Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Από in.gr
 
«Η διαχείριση του αίματος αποτελεί καθήκον και ευθύνη των υπηρεσιών αιμοδοσίας και όχι των ομάδων εθελοντών αιμοδοτών ή και των συλλόγων. Κατά την αιμοδοσία, επίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται κανενός είδους φυλετική, εθνική ή θρησκευτική διάκριση» ξεκαθαρίζει με έγγραφο του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, το οποίο διαβίβασε στη Βουλή, μετά τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί «παραπλανητικής και παράνομης αιμοδοσίας με ρατσιστικά κριτήρια» από τη Χρυσή Αυγή.
Δεκαοκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας ότι, στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, παρουσιάστηκαν σε τμήματα αιμοδοσίας πολλών νοσοκομείων, μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία διεκδίκησαν να δώσουν αίμα υπέρ τράπεζας αίματος της οργάνωσης με την επωνυμία «Πράσινη Πτέρυγα».
Οι βουλευτές αναφέρονταν σε προπαγανδιστική αφίσα της Χρυσής Αυγής, που καλούσε, παραπλανητικά, σε αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» καθώς και σε σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. 
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι παρεμβάσεις που έγιναν από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, με στόχο να ακυρωθεί η ρατσιστική, παραπλανητική και παράνομη προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, δεν τελεσφόρησαν σε όλες τις περιπτώσεις και στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, παρουσιάστηκε και το φαινόμενο να μεταβεί Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας του ΑΧΕΠΑ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για την πραγματοποίηση της αιμοληψίας. 
Στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι στην αιμοδοσία και τις μεταγγίσεις πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες και αρχές, που αποτελούν τη βάση της εθνικής νομοθεσίας η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι «κατά την αιμοδοσία δε θα πρέπει να γίνεται κανενός είδους φυλετική, εθνική ή θρησκευτική διάκριση».
Ο υπουργός Υγείας θυμίζει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θεσπίσει για την αιμοδοσία εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο και οι βασικές αρχές του, που διέπουν την αιμοδοσία στην Ελλάδα, ορίζουν ότι «οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας επιλέγουν ή απορρίπτουν τους ενδεχόμενους αιμοδότες βάσει επιστημονικών κριτηρίων και όχι βάσει χρώματος, φυλής, θρησκείας ή λοιπών πεποιθήσεων».
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόνοια ότι «η διαχείριση του αίματος αποτελεί καθήκον και ευθύνη των υπηρεσιών αιμοδοσίας και όχι των εθελοντών αιμοδοτών ή και των συλλόγων και γίνεται με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας».
Ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει ακόμη ότι οι δραστηριότητες των συλλόγων αιμοδοτών θα πρέπει να γίνονται με τη συνεργασία των υπηρεσιών αιμοδοσίας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας με αίμα. 
Ο υπουργός σημειώνει ότι, τελικά, «η ίση πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας είναι δικαίωμα προστατευόμενο από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των δικαιωμάτων του ανθρώπου».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: