Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΙΤΑΛΙΑ: Η ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Από το in.gr
 
Κύμα ρίγους, οργή, προβληματισμό και πλήθος διαδηλώσεων ενάντια στην ομοφοβία έχει προκαλέσει στην Ιταλία η αυτοκτονία-σοκ του 15χρονου Αντρέα, του εφήβου που αγαπούσε να ντύνεται εκκεντρικά και έβαλε τέλος στη ζωή του έπειτα από ένα χρόνο διαπόμπευσης που υφίστατο στο σχολείο και μέσω κοινωνικών δικτύων.
Έπειτα από ένα χρόνο επανειλημμένων ομοφοβικών επιθέσεων στο σχολείο και μιας σελίδας στο Facebook με τίτλο «Το αγόρι με το ροζ παντελόνι», που αναρτούσε χλευαστικά σχόλια και φωτογραφίες του Αντρέα παραποιημένες μέσω Photoshop, ο 15χρονος κρεμάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο σπίτι του στη Ρώμη. Μπροστά στον μικρό αδελφό του. Όταν τον βρήκε ο πατέρας του ήταν αργά.
Ο μαθητής του επιστημονικού Λυκείου Cavour, που απέχει λίγα μέτρα από το Κολοσσαίο, φορούσε ρούχα σε ροζ χρώμα και έβαφε τα νύχια του. Ο εκκεντρικός Αντρέα έμοιαζε δυνατός.
Η αυτοκτονία του 15χρονου σόκαρε την Ιταλία και έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Χιλιάδες Ιταλοί τον αποχαιρετούν με στοργή και διακηρύσσουν ότι θα πολεμήσουν κάθε μορφή έλλειψης ανεκτικότητας. Βγαίνουν στους δρόμους με κεριά για τον Αντρέα, φωνάζουν «ντροπή» και ζητούν νομοθεσία κατά της ομοφοβίας. «Αν όχι τώρα, πότε;» ρωτούν.
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από μηνύματα αλληλεγγύης για τον Αντρέα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Μια μεγάλη εκστρατεία με σύνθημα «Εγώ φοράω ροζ παντελόνι» γεννήθηκε στο Διαδίκτυο. Στο hashtag στο Twitter, με το ίδιο όνομα
#ioportoipantalonirosa, αναρτώνται αμέτρητα σχόλια συμπαράστασης και καταδίκης της ομοφοβίας.
Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την ομοφοβία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκφράζει βαθύ προβληματισμό «για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες ομοφοβικές συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου».
Η Εισαγγελία της Ρώμης έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θάνατο του 15χρονου και εξετάζει τα μηνύματα που είχαν αναρτηθεί για τον Αντρέα στο Facebook, χωρίς να αποκλείεται να καταλήξει στην υπόθεση της υποκίνησης σε αυτοκτονία, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο νεαρός ήταν ομοφυλόφιλος και δεν το έκρυβε σύμφωνα με αρκετές εκδοχές.
O παππούς του λέει στον ιταλικό Τύπο πως ο εγγονός του «δολοφονήθηκε από τη λάσπη» και είχε φλερτ με μία κοπέλα. «Σταύρωσαν το γιο μου σαν τον Ιησού. Τώρα θέλω δικαιοσύνη» δήλωσε η μητέρα του Αντρέα στην κηδεία του γιου της.