Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

S.PAULI: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Πηγή: www.avgi.gr
Πόσοι γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο πολυάριθμα κλαμπ της St. Pauli βρίσκεται στην Αθήνα; Λίγοι. Ακόμα λιγότεροι, όμως, θα μπορούσαν να φανταστούν ότι εντοπίστηκαν να φοράνε μπλουζάκια της συγκεκριμένης ομάδας, όπως έγραψε πρόσφατα και η "Αυγή", ακόμα και… αστυνομικοί. Ποια είναι η St. Pauli, λοιπόν; Και γιατί έχει οπαδούς σχεδόν σε όλο τον κόσμο μια ομάδα, η οποία συνήθως αγωνίζεται σε χαμηλότερες κατηγορίες από την Μπουντεσλίγκα;
Τη χαρακτηρίζουν σαν την πιο ροκ ομάδα της Ευρώπης. Σαν τον πιο καλτ σύλλογο. Τα πράγματα, όμως, είναι αρκετά πιο πολύπλοκα. Βασικά, η St. Pauli δεν μπορεί να θεωρηθεί "απλό" ποδοσφαιρικό σωματείο. Είναι κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος! Οι οπαδοί της St. Pauli δηλώνουν αντιρατσιστές, αντιφασίστες, αντισεξιστές και διεθνιστές. Ήταν οι πρώτοι στη Γερμανία που απέκλεισαν τα ακροδεξιά στοιχεία και το καταστατικό του γηπέδου της ομάδας απαγορεύει ρητώς κάθε εκδήλωση εναντίον ανθρώπων διαφορετικού χρώματος, πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων.
Σε έρευνα που είχε γίνει το 2005 στη Γερμανία, φάνηκε ότι η St. Pauli είναι μέσα στις δέκα πιο δημοφιλείς ομάδες κι ας μην παίζει συχνά στην κορυφαία κατηγορία. Στη Γερμανία έχει 1,6 εκατομμύρια οπαδούς (κάτω των 40 ετών στην πλειονότητά τους)!
Οι αγώνες στην έδρα της θυμίζουν κολασμένο πάρτι. Η μπύρα… κυλάει στις κερκίδες, οι ήχοι από το κλασικό ροκ των AC/DC… σπάνε τύμπανα και οι σημαίες με σήμα τη νεκροκεφαλή ανεμίζουν παντού. Ακόμα και στα σημαιάκια του κόρνερ! Διόλου τυχαίο ότι τους αποκαλούν "οι Πειρατές του γερμανικού ποδοσφαίρου".
Οι ιστορίες για τη St. Pauli γεμίζουν άνετα… εγκυκλοπαίδεια. Το 2005 έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που πήγε για καλοκαιρινή προετοιμασία στην Κούβα! Οι ακτιβιστές παίκτες, μάλιστα, πρωτοστάτησαν για να συνδυαστούν οι προπονήσεις με κοινωνικό έργο. Συγκεντρώθηκαν από δωρεές 50.000 ευρώ για να λυθούν προβλήματα σε νηπιαγωγεία. Την ίδια εποχή πάνω-κάτω παίκτης της St. Pauli έμενε σε κοινόβιο. Σε πόσες ομάδες έχετε ακούσει να γίνεται κάτι τέτοιο;
Και πού έχει έδρα; Στον "δρόμο της διασκέδασης και των κόκκινων φαναριών". Η θρυλική Ρέπερμπαν είναι στην καρδιά του St. Pauli, μια ανάσα από το λιμάνι του Αμβούργου. Μέχρι τα '90s ζούσαν σ’ αυτή τη φτωχή συνοικία μετανάστες, άποροι, εργάτες, φοιτητές, ιερόδουλες. Αργότερα εγκαταστάθηκαν και διανοούμενοι, καλλιτέχνες κ.ά. Η παρουσία των αναρχικών έγινε ιδιαίτερα έντονη τη δεκαετία του ’80, με καταλήψεις σε άδεια κτήρια στο λιμάνι και συχνή ένταση με την αστυνομία.
Φυσικά, τα ντέρμπι με το Αμβούργο, όταν οι δύο ομάδες παίζουν στην ίδια κατηγορία, είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο από μόνο του. Με κλίμα έντασης και ηλεκτρισμό απίστευτο, που σπάνια συναντάται ακόμα και στα πιο πολυδιαφημισμένα ντέρμπι παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Ένας πρώην παράγοντας της ομάδας είχε δηλώσει για τη St. Pauli πριν από μερικά χρόνια: "Αυτή η ομάδα είναι συναίσθημα ζωής που ξεπερνά κατά πολύ το ποδόσφαιρο. Αντιπροσωπεύει τον διαφορετικό, τον αντιρατσιστή, τον αουτσάιντερ. Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον μύθο της"! Νομίζουμε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα απ’ αυτή τη δήλωση τι είναι το φαινόμενο της St. Pauli…