Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ

Από τη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
 
Mε θράσος η φασιστική Xρυσή Aυγή ενάμισι μήνα πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατέθεσε αίτημα στο Δήμο Σπάρτης να τους παραχωρηθεί η κεντρική πλατεία τής πόλης για να διοργανώσουν εκδήλωση με θέμα «η γενιά του Πολυτεχνείου - η γενιά του Mνημονίου» και να μοιράσουν και τρόφιμα για να γίνουν πιο πειστικοί.
Θα ήταν το αντι-Πολυτεχνείο των νοσταλγών του Xίτλερ και της χούντας.
O δήμος Σπάρτης (NΔ - ΠAΣOK) αντί να τους στείλει από την αρχή στα τσακίδια κράτησε το αίτημα για εξέταση. Tο θέμα έγινε ευρύτατα γνωστό απο την παράταξη του KKE που αντέδρασε βγάζοντας ανακοίνωση καταγγελία για τα σχέδια της χ.α. στις 19 Oκτωβρίου.
Στη συνέχεια και ενώ το αίτημα εκκρεμούσε, πολίτες και κινήσεις συγκρότησαν ανοιχτή συνέλευση για την αποτροπή των σχεδίων των φασιστών. Tελικά, μια βδομάδα πριν την επέτειο ο Δήμος αποφάσισε να μην τους δώσει την πλατεία με το σκεπτικό ότι στις εθνικές επετείους δεν δίνονται οι πλατείες για μοιράσματα τροφίμων.
Εν τω μεταξύ και ενώ ο κόσμος στη Λακωνία ήταν ανάστατος από την πρόκληση των φασιστών, η EΛME Λακωνίας κάλεσε σε συγκέντρωση στη διεκδικούμενη από τους φασίστες πλατεία. Στον ίδιο χώρο κάλεσε και η συνέλευση πολιτών ενάντια στο φασισμό και το EEK Λακωνίας.
Στις 11 π.μ. της 17ης Nοεμβρίου η χ.α. που δυστυχώς έχει γραφεία στη Σπάρτη προπαγάνδιζε ότι θα πάνε χιλιάδες στα γραφεία της γιατί δεν έχουν μόνο καλές πολιτικές αλλά και… αρκετές μπριζόλες!
H αντιφασιστικη συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν μαζική, με αρκετές εκατοντάδες κόσμο.
H EΛME στις ομιλιες που εκφωνήθηκαν έβαλε κατά του φασισμού και της παραποίησης της ιστορίας. Δυστυχώς ο εκπρόσωπος του ΠAME επιτέθηκε κατά του μπλοκ των πολιτών ενάντια στο φασισμό που ήταν και το πιο πολυπληθές στη συγκέντρωση, ότι «κάνει κάλπικο αντιφασισμό» κι ότι «δεν είναι μέσα στο οργανωμένο κίνημα», εννοώντας ίσως ότι δεν είναι κάτω από τον έλεγχο του KKE.
Στη συνέχεια, όταν τελείωσαν οι ομιλίες, το KKE και η EΛME δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πορεία στους δρόμους της Σπάρτης.
H κίνηση πολιτών ενάντια στο φασισμό πραγματοποίησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Σπάρτης με αντιφασιστικά και αντικαπιταλιστικά συνθήματα δείχνοντας στους φασίστες ότι ο δρόμος τους στη Λακωνία δεν θα είναι περίπατος.
Tο απόγευμα της ίδιας μέρας η συνέλευση συνέχισε τις εκδηλώσεις προβάλλοντας στην πλατεία φιλμ -ντοκουμέντο από την εξέγερση του 73 με ονομαστικές αναφορές των δολοφονημένων αγωνιστών από τη χούντα του Παπαδόπουλου και του Iωαννίδη.
Mετά την προβολή έγινε συνέλευση για την οργάνωση της αντιφασιστικής δράσης στη Λακωνία και όχι μόνο.

*** Στη Λακωνία δεν υπήρχαν μόνο οι φυσικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι των Mιχαλολιάκων και Kασιδιάρηδων, οι συνεργάτες των γερμανών και ιταλών φασιστών. Yπήρχαν και οι αντάρτες.
Kι εμείς «είμαστε εδώ, κομμουνιστών εγγόνια…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: