Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ

Από το tvxs.gr
 
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Ουγγαρία το αίτημα βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Γιόμπικ να καταρτιστεί κατάλογος με τους Εβραίους που ζουν στη χώρα και αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταδίκασε τις δηλώσεις του Μάρτον Γένγεσι, ενώ ο ίδιος σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις επισήμανε πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.
Ο επικεφαλής του Γιόμπικ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Ουγγαρίας, Μάρτον Γένγεσι σημείωσε ότι ο κατάλογος αυτός είναι απαραίτητος εξαιτίας της αυξημένης έντασης μετά την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέλη του κοινοβουλίου εβραϊκής καταγωγής.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Γένγεσι σημείωσε: «Γνωρίζω πόσοι άνθρωποι ουγγρικής καταγωγής ζουν στο Ισραήλ και πόσοι ισραηλίτες Εβραίοι ζουν στην Ουγγαρία» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτή η σύγκρουση είναι η κατάλληλη ευκαιρία να καταγραφούν οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής που ζουν εδώ, κυρίως όσοι βρίσκονται στο ουγγρικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, και οι οποίοι πραγματικά αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας». Το βίντεο των δηλώσεών του αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Γιόμπικ το βράδυ της Δευτέρας.
Η δήλωση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με το κόμμα της αντιπολίτευσης αρχικά και το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν έπειτα να τις καταδικάζουν ανοικτά ως «εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές».
«Είμαι επιζών του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο Γκούσταβ Ζόιταλ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ούγγρων Εβραίων. «Για τους ανθρώπους όπως εγώ αυτό προκαλεί ωμό φόβο, παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για πολιτικούς σκοπούς. Είναι το όνειδος της Ευρώπης, το όνειδος του κόσμου».
Στον πολιτικό λόγο του Γιόμπικ κεντρική θέση κατέχει τόσο ο αντισημιτισμός όσο και η εχθρότητα στους πληθυσμούς Ρομά. Τα στελέχη του κόμματος όμως κατά κανόνα αποφεύγουν ανοικτά σχόλια στο Κοινοβούλιο, τα οποία συνηθίζουν κυρίως στις συγκεντρώσεις τους.
Περίπου 500.000 με 600.000 χιλιάδες Ούγγροι Εβραίοι πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Βουδαπέστης. Όπως προκύπτει από μαρτυρίες, ένας στους τρεις Εβραίους που πέθαναν στο Άουσβιτς ήταν ουγγρικής καταγωγής.
Πάντως ο Γένγεσι προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις και σε νέες του δηλώσεις ανέφερε ότι μιλούσε για πολίτες με διπλή υπηκοότητα, του Ισραήλ και της Ουγγαρίας. «Ζητώ συγγνώμη από τους Εβραίους συμπατριώτες μου για τις δηλώσεις μου που μπορεί να παρερμηνεύθηκαν», έγραψε στον ιστότοπο του κόμματός του.