Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους» τόνισε το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ορθή απόφαση και για μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια.
Στην εθνική αντιπροσωπεία έφερε το θέμα ο βουλευτής της ΝΔ , Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες καθώς, όπως είπε, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Ισίδωρος Κούβελος, διέσυραν τη χώρα. Σημείωσε ότι η η κ. Παπαχρήστου διέπραξε παράπτωμα, ωστόσο, συμπλήρωσε, «όμως η κ. Παπαχρήστου ζήτησε αμέσως συγγνώμη και αυτό είναι πάρα πολύ βασικό και έρχεται η ΕΟΕ προφανώς για να δώσει ο κ. Κούβελος κάποιου είδους εξετάσεις ψευτοπροοδευτισμού στη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείει δηλαδή καταδικάζει εις θάνατον ένα 20χρονο κορίτσι ένα παιδί που έκανε ένα λάθος το αποκλείει χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα δικαίωμα επιείκειας και το κυριότερο χωρίς να κληθεί σε απολογία».
Την άμεση ανάκληση της ποινής του αποκλεισμού της αθλήτριας του τριπλούν Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μπάμπης Αποσκίτης. «Από πότε μια ατυχής δήλωση ή ένα αστείο κακής ποιότητας, έστω, μπορεί να επισύρει την βαρύτερη των ποινών διερωτήθηκε. Γιατί αυτή είναι η "εσχάτη των ποινών" για έναν αθλητή που ετοιμάζεται τέσσερα χρόνια για την Ολυμπιάδα» σημείωσε.
Στο μεταξύ, τη στήριξη του στην αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου κοινοποίησε ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Μάλιστα αφού επιτέθηκε σε πράσινους και γαλάζιους υπουργούς που όπως λέει έκαναν την πατρίδα «απόπατο της Ασίας και της Αφρικής», κάλεσε και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση.
«Αν πρέπει να αποκλειστεί μια καλή αθλήτρια από την ολυμπιακή αποστολή, επειδή έκανε μαύρο χιούμορ για ...μαύρους, τότε οι υπουργάρες, πράσινες και γαλάζιες, που έκαναν την Πατρίδα τον απόπατο της Ασίας και της Αφρικής, που πρέπει να εξοβελιστούν; Ακόμη μερικοί παίρνουν την βουλευτική αποζημίωση και κυκλοφορούν ελεύθεροι, αφού άφησαν αφύλαχτα τα σύνορα, αφού ξέσκισαν το κέντρο, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Πατήσια, την Φωκίωνος Νέγρη κι έκαναν λαϊκές συνοικίες και την Πάτρα προάστια της Καμπούλ και του Μογκαντίσου. Εξευτελίζοντας τις περιουσίες και την ζωή των απλών ανθρώπων, ενώ χρηματοδότησαν όλο το σκυλολόϊ (σκύλοι συγγνώμη) των αριστερών ΜΚΟ και των "ανεξάρτητων" Αρχών. Βούλα Παπαχρήστου, μαζί σου... Κύριε Πρωθυπουργέ»;
Στο χορό... και η Χρυσή Αυγή, η οποία «βλέπει» ότι ο μοναδικός ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων. Μάλιστα ο επρόσωπος Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε προς τον υπ. Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επίκαιρη ερώτηση για τον «απαράδεκτο αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αθλήτριας Παρασκευής Παπαχρήστου».
Τι λέει η Παπαχρήστου
Από την πλευρά της, η Βούλα Παπαχρήστου υποστηρίζει πως δεν είχε πρόθεση να θίξει κανέναν, δεν υιοθετεί αυτό που έγραψε και χαρακτηρίζει την υπόθεση ως ένα «κακόγουστο αστείο». Ενώ αναφέρει, πως δεν περίμενε ότι το θέμα θα πάρει τέτοια εξέλιξη.
Πάντως όπως αποδεικνύουν κάποιες φωτογραφίες και σχόλια που η ίδια είχε ανεβάσει στον προσωπικό της λογαριασμό πριν μόλις λίγες ημέρες, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τριπλούν έχει κάνει αναρτήσεις αντίστοιχου περιεχομένου.
Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ
Το γύρο του κόσμου κάνει στο μεταξύ η είδηση του αποκλεισμού της Παπαχρήστου στα διεθνή ΜΜΕ. Το θέμα υπήρξε και πρωτοσέλιδο ενώ υπήρξε πλήθος σχολίων.
«Η ατμόσφαιρα της Ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής ήταν ήδη ηλεκτρισμένη. Οι αθλητές κατάφεραν να ξεπεράσουν δύσκολες συνθήκες προπόνησης και προετοιμασίας λόγω της τεράστιας μείωσης της χρηματοδότησης από το κράτος κάτι το οποίο όμως δεν βοήθησε την αποστολή. Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη αποστολή τα τελευταία 20 χρόνια στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Και τώρα χάνει μια από τις αθλήτριες της μόλις λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων» σημειώνει το BBC.
Κάνει επιπλέον λόγο για τεράστια πίεση προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία έπρεπε να αντιδράσει. «Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση για να ξεριζώσει τα φαινόμενα ρατσισμού. Οι επιθέσεις κατά των μεταναστών έχουν αυξηθεί καθώς η Ελλάδα λόγω της κρίσης και της μεγάλης υποστήριξης του ακροδεξιού για πολλούς νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής κατρακυλάει στην Ευρώπη» σημειώνει το BBC.
«Οι πιέσεις από όλες τις πλευρές μεγαλώνουν καθώς η Ελλάδα πρέπει να δείξει το άλλο πρόσωπο της, αυτό μιας χώρας φιλόξενης μιας χώρας η οποία δεν καταδέχεται τον ρατσισμό σε κανένα κοινωνικό επίπεδο. Η ανάκληση της Βούλας Παπαχρήστου μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα του άλλου προσώπου της Ελλάδας» καταλήγει.
«Η πρώτη απώλεια των φετινών Ολυμπιακών αγώνων έρχεται μέσω Twitter. Εδώ έχουμε αποδείξεις πως καμία προηγούμενη προειδοποίηση δεν μπορεί να αποθαρρύνει μια ένθερμη φασιστικής ιδεολογίας νεαρή η οποία έχει στα χέρια της μοντέρνα μέσα επικοινωνίας. Πρόκειται επίσης για μια υπενθύμιση για τον πρώτο κανόνα των social media: Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος για να γίνεις διάσημος» σημειώνει το USA Today.
Washington Post: «Η Ελλάδα έθεσε εκτός της αποστολής των Ολυμπιακών Αγώνων την αθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου για ένα σχόλιο της στο twitter που διακωμωδούσε Αφρικανούς μετανάστες και εξέφραζε την υποστήριξή της σε ακροδεξιό κόμμα».
Reuters: «Η Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου αποβλήθηκε από την αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω ρατσιστικής ανάρτησης στο twitter».
The Guardian: «Η Ελλάδα απέβαλε αθλήτρια του τριπλούν λόγω ρατσιστικού σχολίου στο Twitter»
Skynews: «Η Ελληνίδα τριπλουνίστρια, Βούλα Παπαχρήστου, αποκλείστηκε από τους Αγώνες μετά από ανάρτηση επιθετικών σχολίων στο λογαριασμό της στο twitter».
Dailymail: «Η Ελληνίδα τριπλουνίστρια δε θα αγωνιστεί στους Αγώνες λόγω ρατσιστικών σχολίων για τους μετανάστες».