Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ: ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΤΟΥΣ...

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr
 
Έντονες αντιδράσεις έχει εγείρει η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος, με την οποία συγχαίρει την Χρυσή Αυγή για την επίθεσή της σε μετανάστες μικροπωλητές στο Πανηγύρι της Ραφήνας και στο Μεσολόγγι. Το Συνδικάτο, που αποτελεί δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, ανάμεσα σε άλλα, είναι μέλος της Ένωσης Φίλων Αστυνομικών και υποστηρίζει πως βοηθά άπορους μικροπωλητές να βγάλουν ένα μεροκάματο. «Φασίστες δεν είμαστε, αλλά χειροκροτούμε την Χρυσή Αυγή για αυτό που έκανε και θα την ξανακαλέσουμε», δήλωσε στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταμάτης Μέλος. Σημειώνεται πως ο δήμαρχος Ραφήνας, τόνισε πως όλοι όσοι δέχθηκαν επίθεση είχαν άδεια μικροπωλητή. Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε επίσπευση της προανάκρισης για τα επεισόδια σε Ραφήνα και Μεσολόγγι, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικογραφίες. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχο.
Στον ιστότοπο του Συνδικάτου Μικροπωλητών, όπου και αναρτήθηκε η ανακοίνωση δεκάδες πολίτες – είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα - έχουν σχολιάσει επικρίνοντας σφοδρότατα την στάση του. Ενδεικτικά παραθέτουμε λίγα από αυτά:
«Καλά, σας το έστειλε η ΧΑ το κείμενο, κάντε το και σωστά αντιγραφή. Μάλλον αλλοδαποί πρέπει να είστε γιατί νόημα ΔΕΝ βγαίνει, έχουν "φύγει" ολόκληρες παράγραφοι. Κρίμα, δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο υποχείριο φασιστικής οργάνωσης»
«Είστε ηλίθιοι»
«αμα ξαναδείτε έστω και ένα ευρω απο την οικογένεια μου τσόγλανοι, να μου σφυρίξετε.
Όπου σας βρώ θα καταγγέλω κάθε παρανομία σας.
Γιατί οι περισσότεροι από εσας, είστε φυντάνια που πηγαινοέρχεστε στα δικαστήρια.
Πέρα που οι περισσότεροι είστε φυλετικά καταθια από ανατολτο. Μου το παίζετε και ελλαδέμποροι, ΑΛΗΤΕΣ»
«Συλλογος μικροανθρώπων ελλάδας

Τώρα και με τους ναζί,για ένα κομμάτι ψωμί».
«Ερώτηση για δυνατούς λύτες: Πόσοι "υγιώς σκεπτόμενοι μικροεμποράκοι" απασχολούσαν και απασχολούν μετανάστες, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και πληρώνωντας τους πενταροδεκάρες;»
«Τι να το κάνω κι αν δηλώνετε νόμιμοι, όταν πουλάτε πολλοί εμπόρευμα που αναθεμά κι έχει περάσει έλεγχο, δεν κόβετε αποδείξεις και πολλοί από σας έχετε και Πακιστανούς στην δούλεψή σας, ειδικά οι μεγάλοι "μικρο"πωλητές.. 

Θα πρέπει κι εμείς να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας δηλαδή;;

Κρίμα...

Ένας σκεπτόμενος, 
κεντροδεξιός πολίτης».
«Eιμαι μικροπωλιτης δεν εγινε καμμια συνελευση για την ανακινωση.
Θα βγει διαψευση συντομα»
«Τι ωρα ανοιγετε αυριο;
Θα ηθελα αν σας ενδιαφερει να υπογραψουμε ενα συμβολαιο

Ειμαι ασφαλιστης,ολοι κινδυνευουμε απο κατι...
Δεν μπορεί, και εσείς κάτι θα μπορεί να πάθετε».
«Ντροπή σας! Αν ξαναδείτε φράγκο από τη δικιά μου την τσέπη, να μου σφυρίξετε κλέφτικα! Το ότι 9μισοι στους 10 μικροπωλητές δεν εκδίδουν αποδείξεις σας αφήνει παγερά αδιάφορους ε; Αρκεί να είναι λευκού χρώματος και ελληνικής καταγωγής! Όξω ξεφτίλες!!!»
{στα σχόλια έχει διατηρηθεί η αρχική σύνταξη και ορθογραφία}

Κοινωνικό έργο

Το Συνδικάτο Μικροπωλητών υποστηρίζει πως ενισχύει ανά τακτά διαστήματα οικονομικά άπορους και διάφορους συλλόγους που έχουν ως έργο τους την προστασία παιδιών και ηλικιωμένων. Προσφέρει δωρεάν νομική υποστήριξη σε μικροπωλητές για θέματα που αφορούν τον εργασιακό τους τομέα, ενώ δίνει και δωρεάν θέσεις εργασίας σε άπορους του κλάδου, τους οποίους ενισχύει και οικονομικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Πιο συγκεκριμένα, όταν κάποιος συνάδελφός τους αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο στον δήμο για να στήσει τον πάγκο του, και εξαιτίας αυτού απειλείται με φυλάκιση, τότε πληρώνει το Συνδικάτο το ενοίκιο για να μπορεί να βγάλει και αυτός ένα έσοδο. Στο Διοικητικό Συμβούλιό του υπάρχει εκλεγμένο αλλοδαπό μέλος, αλβανικής καταγωγής, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι μετανάστες που έχουν άδεια μικροπωλητή και προστατεύονται από τους κανονισμούς του Συνδικάτου.
Η επικρότηση, όμως, της επίθεσης σε αλλοδαπούς μικροπωλητές από την Χρυσή Αυγή αναιρεί εν μέρει όλες τις υπόλοιπες δράσεις του Συνδικάτου ενώ επιτρέπει σε κάποιον να το ταυτίσει με το ακροδεξιό κόμμα.

"Δεν είμαστε φασίστες"
Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι αλλοδαποί που δέχθηκαν την επίθεση της Χρυσής Αυγής δεν ήταν μικροπωλητές, αλλά παρέμποροι. «Για να ήταν μικροπωλητές θα έπρεπε να πληρώνουν το ΤΕΒΕ, τον δήμο, τον ΦΠΑ. Αυτοί με τα σεντόνια δεν θα μπορούσαν να έχουν άδεια. Δεν έχουν καμία σχέση με εμάς», δηλώνει στο tvxs.gr ο Σταμάτης Μέλος, πρόεδρος του Συνδικάτου και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία). Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, βέβαια, όλοι όσοι δέχθηκαν επίθεση είχαν άδεια μικροπωλητή.
Το Συνδικάτο, ως επίσημος συνδικαλιστικός φορέας, έχει επανειλημμένως καταγγείλει το παραεμπόριο. «Κάθε φορά που το κάνω, όμως, μου έρχονται με το ταχυδρομείο σφαίρες στο σπίτι», αναφέρει ο κ. Μέλος. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ζητούν την αρωγή του υπουργείου Εμπορίου και από εκεί τους παραπέμπουν στην Αστυνομία και από εκεί στην δημοτική Αστυνομία, η οποία δηλώνει «έλλειψη δύναμης». «Αυτό που έκανε η Χρυσή Αυγή μας βοηθά. Εμείς θα τους καλέσουμε και σε άλλα πανηγύρια. Αφού δεν υπάρχει κράτος να μας προστατεύσει, τι να κάνουμε και εμείς;», ρωτά ο Σταμάτης Μέλος.
Οι ίδιοι δεν φοβούνται την σύνδεση με την Χρυσή Αυγή, αφού όπως λένε «ούτε ακροδεξιούς μπορούν να μας πουν, ούτε φασίστες. Έχουμε κατά καιρούς βγάλει πολλές ανακοινώσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Δεχθήκαμε βοήθεια από ένα κόμμα εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό».
Το πρόβλημά τους τοποθετείται στο σημείο, όπου πιστεύουν πως χάνουν το μεροκάματό τους, αφού το παραεμπόριο τους χτυπά. «Με σποτάκια από την τηλεόραση δεν χτυπάς το παραεμπόριο. Το κράτος αδιαφορεί. Κάποιοι τα παίρνουν από το παραεμπόριο. Κάποιους τους συμφέρει το παραεμπόριο. Δεν εξηγείται αλλιώς», σχολιάζει ο ίδιος.
«Ακόμη και οι αλλοδαποί μικροπωλητές είναι αγανακτισμένοι με το παραεμπόριο. Αυτό που έκανε η Χρυσή Αυγή ήταν ότι καλύτερο, και ψηφίσαμε στο Δ.Σ. να την καλούμε σε κάθε πανηγύρι. Μακάρι να έρχεται κάθε φορά!», τονίζει ο κ. Μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: