Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

5 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Aπό in.gr
 
Τουλάχιστον πέντε μετανάστες πεθαίνουν καθημερινά, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη. Η πλειονότητα αυτών χάνονται στη θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Άτλαντα των Μεταναστών στην Ευρώπη» για το 2012, τα οποία παρουσιάστηκαν από το διεθνές δίκτυο για την μεταναστευτική κινητικότητα στην ΕΕ Migreurop.
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2011 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός, που συνδέεται άμεσα με την κρίση και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο απολογισμό του 2010.
Συνολικά περισσότεροι από 16.250 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό, ασφυξία, πείνα, κρύο ή ακόμη αυτοκτονίες, στα ευρωπαϊκά σύνορα από τον Ιανουάριο του 1993 ως τον Μάρτιο του 2012.
Στη διάρκεια των 20 αυτών ετών, σχεδόν 13.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη θάλασσα, περίπου 6.000 στον κόλπο της Σικελίας, 2.500 στα Στενά του Γιβραλτάρ και σχεδόν 3.000 στα ανοικτά των Κανάριων νησιών.
Ο απολογισμός των θυμάτων βασίζεται σε μια καταμέτρηση της οργάνωσης United Αgainst Racism, με έδρα το Άμστερνταμ, σε άρθρα του Τύπου και πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων.
Πρόκειται, σύμφωνα με την Migreurop, για «μια κατ' ελάχιστον παρουσίαση μιας εκατόμβης την οποία αγνοούμε», καθώς ο κατάλογος βασίζεται στην καταμέτρηση των σορών που ανασύρονται από τη θάλασσα ή στις μαρτυρίες των επιζώντων και δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε πλοιάρια που εξαφανίστηκαν χωρίς επιζώντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: