Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΘΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Από την εφημερίδα των συντακτών
 
Το εξής πρωτότυπο μήνυμα στέλνει η Εισαγγελία Σάμου στους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα σε όσους καταγγέλλουν κρατικές παραβιάσεις: Αντί να διερευνώνται οι καταγγελίες για παραβιάσεις, θα διώκονται αυτοί που τις υποβάλλουν.
Η εξωφρενική υπόθεση που οδήγησε στη δίωξη μέλους οργάνωσης για τα δικαιώματα των προσφύγων (δικάζεται στις 6 Δεκεμβρίου) έχει ως εξής: Τον Μάιο του 2010, η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» έστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με κοινοποίηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και σε τρεις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η οργάνωση ρωτούσε το υπουργείο σχετικά με την τύχη 15 προσφύγων που, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Σάμου, είχαν εμφανιστεί στο νησί και είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία, αλλά η οργάνωση δεν κατάφερε να τους εντοπίσει στο τοπικό κέντρο κράτησης.
Επιπλέον, επικαλούμενη μαρτυρίες κρατουμένων ότι υπάλληλοι της Frontex απομάκρυναν από το κέντρο δύο πρόσφυγες, ρωτούσε «με ποια δικαιοδοσία η Frontex μετακινεί ανθρώπους».
Η επιστολή αντιμετωπίστηκε από τις κρατικές υπηρεσίες με… οξυμένη ευαισθησία, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οχι μόνο δεν απαντήθηκε η επιστολή, αλλά η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου την παρέπεμψε στην εισαγγελία, ζητώντας τη δίωξη του συντάκτη της, με την κατηγορία ότι η επιστολή είναι ψευδής και συκοφαντική.
Πράγματι, η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατά της συντάκτριας, η οποία δικάζεται στις 6 Δεκεμβρίου για παραβίαση του άρθρου 225 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα περί «ψευδούς αναφοράς στην αρχή», που τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ώς πέντε χρόνια.
Οπως επισημαίνει η συνήγορος της κατηγορουμένης Μαριάννα Τζεφεράκου, η δίωξη αντίκειται στη λογική, καθώς η επιστολή απλώς ζητούσε τη διερεύνηση πληροφοριών που προέρχονταν από τρίτους.
Ερωτήματα δημιουργεί και η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προανάκριση. Η δίωξη βασίστηκε στην κατάθεση ενός αστυνομικού, χωρίς να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία και χωρίς ο ίδιος να κληθεί να καταθέσει μάρτυρας στο δικαστήριο.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η δίωξη δεν στράφηκε εναντίον της οργάνωσης, αλλά προσωπικά στο μέλος που συνέταξε την επιστολή για λογαριασμό της.
Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι ότι οι συνθήκες του κέντρου κράτησης της Σάμου έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως και έχουν μάλιστα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς ποτέ να ασκηθεί δίωξη από τις ελληνικές υπηρεσίες και χωρίς να τιμωρηθεί κανένας υπεύθυνος.
«Η δίωξη είναι ξεκάθαρα εκδικητική», λέει η κ. Τζεφεράκου. «Στοχεύει στην ποινικοποίηση της δράσης των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οταν όμως ποινικοποιείται το δικαίωμα των πολιτών να απευθύνονται στη διοίκηση ζητώντας τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, διαφάνειας και κατάχρησης εξουσίας, τότε βάλλεται το κράτος δικαίου».
Για «προσχηματική ποινικοποίηση» και «πολιτική δίωξη με απώτερο στόχο τον εκφοβισμό και την πάταξη όσων αντιστέκονται στην αυθαιρεσία και στην ατιμωρησία» κάνει λόγο η οργάνωση. Ανακοίνωση αλληλεγγύης έβγαλε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΟΥ Σάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: