Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

MΥΤΙΛΗΝΗ: ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

Από το left.gr
 
Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από το ρατσιστικό χτύπημα εναντίον ομάδας μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που είχε σαν θύμα μια έγκυο γυναίκα και κάθε μέρα επιδεινώνεται η κατάσταση των νεοαφιχθέντων που συσσωρεύονται σε πάρκα και πλατείες μετά από τις απεγνωσμένες τους προσπάθειες να συλληφθούν από την αστυνομία.
Χαρακτηριστικά μας είπαν μερικοί από αυτούς ότι στο αστυνομικό τμήμα τους διώχνουν και τους λένε να ξαναπάνε εκεί σε καμιά εβδομάδα. Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν την δραματική συνθήκη και το αδιέξοδο ανθρώπων που εκλιπαρούν για την σύλληψή τους και την κράτησή τους σε άθλιους και ακατάλληλους χώρους κράτησης με την ελπίδα να προμηθευτούν ένα προσωρινό έγγραφο που θα τους επιτρέψει να αποχωρήσουν από το νησί.
Από προχθές το βράδυ μερικές δεκάδες μεταναστών κυρίως Συριακής και Αφγανικής, καταγωγής ανάμεσα τους παιδιά και μια έγκυος γυναίκα βρήκαν καταφύγιο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στο πάρκο του Δημοτικού θεάτρου, στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε εκεί για συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους, που εκτός από το κρύο κινδυνεύουν και από ρατσιστικά χτυπήματα. Τον φόβο αυτόν ενέτεινε η παρουσία του τοπικού αρχηγού της Χρυσής Αυγής στο συγκεκριμένο σημείο.


Η αλληλεγγύη των πολιτών προς τους μετανάστες συνεχίστηκε και εντάθηκε όλη την χθεσινή και τη σημερινή μέρα μαζί με την ανάγκη να δοθεί άμεσα μια λύση στο θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας τους.
Μια λύση που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ένα νέος Χώρος Κράτησης καθώς ολόκληρη η Ευρώπη μιλάει ακόμη και σήμερα για την Αθλιότητα της Παγανής (χώρος Υποδοχής στην Μυτιλήνη, αλλά ουσιαστικά άθλια φυλακή, που έκλεισε το 2009).
Η πρωτοφανής κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αυτές τις μέρες στη Μυτιλήνη αποδεικνύει ότι η αλληλεγγύη των πολιτών και τα δίκτυα αλληλεγγύης προστατεύουν αποτελεσματικά τόσο τους μετανάστες όσο και την ασφάλεια της κοινωνίας και αντιμάχονται στην πράξη τον φασισμό και τις πρακτικές του.
Αυτή την στιγμή λοιπόν υπάρχει άμεση ανάγκη να παραχωρηθεί από τον Δήμο ένας κατάλληλος χώρος ώστε να δημιουργηθεί ένα Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Βραχείας Διαμονής με πρόσβαση και παρέμβαση των συλλογικοτήτων και της τοπικής κοινωνίας.
Παράλληλα χρειάζεται να ενεργοποιηθεί από την αστυνομική διεύθυνση μια ταχύρρυθμη διαδικασία καταγραφής και έκδοσης προσωρινών εγγράφων ώστε οι άνθρωποι αυτοί που επιθυμούν διακαώς να αποχωρήσουν από το νησί να μην στοιβάζονται αδιέξοδα εδώ. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι η ροή των μεταναστών δεν μειώνεται με την τιμωρητική κράτηση και με πρακτικές που εξαθλιώνουν τους μετανάστες, γιατί αυτές οι ίδιες πρακτικές εξαθλιώνουν και απειλούν ολόκληρη την κοινωνία μας. Η άθλια κράτηση δεν θα σταματήσει αυτόν που τρέχει να σώσει την ζωή του.
Σε μια τέτοιου μεγέθους και σοβαρότητας ανθρωπιστική κρίση η μόνη πραγματική λύση μπορεί να δοθεί με την συμμετοχή και αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας σε όλους αυτούς που δεν είναι νούμερα σε στατιστικές, ούτε πρόβλημα για να το λύσουν στα υπουργεία αλλά συνάνθρωποι, σε δεινή θέση, που υποφέρουν.